32 Yildir Görme Engelli Ögretmen Hayatini Anlatan Kitap Yazdi

Mardin’de yasayan 32 yildir görme engelli ögretmen hayatini anlatan kitap yazdi.

32 Yildir Görme Engelli Ögretmen Hayatini Anlatan Kitap Yazdi
Mardin’de yasayan Riyad Tezcan 17 yasinda ailesinde genetik bulunan bir hastaliktan dolayi görme yetisini kaybetti. Ilkokulu görerek okudu. Daha sonra görme yetisini kaybedince ortaokul ve liseyi açiktan okudu. Üniversite sinavini kazandi. PDR bölümünden mezun oldu. Ögretmenlige görme engelli oldugu için alinmak istemedi. Ulusal kanallarda sesini duyurmak istedi. Tek destekçisi Ihlas Haber Ajansi ve TGRT oldu. Bu sayede 23 yildir ögretmenlik yapiyor. Kendi islerini ve öz bakimini kendisi yapiyor. Bilgisayar ve telefon kullaniyor, bir de söz yazip, beste yapiyor, baglama çaliyor. En sonunda kendi yasam mücadelesini kaleme aldi. Bütün herkese örnek olmasini istiyor.

Midyatli olan rehberlik ögretmeni Riyad Tezcan, “49 yasindayim. Ailemizde olusan genetik hastalik nedeniyle gözlerimi 17 yasinda kaybettim. Ama egitimime devam ettim. Ilkokulu normal görerek okudum. Ortaokul ve liseyi açik ögretim yoluyla bitirdim. Sonra üniversiteye çalistim. Inönü üniversitesi PDR bölümünü kazandim. Malatya’da 4 sene egitim fakültesinde okudum. Sonra geldim ögretmen oldum. 23 yildir rehber ögretmen olarak çalisiyorum. Bu süre zarfinda ögrencilere, ögretmenlere, velilere seminerler yaptik. Ögrencilerimiz ile görüsmelerimiz oluyor. Psikolojik danisma ve görüsmelerimiz oluyor. Iste sinav kaygisi, ders plani, çalisma verimi, ders çalisma ve aile içi sorunlarla ilgili birçok konuda ögrencilerimize rehberlik yapmaya çalisiyoruz” dedi.



“13-14 yaslarinda baglama ile tanistim”

Müzikle ilgilendigini kaydeden Tezcan, “Psikolojik danismanligimin yani sira, beste yapiyorum, söz yaziyorum. Iste Türkiye ulusal çapta Erkan Ogur’un okudugu ‘Mardin Daglarinda Bir Kus Olsaydim’ türküsünün bütün sözleri bana ait. En meshur olan eserim su anda o itibariyle. Müzigi hem egitimde kullandim, bu sekilde çok çok faydasi oldu” diye konustu.

Ve en son geçen sene hayatini ve mücadelelerini yazmaya karar verdigini söyleyen Tezcan, “Bu kitabi kaleme aldim. Su anda 2-3 aydir bastirdik kitabi. Çok güzel geri bildirimler var kitap ile ilgili. Insallah daha çok kitleye ulassin istiyorum. Çünkü aslinda bir motivasyon kitabidir. Bir otobiyografi kitabidir. Duygusal bir kitaptir. Birazda edebi bir kitaptir. Insallah çok güzel etkiler birakacaktir diye düsünüyorum insanlarda” seklinde konustu.



“Akliniza gelebilecek her seyi kullanabiliyorum”

Kendi islerini yapabildigini belirten Tezcan, “Akilli telefon kullaniyorum. Bilgisayarda sesli programlari kullaniyorum. Evin içinde rahatim. Yemegimi, kiyafetimi ve bir sürü seyi yapabiliyorum. Bazen esim müsait olamayinca kendi kahvaltimi kendim hazirliyorum. Sonrada bulasiklari kaldirip hepsini yikarim” dedi.



“Hakkimi aramak istedigimde TGRT ve Ihlas Haber Ajansi bana sahip çikti”

23-24 sene önce üniversiteyi bitirip, milli egitime basvurdugunu anlatan Tezcan, ”Ögretmenligimi ve basvurumu kabul etmediler. O zaman hakkimi aramak için ulusal televizyonlara basvurdum. Orada bana sahip çikan IHA olmustu. Ve rahmetli Ekrem Aslan benimle röportaj yapmisti. Beni televizyonlarinin ana haberine çikarmisti. Allah rahmet eylesin. Bunu kesinlikle unutamam. Minnetimi belirtmek isterim. Kitabimin adi ‘Siyahtaki Beyaz’ aslinda zorluklarin içindeki rahatligi ifade etmeye çalistim. Kitabimda birçok seyi kaleme almaya çalistim. Ögretmenlige alinirken yasadigim sikintilari, TGRT’nin ve Ihlas Haber Ajansi’nin bana verdigi destegi de kitapta kaleme aldim” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA