Hazine Ve Maliye Bakani Elvan, Gaziantep Is Dünyasi Ile Bulusma Programi'na Katildi Açiklamasi (2)

'Sermaye piyasalarina yatirimcilarimizin ve sirketlerimizin ilgisi son dönemde önemli düzeyde artti. Borsa Istanbul'daki yatirimci sayisi iki milyonun üzerine çikti. 2021 yilinda yapilan 21 halka arzla birlikte halka arz büyüklügü 11 milyar liranin üzerinde gerçeklesti'<div> 'Önümüzdeki günlerde açiklayacagimiz Eximbank kredileriyle, cesur ihracatçilarimizin daha fazla yaninda ve yakininda olacagiz. Dünyada girmedigimiz bir ülke pazari kalmayincaya kadar ne Gaziantep'e ne Türkiye'ye ne de bizlere mola yok' 'Bir taraftan ekonomide reform programi, diger taraftan sayin Bakanimizin öncülük ettigi adalet alanindaki yargi reformu insallah yatirimcilarimiz için çok daha uygun bir yatirim iklimi olusturacak, is dünyamizin çok daha fazla güçlenmesine katki saglayacaktir diye düsünüyorum'</div>

Hazine ve Maliye Bakani Lütfi Elvan, sermaye piyasalarina olan ilgiye dikkati çekerek, "Sermaye piyasalarina yatirimcilarimizin ve sirketlerimizin ilgisi son dönemde önemli düzeyde artti. Borsa Istanbul'daki yatirimci sayisi iki milyonun üzerine çikti. 2021 yilinda yapilan 21 halka arzla birlikte halka arz büyüklügü 11 milyar liranin üzerinde gerçeklesti." dedi.

Elvan, Adalet Bakani Abdülhamit Gül'ün de katildigi, Güneydogu Anadolu Ihracatçi Birlikleri'nde düzenlenen "Gaziantep Is Dünyasi ile Bulusma Programi"nda, yastik altindaki varliklarin ekonomiye kazandirilmasi noktasinda birçok düzenleme yaptiklarini hatirlatarak, Varlik Barisi düzenlemesiyle, yurt disindaki varliklarin banka veya araci kurumlara bildirilmesi suretiyle Türkiye'ye getirilerek ekonomiye kazandirilmasini amaçladiklarini belirtti.

???????Bununla birlikte ülkedeki isletmelerin kayitlari arasinda yer almayan varliklarinin da herhangi bir sekilde vergi ve ceza ödemeden kanuni defterlere kaydedilmesini sagladiklarini anlatan Elvan, bu önemli imkandan yararlanmak için hala sürenin bulundugunu vurguladi.

Elvan, yeniden yapilandirma kanununun da Haziran ayinda yürürlüge girdigini animsatarak, "Bu kanunla vergi dairelerine, Gümrük Müdürlüklerine, Sosyal Güvenlik Kurumuna, Büyüksehir Belediyeleri ve diger belediyelere, il özel idareleri ve YIKOB'lara borcu olan tüm vatandaslarimizin borçlarinin yeniden yapilandirilmasini mümkün kildik. Yapilandirma Kanunu, ihtilaflarin sonlandirilmasi amaciyla dava safhasinda olan alacaklarin da yapilandirilmasina imkan sagliyor. Yine matrah ve vergi artirimi düzenlemesi konusundaki talepleri dikkate alarak matrah artirimi düzenlemesi yaptik. Buna göre, 2016 ile 2020 yillarina ait gelir vergisi, kurumlar vergisi, gelir/kurumlar stopaj vergileri, katma deger vergileri için matrah artirimi yapilabilecek. Artirimda bulunulan yillar ve vergi türleri için vergi incelemesi ve vergi tarhiyati yapilmayacak. Böylece isletmelerin geçmis yerine, artik gelecege odaklanmalarini istiyoruz. Bahsettigim bu imkanlardan yararlanmak isteyenlerin basvurularini Agustos ayi sonuna kadar yapmasi gerekiyor." diye konustu.

- "Sermaye piyasalari sizlere çok çesitli imkanlar sunuyor"

Lütfi Elvan, sanayicilerin gündemindeki en önemli hususlardan birinin sirketlerine uzun vadeli ve uygun kosullarda finansman saglamak oldugunu bildiklerini söyleyerek, bu konunun kendilerinin de gündeminde oldugunu ifade etti.

Özkaynaklarin finansmaninin tesvik edilmesi ve halka arzlarin kolaylastirilmasi yoluyla sirketlerin sermaye yapisini güçlendirmek için çalistiklarini anlatan Elvan, konusmasina söyle devam etti:

"Aslinda diyoruz ki, karsinizda sadece bankalar yok, bir de sermaye piyasalari var. Malumunuz sermaye piyasalarina yatirimcilarimizin ve sirketlerimizin ilgisi son dönemde önemli düzeyde artti. Borsa Istanbul'daki yatirimci sayisi iki milyonun üzerine çikti. 2021 yilinda yapilan 21 adet halka arzla birlikte halka arz büyüklügü 11 milyar liranin üzerinde gerçeklesti. Sermaye piyasalari sizlere çok çesitli imkanlar sunuyor. Örnegin, halka arzlar yoluyla uzun vadeli özkaynak finansmani saglayarak sermaye yapinizi güçlendirebilirsiniz. Halka arz yapan sirketler için getirilen iki puanlik kurumlar vergisi indiriminden faydalanabilirsiniz. Bunlara ek olarak sermaye piyasalarinin sirketlerinize dolayli katkilari da olur. Aile sirketlerinin Türkiye'de ömrü maalesef uzun degil, aile sirketi olmanin zorluklarini kurumsallasarak asabilirsiniz. Halka arz sonrasi sirketiniz daha görünür ve bilinir hale gelecegi için gerek yerli gerekse yabanci sirketlerle is yapma imkanlariniz artar. Sirketinizin pay degeri borsada seffaf bir sekilde belirlendigi için, sirket paylarinin alinip satilabilmesi daha kolay hale gelir. Borsada islem gören sirket paylarini teminat olarak gösterip, kredi imkanlarindan daha kolay ve uygun kosullarda faydalanabilirsiniz."

Elvan, Gaziantep'teki sirketlerinde sermaye piyasalarina istenilen düzeyde ilgi göstermedigini ögrendigini aktararak, sanayi denilince akla gelen bir kent olan Gaziantep'e bu performansin yakismadigini ifade etti ve bu toplantinin da bu nokta da bir milat olmasi temennisinde bulundu.

- "Girmedigimiz ülke pazari kalmayincaya kadar mola yok"

Bakan Lütfi Elvan, Kredi Garanti Fonu'na teminat verirken gözetecegi ilk unsurun, dogru yere ve dogru ise gidecek kredilerin teminatlandirilmasi olacagini belirterek, bu seçiciligin zaman zaman bölge, sektör ve ürün noktasinda devreye girebilecegini söyledi.

Kredi Garanti Fonu'nu teminatli kredileri, tedarik zinciri sistemini güçlendirmek için de kullanacaklarini aktaran Elvan, ihracatçilarin finansmana en kolay ve en ucuz sekilde ulasmasini saglamak için de önemli adimlarinin olacagini söyledi.

Elvan, ihracatçilara saglanan finansman kaynaklarini daha da artiracaklarini anlatarak, "Önümüzdeki günlerde açiklayacagimiz Eximbank kredileriyle, cesur ihracatçilarimizin daha fazla yaninda ve yakininda olacagiz. Dünyada girmedigimiz bir ülke pazari kalmayincaya kadar ne Gaziantep'e ne Türkiye'ye ne de bizlere mola yok. Gün daha büyük isleri hep beraber basarabilme günüdür." dedi.

Konusmasinda Adalet Bakani Abdülhamit Gül'e de tesekkür eden Bakan Elvan, hukuk ve ekonominin birbirinden ayrilamayan iki önemli alan oldugunu söyledi.

Lütfi Elvan, hukuk alanindaki çalismalarin ekonominin gelismesine katki saglayacagini belirterek, "Hukuku ekonomiden, ekonomiyi hukuktan ayiramazsiniz. Dolayisiyla sayin Bakanimizla çok yakin isbirligi halinde çalisiyoruz. Özellikle is dünyasinin sorun olarak, problem olarak gördügü alanlara yönelik çalismalarimizi sürdürüyoruz. Bir taraftan ekonomide reform programi, diger taraftan sayin Bakanimizin öncülük ettigi adalet alanindaki yargi reformu insallah yatirimcilarimiz için çok daha uygun bir yatirim iklimi olusturacak, is dünyamizin çok daha fazla güçlenmesine katki saglayacaktir diye düsünüyorum."

Programa Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Derya Bakbak, Nejet Koçer, Ahmet Uzer, Mehmet Erdogan ve is insanlari katildi.

(Bitti)
Kaynak: AA