Türk Dünyasi Belediyeler Birligince Bastirilan Iki Kitap Saraybosna'da Tanitildi

Bosna Hersek'in baskenti Saraybosna'da Türk Dünyasi Belediyeler Birligi (TDBB) tarafindan bastirilan "Bosna Hersek'te Mezar Taslari" ve "Türkiye'nin Bosna Hersek ve Sancak'taki Yumusak Gücü ve Kamu Diplomasisi" kitaplarinin tanitimi yapildi.

Baskentteki Uluslararasi Saraybosna Üniversitesinde (IUS) gerçeklestirilen tanitim programina Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Sadik Babür Girgin ile TDBB Icra Kurulu heyeti katildi.

TDBB Genel Sekreteri Fahri Solak, yaptigi açiklamada, 2003 yilinda Bakanlar Kurulu karariyla kurulan TDBB'nin, 30 ülkeden 1200'e yakin üye belediyesi bulunan bir kurulus oldugunu anlatti.

Bugün iki önemli kitabin tanitimini yaptiklarini belirten Solak, "Bu kitaplardan bir tanesi 'Bosna Hersek'te Mezar Taslari' adini tasiyor. Bosna Hersek'te tarihsel niteligi olan mezar taslarini Nihad Klincevic derledi, fotografladi, tarihçesini, özelliklerini yazdi. TDBB de bu kitabi Bosnakça, Türkçe ve Ingilizce olmak üzere üç dilde basti." diye konustu.

Tanitimi yapilan bir diger kitabin da "Türkiye'nin Bosna Hersek ve Sancak'taki Yumusak Gücü ve Kamu Diplomasisi" olduguna isaret eden Solak, "Bu, Türkiye'de Bosnak bir arastirmaci tarafindan yapilmis bir doktora tezi. Bunu da yine TDBB yayimladi." dedi.

Kitaplarin Bosna Hersek'in entelektüel hayatina katki saglayacagini umdugunu söyleyen Solak, "Mezar taslari bir ülkenin tapu senetleri gibidir çünkü tarihsel geçmisi yüzyillara dayanan mezar taslari var. Bunlarin bir envanterinin çikarilmis olmasi, fotograflanmis olmasi ve farkli dillerde uluslararasi camiaya iletilmis olmasini önemsiyoruz." seklinde konustu.

"Türkiye'nin Bosna Hersek ve Sancak'taki Yumusak Gücü ve Kamu Diplomasisi" kitabinda Türkiye-Bosna Hersek iliskilerinin son yirmi yilinin ele alindigini kaydeden Solak, Ingilizce basilan kitabin genis bir okuyucu kitlesine ulasacagini sözlerine ekledi.

"Türkiye'nin Bosna Hersek ve Sancak'taki Yumusak Gücü ve Kamu Diplomasisi" kitabinin yazari Dr. Jahja Muhasilovic de söz konusu kitabin özellikle bölgede oldukça belirgin olan yumusak gücü ele almasi açisindan büyük önem tasidigini ifade etti.

"Bosna Hersek'te Mezar Taslari" kitabinin yazari Nihad Klincevic de eserin uzun yillar süren arastirmalar sonucu ortaya çiktigini belirterek, "Her mezar tasinin kendi evrensel bir hikayesi vardir ve bu hikaye yalnizca gömülen kisinin kisiligiyle ilgili degildir." degerlendirmesinde bulundu.

- IUS'ta mezuniyet töreni düzenlendi

IUS Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yildirim da IUS'ta iki programi bir arada yürüttüklerini kaydederek, "Mezuniyet törenimiz var, bir de TDBB'nin kitap tanitim programi var. TDBB, burada birçok çalismaya imza atacak, bunu biliyoruz. Buna ev sahipligi yapmaktan dolayi bizler de çok mutluyuz." ifadelerini kullandi.

IUS'ta egitim faaliyetlerinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginina ragmen tamamlandigina isaret eden Yildirim, "Hiçbir kesintiye ugramadan hem çevrim içi hem de hibrit olarak egitimini tamamlayan mezunlarimizi bugün ugurluyoruz." dedi.

Kaynak: AA