'12 Punto', Ödüllü Film 'Quo Vadis Aida?'Nin Ödüllü Yönetmenini Agirladi

Etkinlikte film gösterimi yapildi, ardindan filmin yönetmeni Jasmila Zbanic söylesiye katildi.

TRT tarafindan bu yil üçüncüsü düzenlenen "12 Punto TRT Senaryo Günleri"nde, Oscar adayligi bulunan ödüllü film "Quo Vadis Aida?" gösterildi.

Feriye'deki gösterim sonrasi gerçeklestirilen söylesiye katilan filmin yönetmeni Jasmila Zbanic, yapimla ilgili merak edilenleri anlatti.

92. Oscar ödüllerinde "En Iyi Uluslararasi Film" kategorilerinde yarisan TRT destekli Bosna Hersek yapimi film, 1995'te yasanan Srebrenitsa katliamina mercek tutuyor.

Filmin yapimcisi Damir Ibrahimovic'in de yer aldigi gösterimin ardindan Jasmila Zbanic seyircilerden gelen sorulari yanitladi.

- "Yönetmen olarak gurur duydugum bir süreç oldu"

Gösterimin ardindan konusan Zbanic, Türkiye'de olmaktan ve birlikte filmi izlemekten dolayi onur duydugunu belirterek, hikayeyi olustururken konunun taraflariyla ilgili detayli arastirmalarda bulundugunu ve olayin çesitli taniklarindan anilarini dinledigini aktardi.

"Quo Vadis Aida?"nin oscar adayligindan sonra medyanin ve dolayisiyla insanlarin ilgisinin arttigindan bahseden Zbanic, "Bir yönetmen olarak gurur duydugum ve medyanin gücünün farkina vardigim bir süreç oldu." diye konustu.

Zbanic, filmi çekerken politik bir ajandayla hareket etmediklerini ifade ederek, "Srebrenitsa yasananlar hala gündemde ve siyasal olarak kullanilan konular. O yüzden filmi çekerken bu tartismalara girmek istemedim. Olaylarin sadece estetik bir biçimde insani yönünü göstermeye çalistim. Filmle ilgili her kesimden olumsuz elestiriler aldik ama bir sanatçi olarak ideolojik bir film yapmadigim için bu kimsenin müdahale etmesine izin vermedim." dedi.

Filmin bir savasi konu almasina ragmen kanli ve siddetli sahnelere yer vermedigine deginen Zbanic, "Senaryoyu ben yazdim ve alisildik savas filmlerinden farkli sahneleri barindiriyor. Ama Bosna'da yasadigim ve bu olaylarin içerisinde büyüdügüm için o ani hatirladigim için savas filmlerinde alisik oldugumuz karelere yer vermek istemedim. Savas kelimesi için aklima gelen imge öglen yemegini pisirirken kafasinin arkasindan vurulup ölü birakilan bir kadin ve arkadan gelen askerlerin onun pisirdigi yemegi çalmasiydi." ifadelerini kullandi.

Filmin yakin zamanda Türkiye'de de gösterime girmesi bekleniyor.

- Film hakkinda

Bosna Hersek'in yaninda, Türkiye, Avusturya, Romanya, Hollanda, Almanya, Polonya, Fransa ve Norveç ortak yapimi olan film, 1995'te yasanan Srebrenitsa Katliami'na mercek tutuyor.

Filmin hikayesi, Bosna Hersek'in Srebrenitsa kentinde Sirp askerleri tarafindan kadinlar ve çocuklar dahil on binlerce Bosnalinin öldürüldügü soykirim günlerinde, Birlesmis Milletler Üssü'nde geçiyor.

Dünya prömiyerini 2020'nin Eylül ayinda dünyanin en önemli festivali Venedik Film Festivali'nin Ana Yarisma bölümünde yapan film, Toronto Film Festivali'nde yaristi; Venedik ve Toronto'nun ardindan birçok önemli film festivalinde yer aldi, ödüller kazandi.

"Quo Vadis Aida?", Türkiye'de ise Antalya Altin Portakal Film Festivali'nde Uluslararasi Yarisma'da En Iyi Film Ödülü'nü almisti.

Film, Ingiltere'nin Oscar'i olarak bilinen BAFTA ödüllerinde de En Iyi Yönetmen ve Yabanci Dilde En Iyi Film olmak üzere iki kategoride aday gösterilmisti.

Kaynak: AA