Tekirdag'da 'Yapincak Yapragi' Adina Hasat Senligi Düzenlendi

Tekirdag'da Bagcilik Arastirma Enstitüsünce "Yapincak yapragi" adina hasat senligi düzenlendi.

Vali Aziz Yildirim, Enstitü'de düzenlenen senlikte yaptigi konusmada, Tekirdag Bagcilik Arastirma Enstitüsü'nün önemli üretimler gerçeklestirdigini belirtti.

Türkiye'nin tüm üzüm çesitlerinin bulundugu bir bahçeye sahip Enstitüde üzüm çesitlerine iliskin arastirmalar yapildigini ifade eden Yildirim, üzümün çok yararli bir meyve oldugunun altini çizdi.

Tekirdag Bagcilik Arastirma Enstitüsü Müdürü Mehmet Ali Kiraci da Tekirdag'in üzüm üretimde önemli kentlerden oldugunu dile getirdi.

Kiraci, enstitü olarak Yapincak yapragi ile ilgili çalismalari sürdürdüklerini belirterek, sunlari kaydetti:

"Bilindigi üzere ülkemiz bag alani bakimindan 5'inci, üzüm üretimi bakimindan dünyanin 6'inci büyük ülkesidir. Ilimizde yaklasik 2 bin 500 üretici tarafindan 35 bin dekar alanda yilda 38 bin ton üzüm üretilmektedir. Üzüm üretimi asmanin ana ürünü sayilmakta ise de yapraklari Türk mutfaginin geleneksel lezzetlerinden olan sarma yapiminda kullanildigi için yan ürün olarak degerlendirilmektedir. Yapincak yapraginin herkes tarafindan bilinmesi ve farkindalik olusturmak için hasat senligini düzenledik. Yatirimcilarinda dikkatini çekerek asma yapragi ile ilgili tesislerin ilimize kazandirilmasini da faydali olacaktir." .

Konusmalarin ardindan sembolik hasat geçeklestirildi. Katilimcilara Yapincak yapragindan yapilan sarmadan ikram edildi.

Etkinlige Tekirdag Büyüksehir Belediye Baskani Kadir Albayrak, Süleymanpasa Kaymakami Harun Kaya, Süleymanpasa Belediye Baskani Cüneyt Yüksel, kurum müdürleri ve çiftçiler katildi.

Geçen yil cografi isaret tescili yapilan Yapincak asma yapragi, Türk mutfaginin geleneksel lezzetlerinden zeytinyagli sarmalarda tercih ediliyor.

Kaynak: AA