ABD, Libya Siyasi Diyalog Forumunun Cenevre'deki Seçim Hazirliklari Toplantilarini Takdirle Karsiladi

ABD Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan, Birlesmis Milletler (BM) öncülügündeki Libya Siyasi Diyalog Forumunun (LSDF) 24 Aralik'ta yapilmasi kararlastirilan seçimlerin anayasal temelini görüsmek üzere Isviçre'de toplanmasini takdirle karsiladiklarini bildirdi.

Sullivan yaptigi yazili açiklamada, "LSDF üyelerinin 24 Aralik 2021'de Libya'daki tarihi seçimin hazirliklarini görüsmek üzere bu hafta Cenevre'de toplanmasini ve bu forumun çalismalarini takdirle karsiliyoruz." ifadesini kullandi.

Ikinci Berlin Konferansi'nda da ifade ettikleri üzere, ülkede cumhurbaskanligi ve parlamento seçimlerinin yapilmasi için ABD'nin Libya halki ve uluslararasi ortaklarini desteklediginin altini çizen Sullivan, "Bu seçimler Libyalilara kendi liderlerini seçme ve yillar süren iç çatisma ve ekonomik çalkantinin ardindan egemenliklerini yeniden kurma hakki verecektir." görüsünü paylasti.

Sullivan, LSDF toplantisinin olumlu bir atmosferde ve uzlasma ruhu içinde geçmis olmasindan da memnun olduklarini kaydederek, "Libya halkini, daha istikrarli, müreffeh ve güvenli bir gelecek insa etme yolunda destekliyoruz." mesajini verdi.

- Libya'da siyasi diyalog süreci

BM öncülügünde Libya krizine siyasi çözüm için baslatilan Libya Siyasi Diyalog Forumunun Kasim 2020'deki ilk toplantilari sonucunda 24 Aralik'ta seçimlere gidilmesi karari çikmisti.

LSDF üyelerinin 5 Subat'ta Cenevre'de yaptigi oylama sonucunda da yil sonunda yapilmasi planlanan seçimlere kadar geçici Baskanlik Konseyi Baskanligina Muhammed el-Menfi, Basbakanliga da Abdulhamid Dibeybe seçilmisti.

Muammer Kaddafi rejimini sona erdiren 2011 Subat Devrimi'nden bu yana iç savas ve siyasi krizlere sürüklenen Libya'da, Rusya, Birlesik Arap Emirlikleri, Misir ve Fransa'nin destekledigi darbeci Halife Hafter milislerinin ülkenin dogusunu kontrol etmesi nedeniyle istikrar ve güvenlik saglanamadi.

Kaynak: AA