Cumhurbaskani Erdogan'dan Kiliçdaroglu'na 500 Bin Liralik Tazminat Davasi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'na TBMM Grup Toplantisi'ndaki konusmasinda kisilik haklarini ihlal ettigi gerekçesiyle 500 bin liralik manevi tazminat davasi açti Dava dilekçesinden: 'Gerek Avrupa Insan Haklari Sözlesmesi ile Medeni Kanun'un ilgili hükümleri gerekse AIHM, Yargitay ve Anayasa Mahkemesi kararlari dikkate alindiginda Kemal Kiliçdaroglu'nun, ifade özgürlügünün sinirlarini ihlal ettigi, ifade özgürlügü ile kisinin itibarinin korunmasina dair degerler arasinda gözetilmesi gereken adil dengeyi hiçe saydigi açiktir'.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'na TBMM Grup Toplantisi'ndaki konusmasinda kisilik haklarini ihlal ettigi gerekçesiyle 500 bin liralik manevi tazminat davasi açti.

Erdogan'in avukati Hüseyin Aydin tarafindan açilan davanin dilekçesinde, Kiliçdaroglu'nun CHP'nin dünkü TBMM grup toplantisinda yaptigi konusmada, Cumhurbaskani Erdogan'a yönelik kisilik haklarini ihlal edici mahiyette, sahsiyet haklarina saldiri kastiyla fevkalade agir hakaretlerde bulundugu kaydedildi.

Dilekçede, Kiliçdaroglu'nun, Cumhurbaskani Erdogan'a "kul hakki yemek, hukuku kayit disina çikarmak" gibi ithamlarda bulunduguna yer verildi.

Kiliçdaroglu'nun Cumhurbaskani Erdogan'a yönelik isnatlarinin daha önce de birçok kez dava konusu yapildigi ve bu söylemleri nedeniyle tazminata mahkum edildigi aktarilan dilekçede, "Davalinin mahkeme kararlarina ragmen ayni iddia ve isnatlari sürdürmeye devam etmesi, insan haklari belgelerinde ve Anayasa'da güvence altina alinan temel haklardan olan 'manevi haklarin korunmasina' asgari düzeyde bile saygi göstermedigini ortaya koymaktadir." ifadesi kullanildi.

Kiliçdaroglu'nun partisinin TBMM Grup Toplantilarini, Cumhurbaskani Erdogan'in kisilik haklarinin ölçüsüz ve gerçek disi ithamlarla ihlal edildigi bir etkinlige dönüstürdügü görüsüne yer verilen dilekçede, sunlar kaydedildi:

"Yargi karariyla gerçek disi oldugu sabit olan ve davalinin tazminata mahkum edildigi iddia, isnat ve söylemler dahi tekrar ifade edilebilmektedir. Hatta söz konusu iddialarla ilgili olarak açilan ve karara baglanan birçok davaya ragmen 'Dava açmiyorlar ki ispat edelim' seklindeki bir yalani dahi söylemekte beis görmemektedir.

Davalinin, 'yalani' bir siyaset yapma tarzi olarak benimsedigi ve olaganlastirdigi artik net bir sekilde anlasilmaktadir. Son olarak üniversite sinavindan kisa bir süre önce söyledigi 'Katarlilara sinavsiz üniversite' iddiasi nedeniyle milyonlarca ögrenci ve ailesi derin bir üzüntü yasamis ve sinava bu olumsuz ruh halinin etkisinde girmek zorunda kalmisti. Iddianin kaynagi haber sitesi haberin yalan oldugunu söyleyip özür dilemesine ragmen, davali halen kamuoyundan özür dilememis ve yalanlarini sürdürmeye devam etmistir. Sadece bu olay dahi davalinin hak, hukuk, adalet, kul hakki ve benzeri baglamlarda söyledigi sözlerin bos bir nutuktan ibaret oldugunu ortaya koymak için kafidir."

"Kiliçdaroglu'nun benzer olaylar nedeniyle tazminat ödemeye mahkum edildigi davalara konu beyanlarini hala israrla sürdürmesinin, Cumhurbaskani Erdogan'a duydugu husumetin saplantili kör bir düsmanliga dönüstügünü ortaya koydugu" ifade edilen dilekçede, "Gerek Avrupa Insan Haklari Sözlesmesi ile Medeni Kanun'un ilgili hükümleri gerekse AIHM, Yargitay ve Anayasa Mahkemesi kararlari dikkate alindiginda Kemal Kiliçdaroglu'nun ifade özgürlügünün sinirlarini ihlal ettigi, ifade özgürlügü ile kisinin itibarinin korunmasina dair degerler arasinda gözetilmesi gereken adil dengeyi hiçe saydigi açiktir." degerlendirmesine yer verildi.

Dilekçede, "Özellikle davalinin Sayin Cumhurbaskanimiza yönelik olarak adet haline getirdigi hakaret muhtevali açiklamalari dikkate alindiginda davali aleyhine caydirici bir tazminata hükmedilmesi gerektigi açiktir. Aksi halde manevi tazminat amacina ulasmayacaktir." ifadelerine yer verildi.

Dava dilekçesinde 500 bin lira manevi tazminatin Kemal Kiliçdaroglu'ndan tahsili ile mahkeme kararinin yüksek tirajli bir gazetede yayinlanmasi talep edildi.
Kaynak: AA