Kapadokya'da Üretilen Yerli Sicak Hava Balonu Yurt Disindan Talep Ediliyor

Nevsehir'de yerli imkanlarla üretilen sicak hava balonlari, yurt disindan ilgi görmeye basladi.

Ortahisar beldesindeki üretim merkezinde basin toplantisi düzenleyen Pasha Balloons Üretim AS Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Hakan Zengin, sicak hava balonu için Misir, Hindistan ve Çin'den talep alindigini belirtti.

Zengin, firmalari ile Sivil Havacilik Genel Müdürlügü (SHGM) arasinda yürütülen çalismalar sonucunda 2019'da "Tip sertifikasi" aldiklarini, ilk ihracatlarini Ruanda Cumhuriyeti'ne gerçeklesmenin gururunu yasadiklarini ifade etti.

Balonlarin tasarimindan üretimine kadar tüm asamalarin yerli imkanlarla sürdürüldügünü, çalismanin ileriki yillarda ülke ekonomisine önemli katkilar sunacagini dile getiren Zengin, söyle konustu:

"Ruanda'nin tip kabulünü yapmis olmasi bizim için onur ve gurur verici. Bu, SHGM için de önemli. Afrika ve Avrupa'dan çok bekleyenimiz var. Misir, Hindistan ve Çin'den talepler geldi. Tip kabulü ile Afrika'da sikintimiz kalmadi, Afrika'ya rahatça gönderebilecegiz. Öncelikle tasarim yapiliyor. Tüm hesaplama ve incelemeler tamamlandiktan sonra tasarim üretim kismina aktariliyor. Tamaminin bizim tarafimizdan yapiliyor olmasi disa bagimliligimizi azaltiyor. Bunlarin yaninda istihdama katki sagliyoruz. Maddi olarak ülke ekonomisine ciddi katki saglaniyor. Türkiye'de yaklasik 300 sicak hava balonu var. Adet basina maliyeti 100-150 bin avro civarinda."

Kaynak: AA