Küresel Piyasalar, Yeni Haftada Yogun Veri Gündemine Odaklandi

Küresel piyasalarda yeni haftada, merkez bankalari yetkililerinin sözlü yönlendirme trafiginin nispeten azalmasiyla yön tayininde ABD'de tarim disi istihdam, Avro Bölgesi'nde Tüketici Güven Endeksi ve dünya genelinde açiklanacak imalat sanayi Satinalma Yöneticileri Endeksi (PMI) basta olmak üzere yogun veri gündeminin belirleyici olmasi bekleniyor.

Geçen hafta agirlikli olarak ABD Merkez Bankasi (Fed) yetkililerinin sözle yönlendirmeleri paralelinde yön bulan pay piyasalarinda, yeni haftada sali gününden itibaren yogun veri akisi takip edilecek.

Yeni haftada enflasyonist kaygilar ve para politikalarina yönelik belirsizliklerin de gündemin odagindaki yerini korumasi beklenirken, Fed'in faiz artirimi zamanlamasi açisindan sikça isaret edilen ABD'de istihdam piyasasi gelisimine dair önemli veriler açiklanacak. Bu kapsamda ABD'de, çarsamba ADP istihdam raporu, persembe haftalik issizlik maasi basvurulari ve cuma tarim disi istihdam ile issizlik orani verileri, piyasalarin temmuz ayi baslangici açisindan da kritik olacak.

Öte yandan dünya genelinde açiklanacak nihai imalat sanayi PMI verileri, ekonomik gidisata iliskin sinyal vermesinin yani sira büyüme kanalinin enflasyonist kaygilari ne ölçüde beslemesinin beklendigini ortaya koymasi noktasinda ipucu verecek.

Tüm bu gelismeler öncesinde yeni haftanin, ABD endeks vadelileri tarafinda pozitif, Avrupa endeks vadelilerinde karisik, Asya borsalarinda ise negatif basladigi görülüyor.

Geçen hafta Fed yetkililerinin görüs ayriligini ortaya koyan yönlendirmelerine karsin alt yapi paketinde anlasma saglanmasi, Fed'in stres testi sonuçlari ve Fed Baskani Jerome Powell'in degerlendirmelerinin "güvercin" tarafta yer almasi, New York borsasinda S&P 500 ve Nasdaq endekslerinde rekor kirilmasini beraberinde getirdi. Haftalik bazda bakildiginda S&P 500 endeksinde yüzde 2,74'lük, Nasdaq endeksinde yüzde 2,35'lik ve Dow Jones endeksinde yüzde 3,44'lük artis kaydedildi. Geçen hafta yüzde 1,35 ile 4 ayin en düsük seviyelerini gören ve sonrasinda yüzde 1,56 seviyelerini test eden ABD'nin 10 yillik tahvil faizleri, yeni haftaya yüzde 1,52 seviyelerine gerileyerek basladi. Dolar endeksi ise geçen hafta 91,5-92,4 dar bandinda hareket etmesinin ardindan, bugün 91,8 seviyelerinde yatay hareket ediyor.

Avrupa tarafinda geçen hafta Avrupa Birligi (AB) Liderler Zirvesi'nden gelen haber akisi ve Ingiltere Merkez Bankasi'nin faiz karari izlenirken, pay piyasalari alis agirlikli seyretti. Haftalik bazda Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,04, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,69, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,82 ve Italya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,15 deger kazandi. Avro/dolar paritesi ise 3 haftalik düsüsün ardindan geçen hafta yüzde 0,6 artarak 1,19'un üzerine çikarken, yeni haftaya yatay baslangiç yapti.

Bu hafta Avro Bölgesi'nde Tüketici Güven Endeksi, issizlik orani, imalat sanayi PMI ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) basta olmak üzere yogun veri gündeminin bulundugunu aktaran analistler, Avrupa Merkez Bankasi Baskani Christine Lagarde'in yapacagi konusmasinin ise gelecek dönem politikalarina dair ipucu vermesi açisindan önem tasidigini söyledi.

Asya tarafinda ise geçen hafta pozitif kapanan pay piyasalarinin yeni haftaya negatif basladigi görülürken, kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,17 ve Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,07 geriledi.

Yurt içinde ise Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, geçen hafta dalgali bir seyir izlemesinin ardindan haftalik bazda yüzde 0,06'lik sinirli artisla 1.391,86 puandan kapandi. Endeksin sinirli deger kazaniminda, cuma günü yogunlasan satislar etkili oldu. Geçen hafta 8,59-8,80 bandinda seyreden dolar/TL, yeni haftada bankalararasi piyasanin açilisinda 8,74 seviyesinde bulunuyor.

Analistler, yeni haftada Fed yetkililerinin sözle yönlendirme trafiginin azaldigini, bugün Fed New York Baskani John William'in degerlendirmelerinin takip edilecegini belirterek, makroekonomi veri tarafinda ise yurt içinde uluslararasi rezervler ve döviz likiditesinin, yurt disinda ise ABD'de Dallas Fed imalat endeksinin bulundugunu söyledi.

Teknik açidan BIST 100 endeksi için 1.390 ve 1.370 puanin destek konumunda bulundugunu aktaran analistler, 1.400 puanin üzerindeki kapanislarda ise 1.420 puanin direnç olarak izlenecegini bildirdi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

10.00 Türkiye, mayis ayi Uluslararasi Rezervler ve Döviz Likiditesi

17.30 ABD, haziran ayi Dallas Fed imalat endeksi

Kaynak: AA