Baskan Akgün Açiklamasi 'Büyükçekmece Gölü'nde Balik Ölümlerinin Nedeni Derinligin Azalmasidir'

Büyükçekmece Gölü’nde yasanan balik ölümleri ile ilgili açiklama yapan Büyükçekmece Belediye Baskani Hasan Akgün, "Esas neden hava sicakliklari nedeni ile gölün derinliginin azalmasi. Bu derinlik seviyesi bilimin ortaya koydugu sayiya çikmadigi sürece buradaki balik ve canli ölümleri devam edecektir" dedi.

Baskan Akgün Açiklamasi 'Büyükçekmece Gölü'nde Balik Ölümlerinin Nedeni Derinligin Azalmasidir'
Istanbul’da Büyükçekmece Gölü’nde yasanan balik ölümleri ile ilgili inceleme yapan Büyükçekmece Belediye Baskani Hasan Akgün, balik ölümlerinin esas nedenine iliskin açiklama yapti.

Büyükçekmece Gölü’nün Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü tarafinda olan kisminin rengi degisti ve balik ölümleri meydana geldi. Geçtigimiz haftasonu itibariyle görülmeye baslayan ölen baliklarin bir kismi kiyilara vurdu. Ölümlerin yasandigi gölün kiyisinda, Istanbul Büyüksehir Belediyesi ekipleri temizleme çalismalarina basladi.

Büyükçekmece Belediye Baskani Dr. Hasan Akgün de çalismalari inceledi.

“Deniz ve göl baglantisi daha genis saglanmali”

Incelemelerin ardindan açiklamalarda bulunan Akgün, "Yaklasik birkaç yildan beri takip ediyoruz, asagi yukari ayni zamanlarda oluyor. Yazin baslarinda, havanin isinmasiyla da beraber deniz canlilarin ölümünü bolca görüyoruz" dedi.

Su seviyesinin balçik nedeniyle azaldigini söyleyen Akgün, "Oksijen degerleri de düsük ancak balik yasamayacak kadar degil. Oksijen degeri 4.95 arasinda. Bu da baliklarin yasamasi için yeterli. Esas mesele deniz ve göl baglantisinin daha genis saglanmasidir" diye konustu.

Bunun mümkün olmadigini belirten Akgün, D-100 Karayolundaki köprülerin degismesi gerektigine degindi.

“Buradaki suyun derinligini arttiracagiz”

Köprülerin yeni yapildigini ifade eden Akgün "O zaman ne yapacagiz? Buradaki suyun derinligini arttiracagiz" dedi.

5 yil önce biz bir taban taramasi yaptiklarini ve dipteki olumsuzlugu azaltmak içi yapilan çalismada 500 kamyon çamur çikardiklarini dile getiren Akgün "Su seviyesini arttirirsak deniz içindeki canlilarin saglayabilecegimizi bilim insanlari söylediler" dedi.

Akgün sunlari kaydetti:

"Bu göldeki balik ölümlerinin esas sebebi, hava sicakliklari nedeni ile gölün derinliginin azalmasi. Bu derinlik seviyesi bilimin ortaya koydugu sayiya çikmadigi sürece buradaki balik ve canli ölümleri devam edecektir."
Kaynak: İHA