Iran Meclisi Yasakli Sosyal Medya Uygulamalarini Kullananlara Hapis Cezasi Öngören Teklifi Gündemine Aldi

Mecliste gelecek hafta görüsülmesi beklenen kanun teklifiyle hükümetin internet kullanimi üzerindeki yönetim yetkisinin de Silahli Kuvvetlere devredilmesi hedefleniyor.

Iran Meclisi, yargi tarafindan erisim engeli getirilen sosyal medya uygulamalarini kullananlara para ve hapis cezalari öngören, ayrica hükümetin internet kullanimi üzerindeki yönetim yetkisinin Silahli Kuvvetlere devredilmesini hedefleyen kanun teklifini görüsmeye hazirlaniyor.

Meclise sunulan "Internet kullanicilarinin haklarini korumak ve mesajlasma uygulamalarini düzenlemek" adi verilen kanun teklifi, gelecek hafta görüsülmek üzere gündeme alindi.

Yabanci sosyal medya uygulamalarina ülkede resmi olarak kayit olma ve Iran yasalarina uyma zorunlulugu getirecek teklifin yasalasmasi halinde bu sartlara uymayan yabanci uygulamalarin faaliyetine son verilecek.

Yargi tarafindan erisim engeli getirilen uygulamalari sanal özel aglar (VPN) vasitasiyla kullanan kisi ve kuruluslara para ve hapis cezasi öngören teklif ayni zamanda hükümetin internet kullanimi üzerindeki yönetim yetkisinin Silahli Kuvvetlere devredilmesini hedefliyor.

Teklifte ayrica yerli sosyal medya uygulamalarini desteklemek amaciyla yabanci uygulamalarin internet bant genisliginin yerli uygulamalarin yari kapasitesine indirilmesi öngörülüyor.

Iran'da Telegram, Facebook, Twitter ve YouTube gibi sosyal medya platformlarina getirilen erisim engellerini asmak için yaygin olarak VPN kullaniliyor.

Twitter ülkede yasak olmasina ragmen Iran lideri Ayetullah Ali Hamaney, Cumhurbaskani Hasan Ruhani, Disisleri Bakani Muhammed Cevad Zarif basta olmak üzere devletin üst düzey isimleri tarafindan aktif olarak kullaniliyor.
Kaynak: AA