Bandirma Egitim Ve Arastirma Hastanesi'nde EVAR Yöntemle Ilk Ameliyat Yapildi

Bandirma Egitim ve Arastirma Hastanesi ilkleri basarmaya devam ediyor. Hastanede ilk kez EVAR yöntemi ile ameliyat gerçeklestirildi.

Bandirma Egitim Ve Arastirma Hastanesi'nde EVAR Yöntemle Ilk Ameliyat Yapildi
Son dönemlerde gerçeklestirilen basarili operasyonlarla adindan söz ettiren Bandirma Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde son olarak da, Kalp Damar Cerrahisi bölümünde görev yapan Prof. Dr. Hayrettin Tekümit, Dr. Ögretim Görevlisi Duygu Durmaz ve Op. Dr. Halil Berkan Özpak tarafindan, Endovasküler Aort Replasmani (EVAR) Yöntemi ile yapilan operasyonla, karin içi aort damar genislemesi tanisiyla yatirilan Necati I.(58) isimli hasta basarili bir ameliyat geçirerek sagligina kavustu. EVAR olarak adlandirilan yöntem sayesinde, karin açilarak yapilan klasik ameliyat yerine, hasta uyanik halde, spinal anestezi yardimiyla her iki kasiktan yapilan girisim ile karin içindeki genislemis olan abdominal aorta stent yerlestirildi.

Özpak : Bu hastalik 60 yas üzeri kisilerde en önemli ölüm nedenlerinden birisi

Ameliyati gerçeklestiren Kalp Damar Cerrahisi Bölümü Hekimlerinden Op. Dr. Halil Berkan Özpak ”Aort anevrizmasi yirtilmasina bagli ani kanama, 60 yasin üzerindeki bireylerde en önemli ölüm nedenlerinden birisi olup, Aort anevrizmasi yirtilana kadar genellikle kendini belli etmeyen, yapilan ultrason veya tomografi incelemelerinde çogunlukla tesadüfen saptanan ilerleyici bir damar hastaligidir. Önemli olan anevrizmanin yirtilmadan saptanmasidir. Hastamiz Necat I. karin agrisi sikayeti ile bize müracaat ettiginde, yapilan tetkiklerinde aort damarinda 5,6 cm genisleme tespit edildi. Bu durum kendisi için oldukça riskli bir duruma gelmisti. Hastamiza gerekli bilgilendirmeler yapildi. Hastamiz hastanemizde ameliyat olmak istedi. Yapilan tetkikleri sonrasinda operasyonu planlandi. Kalp Damar Cerrahisi bölümünde görev yapan hekimlerimiz, anestezi uzmanimiz ve ameliyathane ekibimiz ile birlikte, hastamizin her iki kasik bölgesinden girilerek, spinal anestezi yardimiyla ameliyatini basarili bir sekilde gerçeklestirildik. Bu operasyonunun açik cerrahiden avantaji kasiklar disinda ameliyat kesisi yapilmaz ve hasta daha hizli iyilesmektedir. Ayrica açik batin ameliyati ile karin açarak, yaklasik 10 günlük yogun bakim ve servis takibi ile tedavi edilen hastalarimiza göre islem süresi ve hastanede kalis süresi daha kisa olup, 1-2 saate tamamlanan operasyonda hasta hiçbir aci hissetmemektedir. Endovasküler tedavi yöntemi ile, büyük cerrahi travma yasamayan hastalarin nekahat dönemi de kisalmakta olup, birkaç gün içinde normal hayatlarina dönebiliyorlar. Bu sebeple, bizlere teknik alt yapi ve donanim noktasinda desteklerini esirgemeyen hastane Yönetimine de ayrica tesekkür ediyoruz” dedi.

Bashekim Senveli : Bu yöntemle hastanemizde yapilan ilk ameliyat

Egitim ve Arastirma Hastanesi Bashekimi Dr. Ögretim Üyesi Muzaffer Senveli yaptigi açiklamada, “Bu yöntemle yapilan hastanemizin ilk ameliyati olmasi sebebi ile bizim için çok önemli. Hastamiza öncelikle acil sifalar dileriz. Insallah bu güne kadar oldugu gibi, bundan sonra da imkanlar dahilinde, yönetim ekibimizin, hekimlerimizin ve tüm saglik çalisanlarimizin gayretli çalismalari ile hastanemize müracaat eden vatandaslarimizin memnuniyetlerini en üst seviyeye getirmek ve daha kaliteli saglik hizmeti sunmak amaciyla çalismalarimizi sürdürecegiz. Amacimiz hastanemize müracaat eden hastalarimizin yerinde tedavilerinin yapilarak, sagliklarina kavusmalaridir. Fakat bununla birlikte, halkimiza sunulan yeni hizmetlerin her bransta ve alanda artmasi için yaptigimiz planli çalismalarin meyvesini vermesi, bizlere hem gurur veriyor, hem de mutlu ediyor. EVAR adi verilen bu tedavi yöntemi hastanemizde basariyla baslatilmis ve devam ettirilecektir. Bir kez daha, pandemi boyunca, bu zor süreçte bir hayat kurtarmak için kendi hayatlarini ortaya koyan, tüm mesai arkadaslarimiz olan saglik çalisanlarimiza tesekkür eder, saglikli günler dilerim” diye konustu.

Kaynak: İHA