'TYT'de Siralama Farkini Belirleyecek Test Matematik Olacaktir'

Bahçesehir Koleji Bölüm Baskanlari YKS’nin ilk oturumu olan TYT sorularini yorumladi. Yapilan degerlendirmede, “TYT’de siralama farkini belirleyecek test Matematik olacaktir” yorumuna yer verildi.

'TYT'de Siralama Farkini Belirleyecek Test Matematik Olacaktir'
2021-Yükeskögretim Kurumlari Sinavi’nin (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün pandemi önlemleri alinarak gerçeklesti. Bahçesehir Koleji Bölüm Baskanlari da milyonlarca ögrencinin tüm egitim hayati boyunca hazirlandigi sinavin ilk oturumuna dair genis kapsamli bir degerlendirmede bulundu.

Kolej tarafindan gelen degerlendirme su sekilde;

Testlerin getirecegi puan, testin o seneki Türkiye Soru Çözüm Ortalamasi ve Standart Sapma degerlerine göre olusur. TYT’de Temel Matematik testi diger testlere göre çok daha zor oldugu için ögrencilerin hangilerinin daha üst sirada yer alacagini belirleyecek test olacaktir. Türkçe testi ise geçen seneye göre daha kolay olsa da Matematik ile birlikte ögrencilerin çok zamanini alarak sinav süresinin yetersiz kalmasina ve ögrencilerin bos biraktiklari sorulara geri dönmelerine engel olmustur.

Ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) 27 Haziran 2021 Pazar (yarin) uygulanacak olan Yüksekögretim Kurumlari Sinavi’na bu yil 2 milyon 607 bin 903 aday basvurmustur. TYT’ye 2 milyon 592 bin 579 adayin girmis olmasi beklenmektedir.

Son 4 yilin verilerine göre sinava basvuran ögrenci sayisinda ciddi bir artis görülmektedir. Bu artista, geçen seneki lise son sinif ögrencilerinin pandemi kosullarinda olusan sinav performanslarindan memnun olmadiklarindan tercih yapmayip sanslarini bu yil denemek istemelerinin payinin da yüksek oldugu düsünülmektedir.

2021-YKS’ye basvuran adaylarin;

955 bin 632’si (yüzde 36,6) liseden bu yil mezun olmus ögrencilerdir.

Önceki yillarda sinava girip yerlesemeyen ya da tercih yapmayanlarin sayisi ise 997 bin 137 (yüzde 38,2),

Daha önce herhangi bir yüksekögretim programina yerlesmis olup tekrar sinava basvuran adaylarin sayisi 373 bin 731 (yüzde 14,3),

Bir yüksekögretim programindan mezun olup tekrar sinava basvuran adaylarin sayisi ise 227 bin 128 (yüzde 8,8)’dir.

Bugün uygulanan TYT’de adaylara 120 soru sorulmus ve 135 dakika süre verilmistir.

TYT’den alinacak puanlar 100 ile 500 araliginda olacaktir. TYT’nin 500 tam YKS puani içindeki agirligi yüzde 40 iken, yarin uygulanacak olan AYT’nin agirligi yüzde 60’tir.

Türk Dili ve Edebiyati Bölüm Baskani Tugba Aktas

TYT Türkçe testinin bütününe baktigimizda belirleyici birkaç soru olmakla birlikte bu sinavin geçen seneye göre daha kolay bir sinav oldugunu söyleyebiliriz. Paragraf sorulari nitelik bakimindan geçen yila göre daha kisa ve anlasilirdir. Bunun yaninda çeldiricileri kuvvetli olan ve okuyanin, seçeneklerde zaman kaybetmesine sebep olacak anlama ve yorumlama sorulari sinavda yine yer almistir. Bu sene ilk kez “anlami verilen sözcüklerin bütün olarak anlamini karsilayan cümleyi bulma sorusu” seklinde kurgulanmis yeni bir soru tarzi karsimiza çikmistir.

2020 TYT’de 7’ye indirilen dil bilgisi sorularinin soru sayisi ayni kalmistir. Bu sorulardan yazim ve noktalama sorulari geçen sene oldugu gibi 2 yazim, 2 noktalama seklinde sorulmustur. Ek bilgisi, sözcük türleri, cümle ögesi, isim ve sifat tamlamalari ve ses bilgisi ile ilgili kazanimlar sorgulanmistir. Dil bilgisi alanina ait sorular, Ortaögretim Programi kazanimlariyla örtüsmekle birlikte dil bilgisi konularinin tamamini kapsamamaktadir. Özellikle “eklerin ve sözcük türleri”nin sorgulandigi sorunun sinavin belirleyici sorularindan olacagini söyleyebiliriz.

Paragraf sorularinda geçen sene agirlikli olarak ilk okunusta zor anlasilan, birkaç defa okunmasi gereken felsefik ve sosyolojik yaklasim gerektiren, soyut kavramlarin agirlikta oldugu sorular sorulmustu. Bu senenin paragraf sorulari ise “edebiyat, sanat, bilim, günlük hayat” vb. konulardan olusan, ilk okundugunda daha çabuk algilanan içeriklerden olusmaktadir.

Bununla birlikte YKS sinav sistemiyle tanistigimiz “röportaj” seklinde paragraf tamamlama sorusu yine olmakla birlikte daha kisa yapida olmasi çözümü kolaylastirmistir.

Genel itibariyla okuma ve yorumlama becerileri gelismis kitap okuma aliskanligi olan ögrencilerin zamani daha iyi kullanabilecegi bir sinav oldugunu söylemek mümkündür.

Matematik Bölüm Baskani Taner Kayis

TYT Temel Yeterlilik testindeki Matematik sorulari, 9 ve 10. sinif kazanimlarindan sorulmustur. ÖSYM geçen yillarda oldugu gibi bu yil da matematik sorularinda ezberci mantiktan uzak, tamamiyla okudugunu anlayip yorumlayabilen ögrencilerin basarili olacagi bir sinav hazirlamistir.

Temel Matematik testindeki sorular, üst düzey düsünme becerilerini ölçmeye yönelik hazirlanmistir. Bu yüzden sorularin çözümlerinin islem yogunlugu olarak degil daha çok soruyu okuyup anlama noktasinda ögrencileri zorlamistir.

Soru kökleri uzun olmamakla birlikte içlerinde fazlaca detay barindirmakta ve çözüm adimlari olusturulurken birçok verinin kullanilmasi istenmektedir. Bu dogrultuda sorularin anlasilabilmesi için bir kez okumak yeterli gelmemistir. Bir soru içerisinde birden fazla konu olmasi ve bu konulari birbiriyle iliskilendirmek sorunun çözümünü oldukça zorlastirmistir. Özellikle 3-4 sorunun “Asagidakilerden hangisi olabilir?” seklinde sorulmasi ögrencinin sonucu seçeneklerde bulmak yerine tüm seçenekleri denemesini gerektirerek ve ekstra zaman harcamalarina sebep olmustur.

10. sinif kazanimlarina ait 3-4 soru olup bu sorularin diger matematik sorularina göre daha kolay oldugunu söyleyebiliriz. 9. sinif kazanimlarindan sorulan problem sorularinda görsel okuma becerisi gerektiren sorular geçen seneye göre daha azdir.Bu sorular ögrencilerin islem becerisini ölçmekten çok okudugunu dogru anlayip yorumlama becerisini ölçmeye yöneliktir.

Sonuç olarak bu sinavda, soru kaliplarini ezberleyip sonuca gitmeye çalisan ögrenciler degil, temel matematik bilgisi olup bu bilgiyi yorumlayabilen ve okudugunu hizli anlayan ögrencilerin basarili olabilecegini düsünmekteyiz.

Geometri Bölüm Baskani Ömer Arat

TYT’de çikan 10 Geometri sorusunun tamami 9 ve 10.sinif ögretim programi kapsaminda hazirlanmistir. Soru dagiliminda ise 7 sorunun yeni nesil, 3 sorunun ise klasik soru tarzinda soruldugunu söyleyebiliriz. Tüm sorularda çözüm için ögrencinin geometrik düsünme becerilerine sahip olmasi beklenmistir. Geometri sorularinin geneline baktigimizda prizma sorularinin diger Geometri sorularina göre daha kolay çözülebilecek sorular oldugunu, çokgen sorusu ile yeni nesil sorulardan biri olan Deltoid katlama sorularinin ise Geometri testinin belirleyici sorulari olacagini söyleyebiliriz.

Fizik Bölüm Baskani Rafet Sayar

TYT Fizik sorulari 9. ve 10.sinif ögretim programina ait olan kazanimlari içeren ve günlük hayattan yasamsal örnekler ile iliskilendirilerek hazirlanmis orta güçlükte sorulardan olusmustur. Sinavda geçmis yillarda oldugu gibi matematiksel islem gerektirmeyen sorular yer almistir. Sinavda klasik test sorularinin yaninda, konuyla ilgili muhakeme yapilmasi amaçlanmis sorular ve hikâyelestirilmis yeni nesil sorular bu yil da sorulmustur. Sinavda kazanim disi bir soru bulunmamaktadir. Sonuç olarak 9. ve 10.sinif fizik konularini, MEB kazanimlari dogrultusunda özümsemis tüm ögrencilerin, rahatlikla yorumlayarak çözebilecegi bir TYT Fizik sinavi oldugunu söyleyebiliriz.

Kimya Bölüm Baskani Yasemin Keskin Çinkaya

7 adet TYT Kimya sorusunun dört tanesi 9.sinif, üç tanesi de 10.sinif kimya programi kapsaminda kolay - orta düzey zorlukta ve MEB ögretim programi kazanim hedefleriyle dogrudan uyumlu olan sorulardan olusmaktadir. Geçmis yillara göre daha fazla sayida uzun metinli soru sorulmustur.

Örnegin suyun denge buhar basincini etkileyen faktörlerin sorgulandigi soruda, ögrencinin metni dikkatlice okuyup anlayarak; sistemi zihninde canlandirarak soruyu çözmesi beklenmektedir. Benzer nitelikte 2 soru daha mevcuttur. Buna karsin yeni nesil sayilabilecek soru sayisi azdir.

Sorulmak istenenin açik ve net biçimde sorulmasi, her sorunun tek bir kazanimi ölçmesi, çeldiricilerin çok güçlü olmamasi özellikleriyle de geçen yilin TYT Kimya sorulariyla benzerlik göstermektedir.

Son olarak yaygin bilesik adlarinin soruldugu sorunun kökünde NH3 bilesiginin sistematik adlandirmasi hatali verilmistir, buna karsin ögrenciler bu hatali adlandirmaya ragmen soruyu dogru biçimde çözebileceklerdir.

Biyoloji Bölüm Baskani Melike Kiliç

2021 TYT Biyoloji testinde, 9.sinif, Canlilarin Temel Bilesenleri, Hücre, Canlilarin Çesitliligi ve Siniflandirilmasi konularindan, 10.sinif Hücre Bölünmeleri, Ekosistem Ekolojisi ve Kalitim konularindan sorular sorulmustur. Sorular, Millî Egitim Bakanligi Ögretim Programi kazanimlarina uygun olup, kolay anlasilir dille ifade edilmistir. Bu yilki sinavin 2020 TYT Biyoloji testi ile soru güçlügü bakimindan paralel oldugunu söyleyebiliriz. Ögretim programina ait temel bilgilerin sorgulandigi biyoloji testinde sinava disiplinli sekilde hazirlanan ögrenciler istedigi basariya kolaylikla ulasabilecektir.

Tarih Bölüm Baskani Kahar Alkan

TYT Tarih sorulari, MEB Tarih ögretim programi kazanimlarindan hazirlanmistir. 2020 TYT Tarih testi soru dagilimiyla da paralellik göstermektedir. 9 ve 10. Sinif ögretim programina ait iki soru yorum ve çikarim yapmayi gerektiren uygulama düzeyinde sorulardir. 12. Sinif kazanimlarindan sorulan 2 sorudan TBMM’nin özellikleri ile ilgili olan sorunun ayirt etme gücü yüksek oldugundan bu soruyu, bilgiden çikarim yapabilecek ögrencilerin çözebilecegini düsünmekteyiz. Genel anlamda testin bütününe bakildiginda zorluk derecesinin orta düzeyde oldugunu söyleyebiliriz.

Cografya Bölüm Baskani Ümit Soykan

Cografya TYT sorulari beklendigi gibi 9. ve 10. Sinif ögretim programindaki kazanimlardan hazirlanmistir. Sorularin ünitelere dagilimi düzenli olmustur. Sinavin geneline baktigimizda sorular açik ve anlasilirdir. 9.Sinif “Dünya’nin Hareketleri ve Sonuçlari” konusundan YKS ‘de ilk kez 1 soru sorulmustur. Iki soruda Dünya haritasi, bir soruda ise grafik kullanilmistir. Bu dogrultuda sinava hazirlik sürecinde harita tanima becerisi ve grafik yorumlama becerisini gelistiren ögrencilerin bu sorulari çözerken daha avantajli olacagini söyleyebiliriz. Sorularin geneline bakildiginda yil içinde YKS hazirlik sürecini iyi yöneten ögrencilerin rahatlikla çözebilecegi, orta güçlük düzeyindeki sorulardan olustugu görülmektedir.

Felsefe Bölüm Baskani Filiz Yildirim

Felsefe sorulari 2021 ögretim programi kazanimlarina uygun olarak hazirlanmistir. Siyaset Felsefesi sorusu hariç dört soru paragraftan çikartilabilecek yorum sorularidir. Siyaset Felsefesi sorusu paragraf sorusu gibi görünse de J.J. Rousseau ve J. Locke’un felsefi görüslerini bilmeyi gerektirmektedir. Platon ve Sartre sorularini -seçeneklerde felsefi kavramlar olsa bile- paragrafi dikkatli bir sekilde okuyan her ögrenci kolaylikla çözebilir. Bu sorulari konuya hakîm olan ögrenciler daha hizli çözecekleri için zaman yönetimi konusunda avantajli olacaklardir. 2020 TYT felsefe sorularina göre ögrencilerin ayrintili konu, felsefi terim bilmesini gerekmeyen paragraf sorulari yer almaktadir.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf olan ögrencilerin çözmesi gereken felsefe sorulari da kazanimlara uygun olarak hazirlanmis olup tüm ögrencilerin çözmek zorunda oldugu TYT felsefe sorularina göre konu kavramlari daha ön plandadir. Tümeller problemi YKS’de ilk kez karsimiza çikmis olup yorum ile birlikte konuya hakimiyet de son derece önemlidir.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Baskani Büsra Örer

Din kültürü ve Ahlak Bilgisi TYT sorulari, ögretim programi kazanimlara uygun olarak hazirlanmistir. 9, 10 ve 12. Sinif ögretim programi kazanimlarindan olusan sorular net anlasilirdir. Sorular bilgi ve kavrama düzeyi agirlikli olup sinavin genelinde kolay-orta güçlükte sorularin yer aldigini söyleyebiliriz. 12. Sinif ögretim programindan sorulan sorunun konuya hâkim ögrencilerin çözebilecegi düsünülmektedir. Yorum sorularini çözmek için ögrencilerin Din kültürü ve Ahlak Bilgisi ile ilgili terimleri de bilmeleri gerekmektedir. Sinavin geneline baktigimizda paragraf sorularinda oldugu gibi çikarim yaparak çok okuyan ögrencilerin bu sorulari kolaylikla çözebileceklerini söyleyebiliriz.
Kaynak: İHA