Lavrov Ve Çavusoglu, Sputnik V Asisinin Üretimi Ve Bölgesel Konulari Görüsecek

Rusya Disisleri Bakanligi, Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov ile Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu’nun Antalya’da gerçeklesecek olan zirvede, Sputnik V korona virüs (Covid-19) asisinin ortak üretiminin ve bölgesel konularin ele alinacagini duyurdu.

Lavrov Ve Çavusoglu, Sputnik V Asisinin Üretimi Ve Bölgesel Konulari Görüsecek
Rusya Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan yazili açiklamada, Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov’un yarin Antalya’yi ziyaret ederek Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu ile bir zirve gerçeklestirecegi kaydedildi. Açiklamasinda, Bakan Lavrov ile Bakan Çavusoglu arasindaki görüsmenin içerigine deginen Bakanlik, görüsmede Bakanlarin birçok önemli konuyu istisare edecegini aktararak, "Antalya’daki görüsme sirasinda, ikili ve uluslararasi gündemde yer alan çok çesitli konulara deginilmesi planlaniyor. Güney Kafkasya’daki durumu, Orta Dogu, Kuzey Afrika ve Afganistan’daki durumu, Ukrayna, Orta Asya, Dogu Akdeniz ve Karadeniz bölgelerindeki durumu ele alinacak" ifadelerini kullandi.

Lavrov ve Çavusoglu’nun görüsmesinde, Suriye ve Libya konularinin da istisare edilecegini belirten Bakanlik, "Gündemde ayrica yerel sakinlere insani yardimin artirilmasi, Idlib ve Suriye’nin kuzeydogusundaki islerin durumu ve terörle mücadele gibi konular yer alacak. Görüsmenin ana basliklari arasinda, 24 Aralik 2021’de yapilmasi planlanan anayasa referandumu ve genel seçimler, siyasi ve sosyoekonomik sorunlarin çözümünde ve ulusal silahli kuvvetlerin konsolidasyonu konusunda Libya makamlarina yardim, Ortak Askeri Komite’nin 5 arti 5 formatindaki faaliyetleri yer aliyor" dedi.

Ayrica Disisleri Bakanligi, bu yil Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in aralarinda 6 kez telefon görüsmesi yaptigini ve ikilinin, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin 3. Ünitesi’nin insaatina baslama törenine video konferans yoluyla katildigini hatirlatarak baslayan Bakanlik, 2 ülke arasindaki iliskilerin artmasina dikkat çekti.

Sputnik V asisinin üretimi konusu ana basliklar arasinda

Rusya Disisleri Bakanligi, Lavrov ile Çavusoglu’nun görüsmesinde ticari ve ikili iliskilerin yani sira, Rusya tarafindan korona virüse (Covid-19) karsi gelistirilen Sputnik V Covid-19 asisinin ortak üretimine iliskin konularinin da ele alinacagini kaydetti.

Bakanlik, "Rus tarafi, çok çesitli yerli mallarda ek ithalat gümrük vergilerini kaldirma gerekliligini vurgulamayi hedefliyor. 22 Haziran’dan itibaren iki yönlü yolcu uçuslarinin kapsamli bir sekilde yeniden baslatilmasi dikkate alinarak Türkiye’de bulunan Rusya vatandaslarinin can ve saglik güvenliginin saglanmasina iliskin konularin görüsülmesi planlaniyor. Iki ülkenin uzman kuruluslari arasinda, Covid-19 salgini ile mücadele çalismalarinin artirilmasi, Rus Sputnik V asisinin kullanilmasi ve üretiminin Türk ilaç firmalari tarafindan en yakin zamanda kurulmasi amaciyla isbirligi konulari ele alinacak" ifadelerini kaydetti.

Kaynak: İHA