Tarihi Kapaliçarsi'nin Çatisi 1 Temmuz'da Ziyarete Açiliyor

Tarihi Kapaliçarsi’nin çatisi restorasyon çalismalarinin tamamlanmasinin ardindan 1 Temmuz itibariyle yerli ve yabanci turistlerin ziyaretine açiliyor. Çatinin son hali drone ile havadan görüntülendi.

Tarihi Kapaliçarsi'nin Çatisi 1 Temmuz'da Ziyarete Açiliyor
560 yillik tarihi ile Istanbul’un en gözde tarihi yapilari arasinda bulunan Kapaliçarsi’nin çatisi restorasyon çalismalarinin tamamlanmasinin ardindan 1 Temmuz itibariyle yerli ve yabanci turistlerin ziyaretine açilacak. Belirli kurallar çerçevesinde ziyarete açilacak olan çatiya gelen turistler essiz manzaranin tadini çikaracak.

Tarihi çatinin ziyarete açilmasiyla ilgili konusan Kapaliçarsi Yönetim Kurulu Baskani Fatih Kurtulmus, “1 Temmuz itibariyle Kapaliçarsi’mizin çatisi yerli ve yabanci turizm için turistlerin ziyaretine açilacak. Bu turizm acentalari vasitasiyla yapiliyor. Kapaliçarsi’mizda çati restorasyonumuz zaten tamamlanmisti. Ve Kapaliçarsi’nin o nahos görüntüleri ortadan kalkti. Tüm ziyaretçiler güvenli ve sigortali bir sekilde buradan iki kisinin yürüyüp geçebilecegi sekilde Kapaliçarsi’nin çatisina çikarak hem burayi ziyaret edip hem de fotograf çekebilecekler. Ziyaret edebilecekler. Çünkü burasi 560 yillik bir yer. Dünyada benzerlerinin olmadigi bir müze. Fakat burasi sadece alisveris degil kültür ve sanat , turizm, tarih için bir yasam merkezi. Dolayisiyla bunu da istifadeye sunuyoruz ve paylasmak istiyoruz” dedi.



Restorasyon çalismalarinin titizlikle yürütüldügünü kaydeden Kurtulmus,” Burada çok ciddi bir çalisma yapildi. Kapaliçarsi’nin çatisinda James Bond’un bir filmi vardi. Tam bu yol üzerinde, burada 2012 nisaninda James Bond motosikletiyle buradan geçti. O sirada devrildi ve kiremitler zarar gördü. Çok nahos bir durum oldu ve bunun akabinde Valilik Anitlar Kurulu marifetiyle Türk Kültür ve Tabiat Tarih Varliklarini Koruma Kurulu marifetiyle Fatih Belediyesi ve biz Kapaliçarsi Yönetim Kurulu isbirligi yaparak bu çatiyi tamamen restore ettik. 2016’da basladi ve 2018’de bitti. 800 bin kiremit kullanildi. 630 gün boyunca yüz kisi çalisti. 8 kat yalitim oldu. Çevre ve Sehircilik Bakanimiz Murat Kurum da geldi ziyaret etti ve güzel olmus dedi.

Yapilan çalismalarla Kapaliçarsi’nin çatisi tamamlandi restorasyon olarak. Bizim iki tane misyonumuz var. Gelecek nesillere 560 yillik Kapaliçarsi’mizi saglikli bir sekilde birakmak ve buranin dünya turizm tanitiminda elçilik etmek diye konustu ” diye konustu.



1 Temmuz itibariyle yerli ve yabanci turistleri beklediklerini söyleyen Kurtulmus, “Turistlerimiz gelip burada güvenli bir sekilde yollarda yürüyebilecekler. Burada resimler çekecekler. Burada zaten turizm acentalari çalisiyordu. Bir senelik bir ara verildi pandemi döneminde. Zaten biz burayi bu restorasyondan sonra adim adim turizme açmistik. Fakat 1 Temmuz itibariyle tekrar yeni bir açilis yapiyoruz ve herkesi buraya bekliyoruz. Biz burayi açtiktan sonra turistlerimiz ne zaman isterlerse gelebilirler. Bizimle görüsmeleri halinde burayi gezdirebiliriz. Rehberler vasitasiyla da bu imkanlar taninacak. Bu zaten daha evvel de yaptigimiz bir seydi. Insallah biz herkesi yönetim kurulumuz adina Kapaliçarsi’nin çatisini gezmeye, görmeye, ziyaret etmeye bekliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA