16 Yasindaki Gizemnur Yapay Kafatasi Parçalarinin Nakledilmesiyle Hayata Yeniden Baglandi
Geçirdigi trafik kazasi nedeniyle kafatasinin bir bölümünü kaybeden 16 yasindaki Gizemnur Yilmaz, Gülhane Egitim ve Arastirma Hastanesinde titanyumdan üretilen yapay kafatasi parçalarinin nakli ile hem sagligina hem de çok özledigi sosyal hayatina yeniden kavustu Operasyonu gerçeklestiren Beyin ve Sinir Cerrahi Klinigi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Özkan Tehli: 'Gizemnur tamamen sagligina kavustu. Yerlestirdigimiz titanyum, kendi kafatasindan daha da saglam. Hayatina istedigi gibi devam edebilir, kafasini çarpmaktan korkmasina artik gerek yok' Gizemnur Yilmaz: 'Daha önce aynaya bakmak istemiyordum, artik aynalarla aram çok iyi, mutlulukla bakabiliyorum' 'Eskiden çok çaliskandim, simdi de öyle olmak istiyorum. Ileride insanlara saglik alaninda hizmet verebilmenin, Özkan Hocam gibi doktor olabilmenin hayalini kuruyorum. Okuluma dönebilmeyi de çok istiyorum'
Lise ögrencisi 16 yasindaki Gizemnur Yilmaz, 2019'da dedesiyle geçirdigi trafik kazasi nedeniyle kafatasinin bir bölümünü kaybetti. Bir ay yogun bakimda kalan, 5 ameliyat geçiren Gizemnur, bu süreçte basinin görünümünden dolayi kendini sosyal hayata kapatti, arkadaslarindan, çevresinden uzaklasti.
Sadece fiziksel degil psikolojik olarak da yipranan Gizemnur, SBÜ Gülhane Egitim ve Arastirma Hastanesinde gerçeklestirilen basarili yapay kafatasi parçalarinin nakli sayesinde yeniden hayata gülümsedi. Sagligina tamamen kavusan genç kiz önceki gün hastaneden taburcu edildi.
Operasyonu gerçeklestiren Beyin ve Sinir Cerrahi Klinigi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Özkan Tehli, AA muhabirine yaptigi açiklamada, trafik kazasinin ardindan yapilan bir ameliyatta Gizemnur'un kafatasinin bir bölümünün çikartildigini ve sonrasinda tekrar yerine takildigini anlatti.
Bazi durumlarda hastalara bu operasyonun gerçeklestirilebildigine isaret eden Tehli su bilgileri paylasti:
"Gizemnur'un bu ameliyatinin ardindan kafatasi enfeksiyon sebebiyle tekrar çikartilmis. Diger tarafin kemikleri ise maalesef kaynamamis halde adacik seklinde, 'dura' dedigimiz beyin zarinin üzerinde yüzmekteydi. Bize bu sekilde basvuran hastamizin kafatasinin her iki tarafina da cranio plasti ameliyati dedigimiz, titanyumdan yapilan, kafatasinin tamamlanmasini ve bütünlügünü saglayacak ameliyati planladik.
SBÜ Gülhane Külliyesi bünyesindeki Medikal Üretim Tasarim Merkezindeki (METÜM) mühendis arkadaslarimiz, bu kafatasi implantlarini üretti, biz de hastamiza uyguladik. Kafatasinda olmayan kismi tamamen kapattik, kemik adaciklari bulunan diger kisminda da adaciklari tamamen temizleyerek titanyum implantini yerlestirdik. Böylelikle kafatasinin bütünlügünü sagladik. Kizimizin daha saglikli, güvenli sekilde yasamasi için bir kafatasi olusturmus olduk."
- "Tamamen sagligina kavustu, okuluna kosa kosa gidebilir"
Prof. Dr. Tehli, Gizemmur Yilmaz'in durumunun su an çok iyi oldugunu vurgulayarak sunlari kaydetti:
"Gizemnur tamamen sagligina kavustu. Keske orijinal kemigi olsa onu kullansaydik ama bunun olmadigi durumlarda uygulanabilecek en iyi yöntemlerin basinda kisiye özel titanyum cranio plasti ameliyatlari geliyor. Su an yerlestirdigimiz titanyum, kendi kafatasindan daha da saglam. Hayatina istedigi gibi devam edebilir, kafasini çarpmaktan korkmasina artik gerek yok, bu konuda bir risk kalmadi. Beyni travmalardan su an korunur pozisyonda. Gizemnur bizlere bir an önce okuluna gitmek istedigini söylemisti. Kosa kosa gidebilir."
- "Artik aynalarla aram çok iyi, mutlukla bakabiliyorum"
Sagligina kavusmanin mutlulugunu yasayan Gizemnur da duygularini su sözlerle dile getirdi:
"Ameliyattan önce kafami patlak bir topa benzetiyordum. Hani patlak kismi çukur olur ya... O yüzden aynaya bakmak istemiyordum, üzülüyordum. Artik aynalarla aram çok iyi, mutlulukla bakabiliyorum.
Ameliyattan önce dengem yerinde degildi, simdi kendi basima yürüyebiliyorum. Artik kendime güveniyorum. Bundan sonra özgür olabilmek, ailemden bagimsiz hareket edebilmek istiyorum. Eskiden çok çaliskandim, simdi de öyle olmak istiyorum. Ileride insanlara saglik alaninda hizmet verebilmenin, Özkan Hocam gibi doktor olabilmenin hayalini kuruyorum. Okuluma dönebilmeyi de çok istiyorum, çok uzak kaldim."
Gizemnur'un babasi Gökhan Yilmaz da "Yasadiklarimiz çok zordu. Iki yil oldu, bugünleri çok bekledik. Artik çok sükür huzura kavusuyoruz. Kizimda emegi geçen bütün doktorlara, saglik çalisanlarina çok tesekkür ediyorum." dedi.
- Dünyanin sayili merkezlerinden
METÜM Müdürü Prof. Dr. Simel Ayyildiz, 2011'de kurulan merkezin amacinin kisiye özel medikal implantlar tasarlayip üretmek oldugunu belirtti. Merkezde tasarimdan üretime tüm asamalarin yer aldigina dikkati çeken Ayyildiz, dünyanin sayili merkezlerinden olduklarini, hastalarin genelde atesli silah yaralanmasi ve tümör gibi nedenlerle olusan ciddi fiziksel eksikliklerle hastaneye basvurdugunu dile getirdi. Ayyildiz, kisilerin tomografileri üzerinden tasarimlarin yapildigini ve ardindan da titanyum alasimdan üretimlerin gerçeklestirildigini anlatti.
Prof. Dr. Ayyildiz, Türkiye'nin yani sira yurt disina da üretim yapan METÜM'ün son olarak bir hasta için Azerbaycan'a cranio plasti implanti tasarlayip gönderdigini belirterek yurt disindan gelen hastalarin tedavilerini de yaptiklarini aktardi.
Ayyildiz, söz konusu çalismalara verdigi destekten ötürü SBÜ Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl'e de tesekkürlerini iletti.