Restorasyon Sirasinda Sokaga Atilmislardi, Tarihi Eser Çiktilar

Ahmet Dede Camisinde restorasyon sirasinda çatidan çikan ve gelisigüzel sokaga birakilan 50 eserden 30 tanesinin tarihi özellige sahip oldugu açiklandi.

Restorasyon Sirasinda Sokaga Atilmislardi, Tarihi Eser Çiktilar
Kastamonu Vakiflar Bölge Müdürlügü tarafindan Nisan ayinda Ahmet Dede Camisinde restorasyon sirasinda çatidan çikan 14 adet cihar yar-i güzin levha ile 36 adet hat levha, görevliler tarafindan gelisigüzel sokaga birakildi. Ilk kez tespit edilen levhalar, bir süre sonra gelen tepkiler üzerine Vakiflar Bölge Müdürlügü tarafindan kayit altina alindi. Levhalarda yapilan inceleme sonrasinda 50 levhadan 30 tanesinin tarihi özellige sahip oldugu açiklandi.

Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenledigi toplantida kurum çalismalari hakkinda bilgiler veren Kastamonu Vakiflar Bölge Müdürü Erdal Pinar, hizmet alanlarinda 305 tescilli vakif eseri bulundugunu belirterek, bu eserlerin 184 adedinin Kastamonu’da yer aldigini ve bölge müdürlükleri kapsaminda bulunan eserlerle ilgili kaynaklara ulasarak bir tarih çalismasi yaptiklarini söyledi.



Kastamonu merkezde Abdülcebbar Cami, Ibni Neccar Cami, Ahmet Dede Cami, Küpcügez Mescidi, Tosya Seyh Ismail Rumi Cami ve sponsorluk yöntemi ile çok yakin tarihte yer teslimi yapilan Seyh Saban-i Veli Cami’nde restorasyon çalismalarinin devam ettigini söyleyen Pinar, “Seyh Saban-i Veli disindaki bütün restorasyonlarimizin yil sonuna dogru bitmis olmasini bekliyoruz” dedi.

Nasrullah Kadi Camii’ndeki hat levhalara ne oldugu yönünde gelen sorularla ilgili olarak da kendisinin bir çalisma yaptigini belirten Pinar, sunlari söyledi: “Nasrullah Camii’nin restorasyonu esnasinda tarihi degeri haiz olan 18 tane hat levha Subat 2017 tarihinde tutanak karsiliginda ilgili görevlilerden teslim alinmis. Tarihi degere haiz olmayan 4 adet ahsap muhafazali saat, yine tarihi degere haiz olmayan 4 adet karpuz lambali samdan da cani görevlilerinden tutanak karsiligi alinmis. Ben bunlarla ilgili bir icmal yaptim. Hepsi tekrar bir sayima tabi tutuldu. Hepsinin görselleri mevcut. Hepsini fotografladik. Genel Müdürümüzün de bilgisi dâhilinde tarihi degere haiz 18 adet levha, konservasyon islemine tabi tutulmak üzere, Mart 2021 tarihinde Istanbul Türk Hat Sanatlari Müzesi Konservasyon Laboratuvari’na nakledilmis olup, konservasyon islemi sonrasi, kurum paydaslarinin da düsünceleri alinarak, Seyh Saban-i Veli Müzesi’nde veya camide teshiri noktasinda aksiyon alinacaktir. Yine o dönemde Ismail Bey Külliyesi’nde restorasyona giren Ismail Bey Cami’nde de tarihi degere haiz 8 adet hat eser (6 adet Cihar-i Yar-i Güzin, 2 hat levha) cami görevlilerinden Mayis 2017 tarihinde cami görevlilerinden tutanak karsiligi teslim alinmistir. Bu eserlerle ilgili olarak da icmal çalismasi yaptik, fotografladik. Bu tarihi degere haiz söz konusu 8 eser, konservasyon islemine tabi tutulmak üzere, Mart 2021 tarihinde Istanbul Türk Hat Sanatlari Müzesi Konservasyon Laboratuvari’na nakledilmis olup, konservasyon islemi sonrasi, kurum paydaslarinin da düsünceleri alinarak, Seyh Saban-i Veli Müzesi’nde veya camide teshiri noktasinda aksiyon alinacaktir” diye konustu.



“Ahmet Dede Camisinden çikan 50 eserin 30 tanesi tarihe esere haiz”

Ahmet Dede Cami restorasyonu çalismalari esnasinda çatidan hat levhalarin çiktigini ifade eden Pinar, “Biliyorsunuz bu konu sosyal medyada da yer aldi biz de kendi kurumsal twitter hesabimizdan bir açiklama yaptik. Konunun detayi söyle; çati aktarimi esnasinda 50 tane hat levha çikiyor. Ve bunlar orada çalisan firma çalisanlari tarafindan aninda cami görevlisi ile irtibata geçilerek cami görevlisine teslim ediliyor. Cami görevlimiz de caminin 40-50 metre asagisinda kapali bir alanda disaridan gözüken ama korunakli bir alanda muhafaza etmeye çalisilmis. Bir tutanak falan baglanmamis ama bize de bir bilgi verilmemis. Bana çesitli kanallardan bana bilgi geldi. Ben paydaslarimizla istisare ederek bu konudaki sürecin buraya nasil geldigi noktasinda bilgi aldim. Ramazan ayi içerisine iftar saatinde emniyetin de yardimi ile hat levhalari kayit altina alip muhafaza altina aldik. Daha sonra akademisyenlerin de oldugu bir komisyon marifeti ile tarihi degerinin haiz olup olmadigi noktasinda bir çalisma baslattik. Ve bu 50 eserin 30 tanesinin tarihi degere haiz oldugu ortaya çikti. Bu tarihi eserlerin 14 tanesi Cihar-i Yar-i Güzin, 16 âdeti hat levha seklinde. Biz yine bu 30 eserin tamamini görselleyerek kayitlarimiza aldik. Haziran 2021 tarihinde konservasyon islemine tabi tutulmak üzere Istanbul Türk Hat Sanatlari Müzesi Konservasyon Laboratuvari’na naklettik. Konservasyon islemi sonrasi, kurum paydaslarinin da düsünceleri alinarak, eserlerin Seyh Sa’ban-i Veli Vakif Müzesi’nde veya restorasyon islemleri bitiminde cami teshiri noktasinda gerekli çalismalar yapilacak” seklinde konustu.

Kaynak: İHA