Ingilizlerden Ilgi Gören Mugla, Kentin Turizmini Güvenli Bulan Rus Turistlerin De Gözdesi Oldu

Mugla'ya gelen ilk Rus turist kafilesinde yer alan Lavilina Katerina: 'Türkiye’ye çok geldim ama Dalaman bölgesine ilk gelisim. Türkiye’ye gelme konusunda çok pozitifiz ve salgin dolayisiyla herhangi bir sey olacagini düsünmüyorum. Turistlerin güvenligi için her seyin yapildigini bildigimden arastirmadim bile' Rus turist Iriana Katrosova: 'Türkiye’ye 15'inci gelisim. Güvenlik konusunda çok iyi oldugunu biliyorum. Zaten Türkiye’nin medeni ve modern ülke oldugunu biliyoruz. Güvenlik ve saglik konusunda Türkiye’nin taviz vermeyecegini biliyoruz' YDA Dalaman Havalimani Yönetim Kurulu Üyesi Hamdi Güvenç: 'Rusya’da iç turizmin yön degistirdigini ve iç rezervasyonlarin iptal edilerek Türkiye’ye çevrildigini görüyoruz. Bu önemli bir gelisme'

DURMUS GENÇ - Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsaminda Rusya'nin uyguladigi uçus kisitlamasinin kaldirilmasiyla Mugla'da hazirliklarini tamamlayan turistik tesisler ve havalimanlari Rusya'dan gelen misafirlerini agirlamaya basladi.

Dogal güzellikleri nedeniyle ön plana çikan Mugla'nin turizm merkezlerinde yogunluk yasaniyor. Sagligin ön planda tutuldugu tesislerde salgina karsi alinan tedbirlerden taviz verilmiyor.

Bölgedeki otel ve mavi bayrakli plajlara gelen ziyaretçilerin, deniz ve havuza girme, güneslenme alanlarinda sosyal mesafe kurali kapsaminda hareket etmeleri saglaniyor.

Antalya'nin ardindan Ruslar için "vazgeçilmez bir destinasyon" alternatifi olan Mugla'ya, Moskova'dan kafilelerle gelen ilk turistler de tatilin keyfini çikarmaya basladi. Ingilizlerden gördügü ilgi ile bilinen Mugla, salgin sürecindeki güvenli turizm basarisi ile Rus turistlerin de ilgisini çekmeyi basardi. Rus turistler için yeni bir tatil rotasi haline gelen kent, deniz, kum, günes üçlemesinin yaninda alternatif turizm olanaklari ile de gözde oldu.

Tatillerini, iki hafta süreyle Fethiye ve Marmaris'teki otellerde geçirecek olan 288 kisilik ilk Rus turist kafilesinde yer alan Innasova Vanpoteara, AA muhabirine, Mugla'ya ilk kez geldigini söyledi.

Esi ve çocuklariyla tatilini burada geçirmeyi planladiklarini anlatan Vanpoteara, Mugla'ya gelmenin çok güzel bir duygu oldugunu dile getirdi.

Daha önce birçok yerini gezdigi Türkiye'de harika yerler bulundugunu ifade eden Vanpoteara, salgin nedeniyle uzun süre evden çikamadigi için sikildigini, ilk firsatta da Mugla'ya geldiklerini vurguladi.

Kentin dogal güzelliklerine, deniz, kum ve günesine hayran kaldiklarini kaydeden Vanpoteara, Mugla'nin kendileri için iyi bir tercih oldugunu belirtti.

- "Burada kendimizi çok mutlu ve güvende hissediyoruz"

Nina Spartosva ise Türkiye hayrani olduguna isaret ederek "Türkiye'ye ilk gelisim degil ama Dalaman'a ilk gelisim. Marmaris’e gidecegim ve yeni bir yeri kesfetmek benim için çok güzel olacak. Buraya gelmekten çok memnumum. Türkiye’ye gelirken pandemiyle ilgili hiçbir arastirma yapmadim, güvenli oldugunu biliyordum. Pandemiden korkmuyorum sizlerden de gördügüm kadariyla herkes tedbirini aliyor. Bir korkumuz yok." diye konustu.

Rus vatandaslarinin bir çogunun Türkiye'ye ve Mugla'ya tatil yapmaya gelmek için gün saydigini anlatan Lavilina Katerina ise sunlari söyledi:

"Türkiye’ye çok geldim ama Dalaman bölgesine ilk gelisim. Türkiye’ye gelme konusunda çok pozitifiz ve salgin dolayisiyla herhangi bir sey olacagini düsünmüyorum. Turistlerin güvenligi için her seyin yapildigini bildigimden arastirmadim bile. Burada kendimizi çok mutlu ve güvende hissediyoruz. Yine gelecegiz."

Türkiye’ye daha önce de geldigini ve hayran kaldigini anlatan Iriana Katrosova ise Türkiye'nin basindan beri salginla çok iyi mücadele ettigini dile getirdi.

Tatil için birçok arkadasinin da bölgeye gelecegini ve kendisinin de ailesiyle Mugla'da bulunmaktan mutluluk duydugunu belirten Katrosova, "Türkiye'ye 15'inci gelisim. Güvenlik konusunda çok iyi oldugunu biliyorum. Zaten Türkiye’nin medeni ve modern ülke oldugunu biliyoruz. Güvenlik ve saglik konusunda Türkiye’nin taviz vermeyecegini biliyoruz. Mugla’ya birkaç kez geldim, en sevdigim yer Fethiye, Ölüdeniz." dedi.

- "Rusya'dan akin akin gelecekler"

YDA Dalaman Havalimani Yönetim Kurulu Üyesi Hamdi Güvenç de ekim sonu ve kasim ayinin ortalarina kadar Rus turistlerin Mugla'ya gelecegini söyledi.

Rusya’daki rezervasyonlarla ilgili acente gruplariyla yaptiklari görüsmelerde ciddi talep oldugunu ögrendiklerini anlatan Güvenç, "Rusya’da iç turizmin yön degistirdigini ve iç rezervasyonlarin iptal edilerek Türkiye’ye çevrildigini görüyoruz. Bu önemli bir gelisme. Deniz, kum, günes onlarin hayatlarinda ve sagliklarinda önemli bir yer icra ediyor." degerlendirmesinde bulundu.

Özellikle kiyilarinin deniz, kum, günes turizmine uygun olmasinin Türkiye’yi çok revaçta bir ülke haline getirdigini kaydeden Güvenç, söyle konustu:

"Pandemiden kaynaklanan ikinci bir husus daha var ki bu da tabiatin çok yaygin oldugu, tabii güzelliklerin var oldugu ve ona uygun mesafelerin tatil yapma yerleskelerinin uygun dizayn edilmesi. Dalaman bölgesi ve Mugla buna tamamen uygun. Bunlardan dolayi ragbetin buraya kayacagini düsünüyoruz. Tabii burada fiyatta çok önemli. Kalabalik aileler Antalya’daki 5 yildizli otelleri tercih ediyor. Antalya’nin turizmde bir avantaji 5 yildizli otellerin çok sayida olmasi ve isletmelerin daha uygun fiyat verebilmeleri. Bizim bölgeye hitap eden kitlenin gelir durumu itibariyla orta-üst seviye olan bir kitle olmasi tercihlerin buraya kaymasina neden oluyor. Bu bakimdan da bölgemiz açisindan sevindirici bir gelisme."

Ruslarin Türkiye'ye gelirken saglik konusunda herhangi bir tereddüt yasamamalarinin kendileri için önemli bir gelisme oldugunu vurgulayan Güvenç, bakanliklarin yürüttükleri çalismalarla artik Türkiye'nin dünyada turizm konusunda güvenli bir ülke olarak sorgusuz sualsiz kabul edildigini söyledi.

Öte yandan, Mugla'daki YDA Dalaman Havalimani ile Bodrum-Milas Havalimanlarina son iki günde Rusya'nin çesitli kentlerinden 2 bin civarinda turist geldigi, hava trafigi hareketliliginin sürdügü ögrenildi.

Kaynak: AA