Finansal Kurumlar Birligi 9. Olagan Genel Kurulu

BDDK Baskani Akben: 'Zor zamanlarda yüksek kar güdüsüyle hareket etmeye devam etmek ileriki dönemlerde elde edilecek potansiyel gelirlerin kaybedilmesi anlamina gelebilecektir. Bu anlamda, finans sektörümüzün tüm oyuncularindan yapici olmalarini bekliyoruz' (Tasarruf sirketlerinin düzenleme kapsamina alinmasi) Tasarruf sahiplerinin haklarina halel getirmeden sistemi rehabilite etmeyi amaçliyoruz' 'Kosullari saglayamayan hiçbir firmanin finansal faaliyette bulunmasina müsaade etmemiz söz konusu degildir' 'Vatandaslardan fon toplayan kuruluslarin detayli düzenlemelere tabi olmasi elzemdir'

Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Baskani Mehmet Ali Akben, "Zor zamanlarda yüksek kar güdüsüyle hareket etmeye devam etmek ileriki dönemlerde elde edilecek potansiyel gelirlerin kaybedilmesi anlamina gelebilecektir. Bu anlamda, finans sektörümüzün tüm oyuncularindan yapici olmalarini bekliyoruz." dedi.

Finansal Kurumlar Birligi (FKB) 9. Olagan Genel Kurul Toplantisi'nda konusan Akben, küresel çapta sorunlarla karsi karsiya olunan bir dönemden geçildigini, gündemin en önemli iki basliginin "saglik" ve "ekonomi" oldugunu vurguladi.

Kovid-19 salgininin, asi uygulamalarinin hiz kazanmasiyla yavas yavas etkisini kaybetmesinin beklendigini aktaran Akben, bundan sonra önceligin "salginda büyük zarar gören ekonomilerin yeniden insa edilmesi" oldugunu, ekonomik aktivitenin en azindan salgin öncesi düzeyine getirilmesinin hedeflendigini kaydetti.

Akben, bu hedefe ulasmak için finansal kuruluslara önemli görevler düstügünü ifade ederek, tüketim yerine üretimi, ihracati, istihdami ve toplam yatirimlari artiracak yüksek katma degerli, stratejik sektörlere yeterli düzeyde finansman kaynagi saglanmasi gerektigini vurguladi.

Reel sektör, hanehalklari ve finansal kuruluslarin ekonominin bütünleyici unsurlari oldugunu dile getiren Akben, sözlerini söyle sürdürdü:

"Kredi mekanizmasinin etkin bir sekilde çalismasi ancak adil, dengeli ve sürdürülebilir bir fiyatlamayla mümkün olabilir. Zor zamanlarda yüksek kar güdüsüyle hareket etmeye devam etmek ileriki dönemlerde elde edilecek potansiyel gelirlerin kaybedilmesi anlamina gelebilecektir. Bu anlamda, finans sektörümüzün tüm oyuncularindan yapici olmalarini bekliyoruz. Finansal kurumlarimiz, piyasa sartlarini da gözeterek makul olmali ve gerçekte bir kamu hizmeti ifa ettiklerini unutmamalidirlar. Banka disi mali sektörümüz de finansal ürün sunma konusunda kendi standartlarini gelistirmelidir."

- "Banka disi mali sirketlerin aktif büyüklügü 169 milyar TL düzeyinde"

Mehmet Ali Akben, Mart 2021 itibariyla banka disi mali sektörde 56'si faktoring, 22'si finansal kiralama, 15'i finansman ve 19'u varlik yönetim sirketi olmak üzere toplam 112 sirketin faaliyet gösterdigini belirterek, 8 bin 332 personelin istihdam edildigi sektörün aktif büyüklügünün 169 milyar lira düzeyinde oldugunu bildirdi.

Bu kuruluslarin aktif toplaminin Mart 2008'den bu yana 5 kat büyüdügünü aktaran Akben, bu büyümenin yeterli olmadigini, banka disi mali sektör payinin yüzde 3'ü bile bulamadigini, sektörün, yetersiz kurumsallasma ve olumsuz algi basta olmak üzere kendisine has sorunlari oldugunu söyledi.

Akben, güçlü bankacilik sektörünün rekabetinin de sektörün gelisme potansiyelini kisitladigini, bu problemlerin çözümü için çalismalarinin sürdügünü ifade ederek, finansal kurumlarin karsilastigi en önemli sorunun sermaye eksikligi oldugunu vurguladi.

Banka disi mali sektörün zihniyet degisikligine gitmesi gerektigini belirten Akben, bankalara alternatif olabilecek bir rekabet gücüne ulasmalarinin önemine isaret etti.

- "Tasarruf sirketlerinin intibak sürecini baslattik"

BDDK Baskani Akben, banka disi mali kuruluslari destekleyecek her türlü adimi attiklarini ve atmaya da devam edeceklerini aktararak, bu alanda yapilan yasal degisikliklere degindi.

Faktoring, finansal kiralama ve finansman sirketleri için getirilen asgari 50 milyon TL tutarinda ödenmis sermaye sartinin bu kuruluslarin güçlü bir sermaye yapisina sahip olmalarini saglayacagini belirten Akben, varlik yönetim sirketlerinin, Birlik çatisi altinda büyümesi ve güçlenmesi için FKB'ye üye olma sarti getirildigini animsatti.

Akben, varlik yönetimi faaliyetinin yasal altyapisini güçlendirme çalismalarinin sürdügünü ifade ederek, "En kisa zamanda bunlari da tamamlayip söz konusu sirketlerimizi 6361 sayili kanun kapsamina almayi planliyoruz." dedi.

Banka disi mali kuruluslarin 5411 sayili Bankacilik Kanunu ile 1 Ocak 2006 itibariyla BDDK görev kapsamina alindigini animsatan Akben, su degerlendirmelerde bulundu:

"Tasarruf finansman sirketleri, dünyada birçok ülkede uygulanan tasarrufa dayali finansman faaliyetini uzun bir süredir ülkemizde yasal bir altyapi olmadan sürdüren kuruluslardir. Finansal bir faaliyetin kamu denetimi olmadan sürdürülmesinin riskleri hepimizin malumudur. Malumunuz, söz konusu sirketler martta gerçeklestirilen kanun degisikligiyle düzenleme kapsamina alinmistir. Simdi bu firmalarimizin intibak sürecini baslatmis bulunuyoruz. Bu çalismalardan olumlu birtakim neticeler elde etmeyi bekliyoruz."

- "Tasarruf sahiplerinin haklarina halel getirmeden sistemi rehabilite edecegiz"

Mehmet Ali Akben, tasarruf sirketlerinin düzenleme kapsamina alinmasi konusundaki amaçlara iliskin, "Öncelikle tasarruf sahiplerinin haklarina halel getirmeden sistemi rehabilite etmeyi amaçliyoruz. Bu sekilde kurulacak altyapinin ülkemizde dar gelirli kesimlerin konut finansmanina erisimini kolaylastirmasi en önemli beklentimizdir. Ayrica, sistem ile ulusal tasarruf düzeyinin artmasina ve konut piyasasinin desteklenmesine de katki sunulacaktir. Fakat bu olumlu neticelere ulasilmasi, intibak sürecinde bulunan firmalarin yürürlüge giren düzenlemelerin neler getirdigini dogru sekilde anlamasina baglidir." ifadelerini kullandi.

Akben, finansal kurulus olmanin çok önemli sonuçlari bulundugunu, bunlarin basinda "gerekli ödenmis sermayeye, mali güç ve itibara sahip olmanin" geldigini söyledi.

- "Kosullari saglamayan sirketlere faaliyet izni mümkün degil"

BDDK Baskani Akben, kurumsal yapinin tesis edilmesi, profesyonel idare mekanizmasi ve etkin risk yönetimi kurulmasinin önemine isaret ederek, sözlerini söyle tamamladi:

"Bu saydigim basliklarda bir esneme olmayacagini tekrar hatirlatmak istiyorum. Bunlar BDDK tarafindan görev alanindaki tüm finansal kuruluslardan istenen asgari sartlardir. Bu kosullari saglayamayan hiçbir firmanin finansal faaliyette bulunmasina müsaade etmemiz söz konusu degildir. Özellikle vatandaslardan fon toplayan kuruluslarin detayli düzenlemelere tabi olmasi elzemdir. Bu süreçte FKB yetkililerine de aktif bir rol düsmektedir. Kendilerinden intibak sürecindeki firmalara yol gösterici olmalarini bekledigimi ifade etmek istiyorum."
Kaynak: AA