AK Parti Mugla Il Baskani Mete, Orman Yanginlariyla Ilgili Konustu Açiklamasi

'Marmaris, Bodrum, Fethiye, Datça, Dalaman, Mentese ve Milas basta olmak üzere bütün yanan alanlar agaçlandiriliyor. Göcek'te 2019 yilinda yanan alanlar agaçlandirildi, yesillendirildi. Bodrum'da yanan her bir metrekare agaçlandirildi, yesillendirildi. Yangindan sonra bu bölgede bir küçük yapi dahi yok' 'Son 3 yilda sadece Mugla'da 479 hektar alan yanmis, 2020 yilinda 1682 hektar alan agaçlandirilmistir. Yanan alandan 3 kat alan bir yilda agaçlandirilmistir'

AK Parti Mugla Il Baskani Kadem Mete, Marmaris'teki ormanlik alanlarin da daha önceki yanan bütün alanlarda oldugu gibi en kisa sürede agaçlandirilacagini bildirdi.

AK Parti Marmaris Ilçe Baskanliginda basin toplantisi düzenleyen Mete, bazi siyasetçilerin dillendirdigi yanan ormanlarin yerine otel yapilacagina yönelik iddialarin gerçegi yansitmadigini söyledi.

Bir isçinin hayatini kaybettigi üzücü bir orman yangini yasadiklarini ifade eden Mete, "Marmaris, yüzde 86'si orman olan bir ilçedir. Bu bölgede orman yanginlariyla maalesef sik sik karsilasiyoruz. Ben, 28 yildir yasadigim Marmaris'te birçok kez orman yangini ile karsilastim. Biz, 90'li yillarda çali çirpiyla yangin söndürmeye çalisilirken simdi teknolojik arazözler ve helikopterlerle yanginlarla mücadele ediyoruz, etkin ve hizli sekilde müdahale ediliyor." ifadelerini kullandi.

Bazi sosyal medya kullanicilarinin ve maksatli çevrelerin algi pesinde oldugunu belirten Mete, söyle konustu:

"Içmeler Mahallesi Boynuzbükü mevkisinde 27 Haziran Pazar günü 10.30 siralarinda yangin baslamistir. Yangina A113 kodlu arazöz tarafindan 10.40'da ilk müdahale yapilmistir. Degirmenyani Depo'da bulunan yangin söndürme helikopteri 10.35'te motor çalistirmis, 10.39'da havalanmis, 10.44'de yangina müdahale etmeye baslamistir. Yangin ihbarindan 14 dakika sonra helikopter müdahalesi yapilmistir. Çesitli iddialar oldu bu konuda. Burada 10 helikopter yangina direkt müdahale etmistir. Çevre il ve ilçelerden de ekipler yangina sevk edilmistir. Yangina 7 ilk müdahale araci, 78 arazöz, 6 dozer, 328 personelle karadan, 11 helikopterle de havadan müdahale edilmistir. Yangin 16.00 sularinda kontrol altina alinabilmistir. Yanginda ilk tespitlere göre de 25 hektar alan maalesef zarar görmüstür. Buradan sehit olan Görkem Hasdemir'e Allah'tan rahmet ailesine de bassagligi diliyorum."

Orman teskilatinin yanginlarda ve yangin sonrasinda agaçlandirma safhalarinda üstün performans sergiledigini kaydeden Mete, "Son 3 yilda sadece Mugla'da 479 hektar alan yanmis, 2020 yilinda 1682 hektar alan agaçlandirilmistir. Yanan alandan 3 kat alan bir yilda agaçlandirilmistir. Mugla'da 2002 yilinda 53 arazöz ve 3 helikopter var iken 2021 yilinda 72 arazöz, 27 tanker arazöz, 4 helikopter ve 1 IHA görev yapiyor. 2020 yilinda yangina müdahale süresi 18 dakika iken 2020 yilinda 10 dakikaya kadar düsürülmüstür." ifadelerini kullandi.

Anayasanin 169. maddesinin "Devlet, ormanlarin korunmasi ve sahalarinin genisletilmesi için gerekli kanunlari koyar ve tedbirleri alir. Yanan ormanlarin yerinde yeni orman yetistirilir, bu yerlerde baska çesit tarim ve hayvancilik yapilamaz." ifadesinin yer aldigina dikkati çeken Mete, "Anayasanin bu maddesine göre, yanan alana birakin otel yapmayi tarim bile yapilamaz." dedi.

"Burada 'akilli yangin' yapilmis, burada kime ne rant saglayacaklar?" diyen siyasetçileri de agaçlandirma çalismalarinda görmek istediklerini dile getiren Mete, daha önce yanan ormanlik alanlarin agaçlandirilmis hallerini gösteren fotograflari gazetecilere gösterdi.

Mete, "Marmaris, Bodrum, Fethiye, Datça, Dalaman, Mentese ve Milas basta olmak üzere bütün yanan alanlar agaçlandiriliyor. Göcek'te 2019 yilinda yanan alanlar agaçlandirildi, yesillendirildi. Bodrum'da yanan her bir metrekare agaçlandirildi, yesillendirildi. Yangindan sonra bu bölgede bir küçük yapi dahi yok." dedi.

IYI Parti Genel Baskani Meral Aksener'i elestiren Mete, "Ülkemizde Içisleri Bakanligi yapmis, bir partinin genel baskani olmus bir kisinin 'akilli yanginlar' diye tabirde bulunmasi kendisine yakismamistir. Sirf siyaset yapmak ve algi yaratmak için bu tür yalanlar üretmek kimseye fayda saglamaz. Insanlar her seyi görüyorlar." diye konustu.

- Dalaman kagit fabrikasindaki yangin

Çevre hassasiyetiyle hareket edenlere saygi duydugunu dile getiren Mete, Mugla'nin denizlerine ve çevre sorunlarina da ayni hassasiyetle siyaset gözetmeden sahip çikilmasi tavsiyesinde bulundu.

Mete, söyle devam etti:

"Bu arkadaslarimizi hassasiyetlerini göstermek için Dalaman Mopak'taki yangina davet ediyorum. 5 gün önce baslayan ve hala devam eden yangina baksinlar. Biz gittik 5 dakika zor dayandik. Mugla Büyüksehir Belediyesi'nin ruhsat verdigi bu fabrikanin atik alaninda yangin çikiyor. Çevre Sehircilik Il Müdürlügümüz mühürlemek istiyor sabahtan aksam 17.00'ye kadar büyüksehir zabitasi gelmedi bile. Mühürleme için sabahtan aksama kadar zabita ekibi beklendi. Biz 5 dakika duramazken yanginda çalisan itfaiye ekiplerine tesekkür ediyorum. 5 gündür canla basla çalisiyorlar. Yangin söndürülemedi zehir saçmaya devam ediyor. Dalamanlilar teyakkuzda, isyanlarda... Çevre hassasiyeti gösteren insanlar buraya neden bakmiyor. Çevrecilerimizin tek bir kelime söylememesine hayret ediyorum."

Kaynak: AA