Tataristan Ile Otomotivde Isbirligi

Araç üstü ekipman üreten Ankara’nin köklü firmalarindan Karba Otomotiv ile Tataristan Cumhuriyeti’nin en büyük sanayi kurulusu kamyon üreticisi Kamaz PTC arasinda bir is birligi anlasmasi imzalandi.

Tataristan Ile Otomotivde Isbirligi
Tataristan Cumhuriyeti’nin en büyük kamyon üreticisi Kamaz tarafindan üretilen kamyonlar, imzalanan anlasmayla birlikte yeni nesil itfaiye araçlari, çöp toplama ve belediye hizmet araçlarina dönüstürecek. Ilk etapta yillik 2 bin, daha sonra yillik 6 bin araç üretilecek ve basta Tataristan olmak üzere Rusya’nin tüm bölgelerindeki belediyelerin ihtiyaçlari karsilanacak. Anlasma, yan sanayi alaninda çok gelismis olan Ankara ekonomisine de önemli bir katki saglayacak.

Tataristan Cumhurbaskani Rüstem Minnihanov’in da katildigi Karba’nin Ankara fabrikasinda gerçeklesen anlasma, Karba Otomotiv Yönetim Kurulu Baskani Musa Ertunç ile Kamaz Yönetim Kurulu Baskani Sergey Kogogin arasinda imzalandi. Imza törenine Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaskani Rüstem Minnihanov’un yanisira, Tataristan Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakani Albert Karimov, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaskanligi Güvenlik ve Dis Politikalar Kurulu Üyesi Ismail Safi ile Ankara Sanayi Odasi Baskani Nurettin Özdebir de katildi.

Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaskani Rüstem Minnihanov burada yaptigi konusmada Türkiye’nin Tataristan’in önde gelen yabanci ortaklarindan biri oldugunu belirterek, “Tataristan-Türkiye arasinda var olan güzel iliskiler, olabilecek sorunlari hizli bir sekilde çözmemize ve karsilikli yarar saglayan isbirligi için yeni firsatlar açmamiza imkan veriyor” açiklamalarinda bulundu.

Kamaz ile Karba arasindaki is birligi anlasmasiyla beraber iki ülke arasindaki ekonomik iliskilerin daha güçlenecegine inandigini söyleyen Minnihanov, “Türkiye tarihsel olarak bize çok yakin. Bugün devletlerimiz ve liderlerimiz arasindaki iliskiler çok olumlu; bu, ülkelerimizin ekonomilerinin yararina çalismamiza izin veriyor. Bugün Tataristan’da 10 büyük Türk fabrikasi basariyla faaliyet gösteriyor. Ülkemiz sirketlerinin de Türkiye’de yatirim yapabilmesi için olanaklar arastiriliyor. Bu anlasmayla beraber çok büyük isler yapacagimiza inaniyorum” ifadelerini kullandi.

Ankara Sanayi Odasi Baskani Nurettin Özdebir de iki ülke arasindaki ekonomik iliskilerin daha büyük hacme ulasabilecegine dikkat çekerek, “Ülkemizde yan sanayi oldukça gelisti. Rusya’da gördügüm en büyük eksiklik yeteri kadar yan sanayi firmasi olmayisi. Bu anlamda Türkiye, binek araçtan kamyonlara kadar Avrupa’daki global üreticilerin en büyük tedarikçilerinden birisi. Kamaz da Tataristan’in en büyük üreticilerinden bir tanesi. Kamaz burada katalizör olursa güzel is birlikleri çikartabilecegimizi düsünüyorum” degerlendirmesinde bulundu.

Tataristan’da ki araçlarin yedek parçalarini Ankarali sanayiler olarak üretmeye hazir olduklarini da söyleyen Özdebir, “Üst yapilariyla ilgili her türlü ortak faaliyetlerde bulunabiliriz. Yalnizca iki ülke için degil, Afrika’dan Orta Asya’ya, Avrupa’dan Amerika’ya kadar birlikte çok güzel isler yapabilecegimize inaniyorum. Karba ve Kamaz’la baslayan bu is birligi iki ülke arasindaki is hacmini daha da arttiracaktir” diye konustu.

Karba Otomotiv Yönetim Kurulu Baskani Musa Ertunç ise Cumhurbaskani Rüstem Minnihanov’un bu anlasmaya çok destek verdigini belirtti.

Cumhurbaskani Minnihanov’un iki firma arasindaki is birligi anlasmasinda bulunmasindan da büyük onur duydugunu dile getiren Ertunç, “Devlet büyüklerimiz bu islerin arkasinda durdugu zaman bizler de özel sektör olarak daha güzel isler yapabilecegimize inaniyoruz. Kendisine verdigi desteklerden dolayi çok tesekkür ediyorum” dedi.

Imzalarin ardindan Minnihanov ve beraberindeki heyet Karba Otomotiv firmasinin üretim tesislerini gezerek çalismalar hakkinda bilgi aldi.
Kaynak: İHA