Bakan Kurum, Gölbasi Mogan Gölü Kiyi Bandi Çevre Düzenlemesi Ve Bisiklet Yolu Açilis Töreni'nde Konustu Açiklamasi

'Mogan Gölü'müzden 71 milyon liralik ödenekle 3,2 milyon metreküp dip çamuru çikardik. Ama yetmez dedik, ikinci etabi için 70 milyon lira ödenekle baslattigimiz çalismayi, insallah 2022 yilina kadar bitirecegiz. Mogan Gölü'müzden 3,3 milyon metreküp dip çamuru daha çikaracagiz' 'Mogan Gölü'nü dip çamuruyla, etrafiyla, yürüyüs yollariyla ülkemizin en kiymetli alanlarindan bir tanesini yapmak üzere çalisiyoruz' 'Son 20 yilda korunan alan büyüklügümüzü yüzde 5'ten yüzde 11'e biz çikardik. 2023 hedefimizi yüzde 17 olarak belirledik. Su andaki toplam korunan dogal alan büyüklügümüz Istanbul, Ankara, Izmir ve Konya'nin yüz ölçümüne esit büyüklükte'

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, Mogan Gölü'nden 71 milyon lira ödenekle 3,2 milyon metreküp dip çamuru çikardiklarini, 2022'de tamamlanacak ikinci etap için de 70 milyon lira ödenekli çalisma baslattiklarini söyledi.

Kurum, Gölbasi Mogan Gölü Kiyi Bandi Çevre Düzenlemesi ve Bisiklet Yolu Açilis Töreni'nde yaptigi konusmada, "çevreye saygili sehirler" hedefiyle, Türkiye'nin her yerinde baslattiklari yesil yatirimlarin bir yenisini daha Ankara'da açtiklarini belirtti.

Iller Bankasi eliyle gerçeklestirilen Mogan Gölü Kiyi Bandi Çevre Düzenlemesi Projesi'nin birinci etabinin açilisini bugün gerçeklestireceklerini dile getiren Kurum, projenin ikinci etabinin temel atma törenini yaparak Ankara'nin güzelligine güzellik katacaklarini bildirdi.

Kurum, Altindag'da da bugün önemli bir kentsel dönüsüm projesinin temellerini atacaklarini söyledi.

Altindag Hergelen Meydani'nda önemli bir proje yürüttüklerini ifade eden Kurum, Iller Bankasi Genel Müdürlügünün yeni binasina tasindigi zaman Altindag Belediyesi binasinin yikimini gerçeklestireceklerini ve oraya meydan yapacaklarini belirtti.

Kurum, Akdeniz Havzasi'nda yer alan Türkiye'nin, tüm dünyayi etkisi altina alan iklim degisikliginin olumsuz etkilerini derinden hissettigini ve bu durumun en çarpici sonuçlariyla yüzlestiklerini ifade etti.

- "Sikayet degil icra makamindayiz"

Asiri hava olaylari nedeniyle sel, heyelan, hortum, kuraklik gibi siddeti sürekli artan afetler yasandigini, iklim krizinin ne yazik ki göller, akarsular, denizler üzerinde de ciddi bir tehlike olusturdugunu, su kaynaklarina her zamankinden daha ihtiyaç oldugunu ifade eden Kurum sözlerini söyle sürdürdü:

"Mogan Gölü'müz, bundan tam 8 bin yil önce Eymir Gölü'nü de içine alan ve kuzeye dogru akan bir akarsu havzasiydi. Daha sonra küresel isinmanin ve kurakligin etkisiyle akarsu yataklari kurudu ve iste bugünkü Eymir ve Mogan göllerimiz olustu. Küresel isinma durmuyor, devam ediyor. Bundan 20 yil öncesini bir hatirlayacak olursak buraya kötü kokudan kimse yanasamazdi. Gazetelerde her gün 'Mogan'da balik ölümleri, kus ölümleri' haberlerini görürdük. Kuslar bile buraya ugramazdi.

Mogan'in bu hali içimizi acitiyordu ancak bizler sikayet degil icra makamindayiz. Hemen çalismalarimizi baslattik. Mogan Gölü'müzden 71 milyon liralik ödenekle 3,2 milyon metreküp dip çamuru çikardik. Ama yetmez dedik, ikinci etabi için 70 milyon lira ödenekle baslattigimiz çalismayi insallah 2022 yilina kadar bitirecegiz. Mogan Gölümüzden 3,3 milyon metreküp dip çamuru daha çikaracagiz. Çamurun önce suyunu süzmek daha sonra Gölbasi arboretum ve botanik bahçemizdeki agaçlarimiz için, bitkilerimiz için kullandik, kullaniyoruz."

Çevreciligin süreklilik arz ettigini, bunu devam ettirmek adina Mogan Gölü'nün kiyi bandini ve çevre düzenlemesini yaptiklarini belirten Kurum, 8 ay içerisinde tüm ilçe etrafinda bisiklet yolu, yürüyüs yollarinin oldugu projeyi Gölbasi Çevre Koruma Alani kapsaminda yapacaklarini dile getirdi.

Kurum, çevre düzenleme projeleriyle 28 milyon lira maliyeti olan projede, gölün etrafina sifir atik sistemini de kurduklarini belirterek buraya piknige gelenlerin kullandiklari plastikleri, organik atiklari dogrudan ilgili atik kutularina atarak ayristirabileceklerini ifade etti.

Projenin ikinci etabinda ise yaklasik 20 kilometrelik bisiklet yolu koruma bandi ve bisiklet parklari, atölyeleri ve istasyonlarinin oldugu alani yapacaklarini anlatan Kurum, bu etabi da gelecek sene bahar aylarinda tamamlayarak vatandaslarin hizmetine sunacaklarini kaydetti.

- Gölbasi Millet Bahçesi 2022'de tamamlanacak

Ankara'nin güney ve kuzeyinde iki ekolojik koridor olusturduklarina dikkati çeken Kurum, güneydeki ekolojik koridorda yesil alan, yürüyüs alanlarinin artirilmasina yönelik adimlar oldugunu söyledi.

Mogan Gölü'ne baliklarin geri döndügünü, yeni balik türlerini görmeye basladiklarini ifade eden Kurum, "Yine kuslar da buraya ugramiyordu. Flamingolari burada göremezdiniz. Ama artik tertemiz suyuyla, endemik bitki türleriyle çok daha güzel bir yer haline gelen Mogan Gölü'müzde flamingolari da görüyoruz. Artik kötü kokular gitti. Etrafa türlü türlü çiçeklerin kokusu, kuslarin civiltisi yayilmaya basladi." dedi.

Kurum, Mogan Gölü'nün etrafini düzenleyeceklerini, ülkenin en kiymetli alanlarindan biri yapmak üzere çalistiklarini bildirdi.

Bakan Murat Kurum, Ankara'da Imrahor Millet Bahçesi'nden baslayarak Eymir Gölü, Gölbasi Millet Bahçesi, Mogan Gölü ve Gölbasi Arboretum alanini içine alan yeni bir yesil koridor olusturmak için kollari sivadiklarini, çalismalari baslattiklarini, Imrahor Vadisi projesinin sonbahara kadar bitecegini söyledi.

Kurum, bir taraftan Ankara'da yesil alan miktarini artirdiklarini, diger taraftan da sehirde 4 milyon metrekare büyüklügünde 20 millet bahçesi projesi sürdürdüklerini aktardi.

750 bin metrekare büyüklügündeki Gölbasi Millet Bahçesi'nin tasarlandigini, tamamlandigini ve ABD'de düzenlenen 4. Uluslararasi Sürdürülebilir Yapilar Sempozyumu’nda, Sürdürülebilir Peyzaj kategorisinde binlerce proje arasinda birinci olarak seçildigini bildiren Kurum, bu yil sonu baslayacak projeyi 2022'de tamamlamayi planladiklarini dile getirdi.

- "Son 20 yilda korunan alan büyüklügümüzü yüzde 5'ten yüzde 11'e biz çikardik"

Kurum, Gölbasi'nda yatay mimari ve mahalle kültürünü yasatacak, konut ihtiyacini karsilayacak örnek projenin ilk etabini TOKI'nin yil sonunda baslatacagini kaydetti.

Mogan Gölü'nün kiyisinda baslatilan 87 bin metrekarelik Sevgi Çiçegi Doga Parki'nda, 287 bin adet bitki ekeceklerini, bu alanda Ankara’ya has, dik kuyruk kusu ve Sevgi Çiçegi'ni koruma altina alacaklarini belirtti.

Kurum, Mogan'da oldugu gibi Van'da, Salda'da, Meke'de ve Beysehir’de gerek temizlik ve çevre düzenlemesi gerekse çok kapsamli göl koruma operasyonlari yaptiklarini kaydetti. Kurum sözlerini söyle sürdürdü:

"Son 20 yilda korunan alan büyüklügümüzü yüzde 5’ten yüzde 11’e biz çikardik. 2023 hedefimizi yüzde 17 olarak belirledik. Su andaki toplam korunan dogal alan büyüklügümüz Istanbul, Ankara, Izmir ve Konya'nin yüz ölçümüne esit büyüklükte. Son 1 yilda yine Istanbul'umuzun yaklasik iki kati büyüklügünde dogal alanimizi koruma altina aldik. Artik buralarda hayvanlarimiz, bitkilerimiz, göllerimiz, sularimiz kirlilikten korunuyor tertemiz bir sekilde gelecege hep birlikte yürüyoruz. 81 ilde 81 milyon metrekare millet bahçesi hedefiyle projelerimizi baslattik. 326'sinin projesi basladi, 62'sini tamamlayarak vatandaslarimizin hizmetine sunduk. 264 millet bahçemizde olanca hiziyla devam ediyor."

Kurum, Sifir Atik Hareketi ile 356 milyon kilovatsaat enerji yani 1,5 milyon evin bir aylik elektrik ihtiyaci kadar enerjiden, 16 milyon evin bir aylik su kullanimina denk gelen 437 milyon metreküp sudan tasarruf ettiklerini belirtti.

Bakan Kurum, 265 milyon agaci kesilmekten kurtardiklarini,17 milyon ton kullanilabilir atigi toplayip dönüstürerek, ekonomiye 17 milyar liralik katki sagladiklarini ifade etti.

Son 3 yilda 480 kilometre bisiklet yolu yaptiklarini, 450 kilometre bisiklet yolunun yapiminin da devam ettigini vurgulayan Kurum, "Amacimiz eser yapmak, eser siyaseti yapmaktir. Cumhur Ittifaki'yla vatandaslarimizin gelecegi için en güzel sehirleri insa etmektir. Bu hayallerle 2023, 2053, 2071'in güçlü Türkiye'si, güçlü Gölbasi ve Ankara için çalismaya devam ediyoruz, devam edecegiz."

- "Sehirlerimizi yasanilabilir kilmak için çalisiyoruz"

AK Parti Genel Sekreteri Fatih Sahin, Gölbasi'nin günden güne çehresinin güzellestigini, Ankara’nin sayfiye yeri haline geldigini söyledi.

Insanlik olarak 1,5 yildir salgin ile mücadele edildigini, Türkiye'nin salginla mücadele konusunda önemli adimlar attiklarini, mücadeleyi kararlilikla sürdürdüklerini dile getiren Sahin, asilamanin artmasiyla salginin olumsuz etkilerinin yavas yavas sona erdigini kaydetti.

Sahin, Ankara'ya ve Gölbasi'na nefes alma imkani saglayacak sehirlerin, Ankara'ya deger katacagina inandigini, baskentlilerin dinlenebilecegi, oksijenle bulusacagi hizmetlerin devam edecegini söyledi.

Gölbasi Millet Bahçesi'ne kavusmayi da beklediklerini anlatan Sahin, "Ülkemizin dört bir yaninda ve Ankara'da çok sayida hizmete aldigimiz millet bahçelerimizle insanlarimizin nefes alma potansiyellerini daha da yükseltiyoruz. Biz insana hizmet etmek için bir siyasi anlayisa sahibiz. Vatandaslarimizin yasam kalitesini yükseltmek ve sehirlerimizi yasanilabilir kilmak için bulundugumuz makamlari milletimize hizmet için kullanan bir anlayisa sahibiz. AK Parti olarak, Cumhur Ittifaki olarak bu ugurda kol kola çalismalarimizi sürdürecegimizin altini çizmek istiyorum." dedi.

- 1800 metre bisiklet ve yürüyüs yolu yapildi

Ilbank Genel Müdürü Yusuf Büyük, daha yesil ve yasanabilir sehirler için Mogan Gölü Kiyi Bandi Çevre Düzenlemesi'nin 10 milyon Türk lirasi maliyetiyle birinci etabinin hizmete sunuldugunu söyledi.

Büyük, "2 kilometre uzunluguna sahip bu etapta 1800 metre bisiklet ve yürüyüs yolu, 1500 metre andezit yol, 13 bin metrekare yesil alan, 230 adet agaç dikimi, 3 adet balikçi ve seyir iskeleleri, 5 bisiklet parki, oturma banklari, 7/24 saat izlenebilen kamera sistemleri, engelsiz çocuk oyun alanlari ve engelliler için sarj istasyonlariyla baskent Ankara'miz herkesin huzurla gezebilecegi prestijli bir rekreasyon alanina daha kavustu. Ayrica gölün tamamini çevreleyecek olan 15 milyon Türk lirasina mal olacak ikinci etabinda 21 kilometre bisiklet yolu ve 31 adet bisiklet park alaniyla, peyzaj, rekreasyon ve çevre düzenleme islerinin de çalismalarina baslayarak 8 ay içerisinde hizmete sunmayi planlamaktayiz." ifadesini kullandi.

MHP Genel Baskan Yardimcisi Sadir Durmaz ile Gölbasi Belediye Baskani Ramazan Simsek de selamlama konusmasi yapti.

Programa TOKI Baskani Ömer Bulut, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, AK Parti Ankara Il Baskani Hakan Han Özcan da katildi.

Konusmalarin ardindan Bakan Kurum ve beraberindekiler Mogan Gölü çevresinde yapimi tamamlanan bisiklet yolunda bisiklete bindi.
Kaynak: AA