Ürdün'den Israil'in Dogu Kudüs'teki Yikimlarina Kinama

Ürdün, Israil'in isgal altindaki Dogu Kudüs'ün Silvan Mahallesi'nde gerçeklestirdigi yikimlari kinadi.



Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, yikim ve tehcirin "kabul edilemez oldugu ve kinandigi" ifade edilirken, Israil'in bu yaptiklarinin isgalci bir güç olarak uluslararasi hukukun da ihlali anlamina geldigi vurgulandi.

Açiklamada ayrica, Dogu Kudüs'ün Seyh Cerrah ve Silvan mahallelerinde hukuksuz ve yasalara aykiri sekilde Filistinlileri tehcire zorlama plani ile tüm provokasyon ve saldirilarin durdurulmasi ve Kudüs'teki yasal, tarihi statükoya saygi gösterilmesi gerektiginin alti çizildi.

Israil polisi, sabah saatlerinde Silvan Mahallesi'nin El-Bostan bölgesinde bir Filistinliye ait dükkani "imar izni" olmadigi gerekçesiyle yikmisti.

Yikima tepki gösteren Filistinlilere de plastik mermi, ses bombasi ve gaz yasartici gazla müdahale eden Israil polisi, 6 kisiyi yaralamisti.

- Silvan Mahallesi Israil'in hedefinde

Isgal altindaki Dogu Kudüs'te yer alan Silvan Mahallesi stratejik öneme sahip.

Filistinliler, Mescid-i Aksa'nin güneyinde yer almasi ve çok sayida Filistinliye ev sahipligi yapmasi nedeniyle Silvan'in Israil tarafindan hedef alindigini dile getiriyor.

Silvan Mahallesi'nin Batin El Hava bölgesinde sayilari 86'yi bulan Filistinli aileden toplam 725 kisi, El-Bostan bölgesinde ise 1550 Filistinli, Israil'in yikim ve tehcir politikalari nedeniyle evlerini kaybetme tehdidiyle karsi karsiya.

Israil, Batin El Hava'da Filistinlilere ait bazi evlerin "Yahudilere ait araziye" insa edildigi iddiasiyla bosaltilmasini istiyor. El-Bostan bölgesinde ise bazi evleri ve dükkanlari "imar izni" olmadigi gerekçesiyle yikmayi planliyor.

Kaynak: AA