Merkel Açiklamasi (Türkiye Ile) Gümrük Birligi Çalismalarina Devam Edecegiz

BERLIN – Almanya Basbakani Angela Merkel, Avrupa Birligi’nin (AB) Türkiye ile Gümrük Birligi’nin güncellenmesine iliskin çalismalara devam edecegini söyledi.

Merkel, AB Liderler Zirvesi’nin ilk gün görüsmelerin ardindan yaptigi açiklamada, zirvede Türkiye ile iliskiler konusunda detayli görüsme yapildigini belirtti.

Burada AB Komisyonu'nun Türkiye ile göç mutabakatinin ne sekilde uzatilabilecegine iliskin bir rapor verdigini ve kabul edildigini anlatan Merkel, bunun 3 milyar avro ek fon ile ilgili oldugunu kaydetti.

Merkel, Gümrük Birligi’nin güncellenmesine iliskin açiklamada bulunarak, “Gümrük Birligi çalismalarina devam edecegiz ve Türkiye’den de elbette yapici davranislar bekliyoruz. Akdeniz'deki duruma iliskin de bir iyilesme gördük.” degerlendirmesinde bulundu.

Rusya konusunda ise, bu ülke ile hangi kosullarda iletisim kurulacaginin ve birlikte çalisilacaginin ele alindigini ifade eden Merkel, Rusya ile diyaloglarin baslamasina iliskin formatlar ve sartlar üzerine çalisildigini belirtti.

Merkel, liderler düzeyinde hemen bir bulusma olmasina iliskin bir anlasma saglanamadigina dikkati çekerek, "Ancak benim için diyalog formatinin korunmasi ve bunun üzerinde çalisilmasi önemli. Sahsen, burada daha cesur bir adim atilmasini isterdim." diye konustu.

Zirvede Macaristan’daki escinsellik yasasina iliskin tartismalarin yasandigini belirten Merkel, “Burada hangi temel degerleri takip ettigimizi hepimiz açikça belirttik. Macaristan’daki yasa ile AB Komisyonu mesgul olacak." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA