(Özel) Üreticinin Yüzü Güldü Kilosunu 100 Liradan Satiyorlar

Bursa’da bir üretici, nadir bulunan meyveden ekti, kilosunu 100 liradan satiyor.

(Özel) Üreticinin Yüzü Güldü Kilosunu 100 Liradan Satiyorlar
Daha önce çilek üretimi yaparak geçimini saglayan Özcan Burcan, ismini duydugu ve iyi gelir getiren yaban mersini yetistirmek için harekete geçti. Toprak tahlili yaptiran mütesebbis, yasadigi Orhaneli ilçesinin Göynükbelen köyündeki arazisinin yaban mersini yetistirmek için uygun oldugunu ögrendi. Burcan’in 3 yil önce ekimini yaptigi yaban mersinleri 3 yilin sonunda ilk meyvesini verdi. Dogal olarak yetisen sifa deposu bu meyvelerin dibine sadece su ve çam agaci kabugu konuluyor. Dogal ortamda yetisen orman meyveleri göz problemi yasayan vatandaslar tarafindan büyük ragbet görüyor. Toptan kilosu 75 liradan satilan bu meyve, perakende ise 100 liradan satiliyor. Bu yil ilk hasadini alan Özcan Burcan, dönümünden 500 kilo meyve hasat etmeyi bekliyor. 35 yil ömrü olan yaban mersini fideleri her sene verimini artiriyor.

Bursa Büyüksehir Belediyesi de, katma degeri yüksek ve üzümsü meyveler noktasinda kenti merkez haline getirmek için çalismalarini sürdürüyor. Bugüne kadar 200 bine yakin yaban mersini fidanini üreticiyle bulustu.

Bu yilki hasada basladiklarini ifade eden Özcan Burcan, "Geçtigimiz yillarda çilek yetistiriciligi yapiyorduk. Yaban mersinini duyduk ve yetistirmeye karar verdik. Bu meyve dogal olarak yetisiyor. Sadece su ve çam agaci kabuklarini dibine veriyoruz. 5 dönüm alana ektim. Ilk hasatta bir dönümden 500 kilo hasat etmeyi hedefliyorum. Saglik açisindan da çok faydasi var. Bilhassa göz rahatsizligi çekenler bu meyveyi çok tüketiyor. Toptan 75 liradan, perakende ise 100 liradan satiyoruz" dedi.

Kaynak: İHA