Kabe Kusagi Fatih Sultan Mehmet'in Türbesi'ne Yerlestirildi

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy: 'Yaklasik 380 santimetreye 78 santimetre ebatlarinda bir kusak. Kusagin üzerinde Bakara Suresi'nin 125. ayeti isli durumda' '10 Agustos 2020'de Bakanligimizca Istanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkezi'nin bölge laboratuvarina teslim ettik ve çalismalara basladik. 10 aylik bir süreçte 12 kisilik bir ekiple bu restorasyon islemi tamamlandi'

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Fatih Sultan Mehmet Türbesi'ne Kabe Kusagi'nin Yerlestirilme Töreni'ne katildi.

Fatih Sultan Mehmet Türbesi'ndeki Kabe Kusagi'nin Yerlestirilme Töreni'nde Ersoy'un yani sira Istanbul Valisi Ali Yerlikaya, Il Kültür ve Turizm Müdürü Coskun Yilmaz, Istanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Masali ve Fatih Belediye Baskani M. Ergün Turan da hazir bulundu.

Duanin ardindan konusan Ersoy, Fatih Sultan Mehmet Han'in sandukasinin üzerinde bulunan örtünün uzun bir süreç geçtigi için yiprandigini anlatti.

Ersoy, "Ölçüleri yaklasik 380 santimetreye 78 santimetre ebatlarinda bir kusak. Kusagin üzerinde Bakara Suresi'nin 125. ayeti isli durumda. Temmuz 2020'de kusagin restorasyonu ile ilgili çalisma baslatildi. 10 Agustos 2020'de Bakanligimizca Istanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkezi'nin bölge laboratuvarina teslim ettik ve çalismalara basladik. 10 aylik bir süreçte 12 kisilik bir ekiple bu restorasyon islemi tamamlandi." ifadelerini kullandi.

Restorasyona iliskin bilgi veren Ersoy, sunlari kaydetti:

"Dijital, mikroskobik görüntüleri alindiktan sonra üzerindeki gümüs tellerle olan yazilardaki eksik parçalar tamamlandi. Bu parçalar detayli bakildiginda farkindalik olsun diye ipek kumasla yapildi. Orijinali tel ve ayni renklerle ayni dokuya uygun olarak yapildi. Eksik parçalar tamamlandi. Ayrica kusagin arka tarafindaki astara da pamuklu bir kumasla bir astar yapildi ve tekrar kullanilacak hale geldi. Bugün de sizlerle beraber tekrar ait oldugu yere koyduk. Restorasyonda emegi geçen arkadaslarimiza ekip baskani basta olmak üzere tesekkür etmek istiyorum. Bize Istanbul'u fethederek bagislayan Fatih Sultan Mehmet Han'in ruhunu bir kerede daha bu sekilde sad etmis olduk."

Törenin ardindan Fatih Sultan Mehmet Türbesi, yeni tip koronavirüs tedbirlerine uygun olarak ziyarete açildi.

Kaynak: AA