FETÖ'nün Usak'taki 'Kadin Yapilanmasi' Davasi Basladi

Durusmada etkin pismanliktan yararlanan 2 sanigin da aralarinda oldugu 13 kadin ifade verdi.

Usak'ta, Fetullahçi Terör Örgütünün (FETÖ) kadin yapilanmasina yönelik sorusturma kapsaminda haklarinda dava açilan 5'i tutuklu 26 sanigin yargilanmasina baslandi.

Usak 2. Agir Ceza Mahkemesinde görülen davanin ilk durusmasina, tutuklu ve tutuksuz saniklar ile avukatlari katildi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsaminda saniklar ve avukatlar maskeli sekilde salona alinirken, bazi saniklar Ses ve Görüntülü Bilisim Sistemi (SEGBIS) araciligiyla durusmaya katildi.

Etkin pismanlik hükümlerinden faydalanan Türkmenistan uyruklu tutuklu sanik A.J. 2014'te Türkiye'ye egitim için geldigini, üniversiteye kayit islemleri sirasinda örgütle tanistigini söyledi.

Ilk olarak örgütün yurdunda, ardindan örgüte ait birçok evde kaldigini aktaran A.J. "Maddi durumum kötü oldugu için bu eve yerlestim. Burada bazi ögrencilere ücretli Ingilizce dersi veriyordum. Ayni zamanda "Esra" kod adli birisi bana para veriyor, ben de bu parayi örgüt evlerine dagitiyordum. Bu paralari onun dedigi yerlere götürüyordum. Türkiye'de ismimin söylenmesinde yasanan zorluktan dolayi da 'Hilal' ismini kullaniyordum." dedi.

- Üç kere yanlis sifre girildiginde verileri silen telefon verilmis

Üniversite birinci siniftayken 15 Temmuz darbe girisiminin oldugunu dile getiren A.J. savunmasina söyle devam etti:

"Bana bir cep telefonu ve bir SIM kart verildi. Bu cep telefonundan sadece internet üzerinden görüsme yapabiliyorduk. Olasi bir sikinti durumunda telefona 3 kere yanlis sifre girdigimde tüm verilerin silinecegini söylediler. Bu telefonda sadece internet üzerinden görüsme yapabildigim programlar vardi. Bana verilen bu telefonu ve SIM karti bir süre kullandiktan sonra 'Esra' kod adli kisiye bebek arabasinin içinde teslim ettim."

- 15 Temmuz'dan sonra para alisverisini magaza kabinlerinde yapmislar

15 Temmuz darbe girisiminin ardindan örgütün içinde bir süre daha kaldigini kaydeden A.J. örgütün kendilerine para verdigini kaydederek, "Biz paralari magazalarda, soyunma kabinlerinde aliyorduk. Disari çiktigimizda kesinlikle birbirimizi tanimiyor gibi davraniyorduk. Ben bu paralarin nereden geldigini hiçbir zaman sormadim. Ögrencilerden baska kimseye para vermedim. Zaman zaman da bebek arabalariyla para alisverisi yapiyorduk." diye konustu.

Yine etkin pismanlik hükümlerinden faydalanan tutuklu sanik C.B. ise örgütle 2015'te üniversiteye basladiginda, Denizli'de gittigi dershanedeki fizik ögretmeninin yönlendirmesiyle tanistigini kaydetti.

Örgüt evlerinde kaldigi sirada örgüt elebasi Fetullah Gülen'in kitaplarinin okutuldugunu söyleyen C.B. 15 Temmuz darbe girisiminin ardindan örgütle baglantisini kestigini iddia etti.

Üniversitede üçüncü sinifa basladiginda ise tekrar B.E.S. adli bir kisinin kendisiyle irtibata geçtigini dile getiren C.B. sunlari söyledi:

"B.E.S. bana bir ev ayarlayacagini söyledi. Bir aparta geçtikten sonra bize sürekli erzak yardimi getiriyordu. Burada 3 ay kaldiktan sonra bu kisinin tutuklandigini duyduk ve evdeki herkes farkli evlere çikti. Ben de bir arkadasimla bir aparta çiktim. Burayi sahsi tuttum. Bu evde de bir süre sonra erzak yardimi gelmeye basladi. Erzak yardimini yapan S.A. ise bunlari FETÖ adina yaptigini söylüyordu. Bu kisi ise 'Esra' kod adini kullaniyordu. Daha sonra bu kisinin de FETÖ'den aranmasi oldugunu ögrenince evden ayrildim. Sonra irtibat kurmadim."

C.B. mahkeme baskaninin "Darbe girisiminden sonra niye devam ettin?" sorusuna ise "Ben bazi ögrencilere özel ders veriyordum. Tamamen iyi niyetimle bu kisilere ders anlatmak için gittim. Bu yapi içinde hiçbir görevim olmadi." yanitini verdi.

C.B. özel ders vermek için gittigi evlerden bazi çocuklarin anne ya da babalarinin FETÖ kapsaminda cezaevinde oldugunu ögrendigini de sözlerine ekledi.

Durusmada cumhuriyet savcisi, etkin pismanlik hükümlerinden faydalanan saniklarin beyanlarinin ne derece faydali oldugunun Emniyet Müdürlügünden sorulmasini talep etti.

Durusmada diger 11 sanik da benzer ifadelerle suçlamalari reddetti.

Durusmaya yarin devam edilecek.

Usak Il Emniyet Müdürlügü ekiplerince 4 Eylül'de Usak merkezli 12 ilde FETÖ'ye yönelik operasyonda 26 kadin gözaltina alinmis, emniyetteki islemlerinin ardindan adliyeye sevk edilen zanlilardan 5'i tutuklanmisti.

Kaynak: AA