Bakan Karaismailoglu, Izmir Ticaret Odasi Meclis Toplantisi'na Video Konferansla Katildi

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, “Üretim sistemlerimizdeki kesintisiz çalisma ile birlikte gelismis ulasim modlarimizin da destegi ile 2021 yilinin ilk çeyreginde, ülkemizin ihracati yüzde 42,2 oraninda artarak 18 milyar 985 milyon dolara ulasti” dedi.

Bakan Karaismailoglu, Izmir Ticaret Odasi Meclis Toplantisi'na Video Konferansla Katildi
Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, video konferans yöntemi ile katildigi Izmir Ticaret Odasi Meclis Toplantisinda 2020 yilinda Covid-19 pandemisinin tüm dünyayi etkisi altina aldigini belirterek pek çok gelismis ülkenin ekonomisinde daralmalar olmasina ragmen, Türkiye’nin bu zor dönemi yüzde 1,8 büyüyerek kapattigini vurguladi.

“Türkiye’nin ihracat orani 2021 yilinin ilk çeyreginde yüzde 42,2 artti”

Türkiye’nin büyümeye devam ettiginin altini çizen Karaismailoglu, “Ülkemiz bu zor dönemde izledigi politikalar ile etkileri en aza indirmeyi basardi. Birkaç gün önce Avrupa Imar ve Kalkinma Bankasi, 2021 yilinda Türkiye için yüzde 5 olarak açikladigi büyüme beklentisini, yukari yönlü yarim puan revize ederek yüzde 5,5’e yükseltti. Üretim sistemlerimizdeki kesintisiz çalisma ile birlikte, gelismis ulasim modlarimizin da destegi ile 2021 yilinin ilk çeyreginde, ülkemizin ihracati yüzde 42,2 oraninda artarak; 18 milyar 985 milyon dolara ulasti” açiklamasinda bulundu.

“Izmir’in Türkiye’nin vitrini olmasini istiyoruz”

Izmir’in liman kenti olmasinin yani sira tarim, sanayi faaliyetleri, ham madde kaynaklari, nitelikli isgücü ve ulasim olanaklarinin genisligi ile Türk ekonomisinin lokomotif kentlerinden biri olduguna vurgu yapan Bakan Karaismailoglu, “Sanayimizde üretilen mallar, dünya standartlari ölçüsünde kaliteye sahip. Hem iç hem de dis pazarlarda itibar sahibi. Izmir, geçmisten bugüne Türkiye’nin Bati dünyasina açilan en önemli kapilarindan biri oldu. Ancak biz, Izmir’in çok daha büyük bir potansiyele sahip olduguna inaniyoruz. Istiyoruz ki Izmir sadece Bati’ya açilan bir kapi olarak kalmasin. Her seyiyle Türkiye’nin vitrini olsun. Bu nedenle de Izmir’in ulasim ve iletisim altyapisinin gelismesine ayri bir özen gösteriyoruz” diye konustu.



“8-9 saat süren Istanbul-Izmir yolculugunu, 3,5 saate indirdik”

Bakan Karaismailoglu, son 19 Yilda Izmir’e ulasim ve iletisim yatirimlari için 13 milyar 190 milyon Türk Lirasi Yap-Islet-Devlet modeli kapsaminda olmak üzere yaklasik 35 milyar lira harcadiklarini kaydetti.

Izmir’e yatirimlarin yogun bir sekilde devam edecegini vurgulayan Bakan Karaismailoglu, sözlerine su sekilde devam etti:

“Izmir’in 2003’te 430 kilometre olan bölünmüs yol uzunluguna, 523 kilometre daha ekleyerek toplamda 953 kilometreye ulastik. Türkiye’nin en büyük YID Projelerinden biri olan Izmir Istanbul Otoyolu’nu tamamladik. Böylece ortalama 8-9 saat süren Istanbul-Izmir yolculugunu, 3,5 saate indirdik ve Izmir’i adeta Istanbul’a kapi komsusu yaptik. Otoyolun yani sira karayollari yatirimlarimiz ile sehrimizin Bursa’ya ulasimini 1 saate, Balikesir’le mesafesini 2 saate, Eskisehir’e ulasimini ise 2-2,5 saat araligina düsürdük.”

“Hizli Tren Projesi Ankara-Izmir arasini 3,5 saate düsürecek”

Izmir’e yapilan yatirimlarin her alanda devam ettigini söyleyen Bakan Karaismailoglu, “Sehrimize olan yatirimlarimiz ise otoyol ve karayollari ile sinirli kalmadi. Ankara-Izmir arasini 3,5 saate düsürecek ve Izmir’i yüksek hizli demiryolu agina baglayacak olan Izmir-Ankara HT projesini baslattik. Projemizin yapimi etap etap hizla devam ediyor. Kemalpasa Organize Sanayi Bölgesi’nin bitisiginde insa ettigimiz Kemalpasa Lojistik Merkezi ile Kemalpasa’yi lojistik sektörün ve sanayinin nabzini tutacak bir merkeze dönüstürüyoruz. Adnan Menderes Havalimani’ni yeni iç ve dis hatlar terminalleri ile Avrupa’nin en modern yapiya sahip havalimanlarindan biri yaptik. Mimarisi ve estetigiyle, ferah, kullanisli ve son teknoloji ile donatilmis alt ve üst yapisiyla Izmir’i, kendisine yakisir bir havalimanina kavusturduk. Bölgede olusan yüklerin denizyolu ile tasinmasi ve Dogu Akdeniz’de, ana konteyner tasimaciliginda, ülkemizin rol üstlenmesini saglamak amaciyla Çandarli Limani projesini baslattik. Rotamiz denizcilikte lider ülke konumuna gelerek, Izmir’in bu alandaki mevcudiyetini daha da güçlendirmek” dedi.



Türkiye ve Izmir’de gençler için istihdam alanlari olusturacagiz”

Hedeflerinin Türkiye’yi dünyanin yeni lojistik gücü haline dönüstürerek; Türkiye’de ve Izmir’de istihdam alanlari olusturup, gençlere daha fazla is olanagi sunmak oldugunu kaydeden Bakan Karaismailoglu, “Hedefimiz Izmir’in üretimden sanayiye her alanda daha çok üreten, daha refah bir sehir olmasini saglamak. Bu yolda hep birlikte adim atmanin, ortak akil ile hareket etmenin çok degerli olduguna inaniyoruz. Ne kadar engel olmaya çalissalar da ülkemizi hak ettigi gibi küresel bir aktör hâline getirecek projelerimizden de vazgeçmeyecegiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA