'Kapadokya'nin Giris Kapisi' Nigde, Tarihi Ve Dogal Güzellikleriyle Cezbediyor

Nigde, Bolkar Daglari'ndaki krater gölleri, 3 bin metrenin üzerinde 30 zirvesi bulunan Aladaglar, Bern Sözlesmesi ile koruma altina alinan 'sessiz kurbagalar', dagcilarin adresi Demirkazik ve Anadolu'da tek örnek oldugu bilinen 'Gülen Meryem Ana' freski ile ziyaretçilerini bekliyor Vali Yilmaz Simsek: 'Nigde'ye gelip bu güzellikleri görenler, 'Biz Nigde'yi böyle bilmiyorduk.' diyerek hayretlerini dile getiriyor. Amacimiz bu güzellikleri ve zenginlikleri herkese tanitmak. Turizm pastasindan daha çok pay almak'

ABDULLAH ÖZKUL - Hititler, Romalilar, Selçuklu, Karamanoglu Beyligi, Osmanli gibi birçok medeniyete ev sahipligi yapan Nigde, kiliseleri, ören yerleri, camileri, daglari, gölleri ve dogal güzellikleriyle ziyaretçilerini bekliyor.

Ulukisla ilçesinde yer alan Bolkar Daglari'nin yaklasik 2 bin 650 metre yüksekligindeki krater gölü Karagöl ve Çiniligöl, endemik bitki ve hayvan türleriyle dikkati çekiyor. Turistler, dogal güzelliklerin yani sira Bern Sözlesmesi ile koruma altina alinan ve "sessiz kurbaga" olarak da bilinen Toros kurbagasini (Rana holtzi) yakindan görebiliyor.

Çamardi ilçesinde bulunan ve 3 bin metrenin üzerinde 30, 3 bin 500 metrenin üzerinde 7 zirvesi olan Aladaglar, önemli dagcilik merkezleri arasinda yer aliyor. Bölgenin en önemli zirvelerinden Demirkazik, çok sayida amatör ve profesyonel dagciya ev sahipligi yapiyor.

Merkeze bagli Gümüsler beldesinde yer alan 8. yüzyil ile 12. yüzyil arasindaki dönemde yapildigi tahmin edilen Gümüsler Manastiri'nda, Kapadokya bölgesinin en iyi duvar resimleri olarak nitelendirilen iç süslemeler, kayadan oyma rahip odalari, mutfak, saklama küpleri, iki katli yer alti sehri ile acil durumlarda saklanmak üzere yapilmis gizli bölmeler ziyaretçilerini bekliyor. Manastir, Anadolu'da tek örnek oldugu bilinen "Gülen Meryem Ana" freski ile de ilgi çekiyor.

Kent merkezindeki Alaaddin Tepesi'nde, 1223'te Zeyneddin Besare tarafindan yaptirilan tarihi Alaaddin Cami'nin doguya bakan kapisinin üst kismindaki tas islemeye 09.00-11.00 saatlerinde düsen gölge, "taçli kadin basi" silüeti dikkati çekiyor.

- Gümüsler Manastiri ve Ayasofya ile yasit kilise

Nigde Valisi Yilmaz Simsek, AA muhabirine, yaklasik 10 bin yillik tarihi geçmise sahip Nigde'nin "Kapadokya'nin giris kapisi" konumunda oldugunu söyledi.

Kentin, Hititler, Romalilar, Selçuklu, Karamanoglu Beyligi, Osmanli gibi birçok medeniyete ev sahipligi yaptigini belirten Simsek, "Nigde ve çevresinde bu medeniyetlere ait eserleri görmek mümkün. Gümüsler Manastiri, orta çagdan kalma ve Kapadokya'nin en iyi korunmus, en büyük manastirlardan birisi. Gülen Meryem Ana freskiyle de ön plana çikiyor. Aktas beldemizde bulunan Andaval Kilisesi de Roma Imparatoru Konstantin'in annesi Helena adina yaptirilmis. Ayasofya ile yasit kilise, inanç turizmi açisinda son derece önemli." diye konustu.

Simsek, kent merkezine 30 kilometre mesafedeki Göllüdag'da yer alan geç Hitit dönemi Tabal Kralligi'na ait antik kentin, turizme kazandirilmasi için çalismalarin devam ettigini bildirdi.

Kent merkezinde Nigde Kalesi, saat kulesi, Hüdavent Hatun Türbesi ve kent müzesine dönüstürülecek bedestenin de önemli eserler arasinda yer aldigina isaret eden Simsek, Bor ilçesinde Roma Havuzu, Tyana Kralligi'na ait antik kenti ve su kemerlerini ziyaret etmenin mümkün oldugunu vurguladi.

- "Nigde aslinda bir açik hava müzesi"

Kent genelinde 80 civarinda tarihi cami, su anda ayakta duran 30'a yakin kilise, kervansaraylar ve çesmeler, tarihi yer alti sehirleri bulundugunu aktaran Simsek, sunlari kaydetti:

"Nigde aslinda bir açik hava müzesi. Amacimiz da bu açik hava müzemizdeki zenginliklerimizi, gün yüzüne çikarmak ve daha çok turist çekmek. Nigde dogal güzellikleriyle de ön plana çikan bir il. Bolkar Daglari'nda iki krater gölümüz var, Çinili ve Karagöl. Bu bölge endemik bitki ve hayvan türleriyle ön plana çikiyor. Toros kurbagasi (Rana holtzi ) endemik bir hayvan türü ve sadece bu göllerde yasiyor. Çamardi ilçemizde dünya dagcilarinin mabedi olarak bilinen Aladaglar ve Demirkazik var. Bu bölgede 3 bin metrenin üzerinde 30 zirve bulunuyor. Burasi dag ve doga turizmi açisindan önemli bir merkez."

Simsek, merkeze 15 kilometre uzakliktaki Ketençimen Yaylasi, Çiftehan köyündeki termal kaplicanin da kentin önemli degerlerinden oldugunu dile getirdi.

Nigde'nin tarih, kültür, dag, doga, inanç ve termal turizm açisindan önemli bir sehir olduguna vurgu yapan Vali Simsek, "Nigde gerek tarihi zenginlikleri açisindan gerekse dogal güzellikleri açisindan çok önemli bir kent, ancak bir çok insan bunun farkinda degil. Nigde'ye gelip bu güzellikleri görenler, 'Biz Nigde'yi böyle bilmiyorduk.' diyerek hayretlerini dile getiriyor. Amacimiz bu güzellikleri ve zenginlikleri herkese tanitmak. Turizm pastasindan daha çok pay almak. Bu nedenle herkesi bu güzellikleri gelip görmeye davet ediyorum." dedi.
Kaynak: AA