Cumhurbaskani Erdogan Hatay'daki Toplu Açilis Töreninde Konustu Açiklamasi (1)

'Kendi sinifinda son teknolojiyle insa edilen Ertugrul Gazi gemisi, ihtiyaca göre Dörtyol veya Saros terminallerinde günlük 28 milyon metreküp kapasitesiyle gazlastirma islemi yapabilecektir' 'Kendi bayragimizla hizmet verecek Ertugrul'un bir diger özelligi de kamyon, tank ve gemilere dogrudan yükleme yapabilme kabiliyetine sahip olmasidir. Uzunlugu 295 metre, genisligi 46 metre olan bu gemi, gazlastirma kapasitesi itibariyla ülkemizin dogalgaz ihtiyacinin yüzde 10'undan fazlasini karsilama imkanina sahiptir' 'Ülkemizin önemli mobilya üretim ve ahsap islemeciligi merkezleri arasinda yer alan Hatay'in, açilisini yapacagimiz Mobilyacilar Ihtisas Sanayi Sitesi ile bu alanda yeni bir atilim yapacagina inaniyorum'

Cumhurbaskani Erdogan Hatay'daki Toplu Açilis Töreninde Konustu Açiklamasi (1)
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Kendi sinifinda son teknolojiyle insa edilen Ertugrul Gazi gemisi, ihtiyaca göre Dörtyol veya Saros terminallerinde, günlük 28 milyon metreküp kapasitesiyle gazlastirma islemi yapabilecektir. Kendi bayragimizla hizmet verecek Ertugrul'un bir diger özelligi de kamyon, tank ve gemilere dogrudan yükleme yapabilme kabiliyetine sahip olmasidir." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, Hatay Stadi, BOTAS Ertugrul Gazi Yüzer Depolama ve Gazlastirma Tesisi Hizmete Alimi, MOBSAN Sanayi Sitesi ve Yapimi Tamamlanan Diger Projelerin Açilis Töreni'ne katildi.

Törende yaptigi konusmaya tüm vatandaslari selamlayarak baslayan Cumhurbaskani Erdogan, Hatay'in Akdeniz'in incisi, tarihin, kültürün, dayanismanin sehri oldugunu belirterek, "Her bir ilçesindeki, her bir mahallesindeki, her bir hanesindeki kardeslerimi gönülden selamliyorum. Bugün bizi bir kez daha muhabbetle bagrina bastigi için Hatay'a tesekkür ediyorum. Türkmen'i, Kürt'ü, Arap'i; Müslüman'i, Hristiyan'i, Musevi'siyle Hatay'imiz, hosgörü ve baris içinde yasama kültürünün sembolüdür." ifadelerini kullandi.

Hatay'in, isgalin acisini, özgürlügün tadini, vatan hasretinin ne oldugunu çok iyi bildigini belirten Cumhurbaskani Erdogan, "Iste bunun için Hatay, canlarini ve onurlarini kurtarmak amaciyla kendisine gelen tüm kardeslerine kucak açmis, hepsini bagrina basmistir. Dünyanin hizla etnik, dini, kültürel ayrimcilik batakligina gömüldügü bir dönemde Hatay, tarih boyunca yaptigi gibi bugün de tüm insanliga örnek olmayi sürdürüyor." dedi.

"19 yildir hep yaptigimiz gibi, Hatay'in bu mücadelesine yatirimlarimizla, hizmetlerimizle, eserlerimizle destek veriyoruz." ifadesini kullanan Erdogan, Hatay'a hem hasret gidermeye hem de her biri digerinden önemli bir dizi yatirimin resmi açilisini yapmaya geldiklerini söyledi.

Hatay Stadi'nin, 26 bin 600 kisilik kapasitesiyle sehre yakisir bir eser oldugunu bildiren Cumhurbaskani Erdogan, "TOKI tarafindan insa edilen bu güzel stadimizin, bordo-beyaz renkleriyle gönüllerimizde taht kuran Hatayspor'un basarilarinin coskusuyla senlenecegine inaniyorum. Stadimizin sehrimize ve ülkemize hayirli olmasini diliyorum." diye konustu.

Hizmete alinma sevincini paylasacaklari bir diger yatirimin, BOTAS'in Dörtyol Terminali'ndeki yüzer LNG depolama ve gazlastirma tesisine sahip Ertugrul Gazi gemisi oldugunu belirten Erdogan, sunlari kaydetti:

"Kendi sinifinda son teknolojiyle insa edilen Ertugrul Gazi gemisi, ihtiyaca göre Dörtyol veya Saros terminallerinde günlük 28 milyon metreküp kapasitesiyle gazlastirma islemi yapabilecektir. Kendi bayragimizla hizmet verecek Ertugrul'un bir diger özelligi de kamyon, tank ve gemilere dogrudan yükleme yapabilme kabiliyetine sahip olmasidir. Uzunlugu 295 metre, genisligi 46 metre olan bu gemi, gazlastirma kapasitesi itibariyla ülkemizin dogalgaz ihtiyacinin yüzde 10'undan fazlasini karsilama imkanina sahiptir."

- Mobilyacilar Ihtisas Sanayi Sitesi

Boru hatlarina bagli kalmadan dogalgaz kullanilmasini saglayacak Ertugrul gemisinin, özellikle kis aylarindaki dalgalanmalara karsi Türkiye'ye önemli bir esneklik kazandiracagini bildiren Erdogan, "Karadeniz'de kesfettigimiz dogalgazi 2023'den itibaren kullanmaya basladigimizda, bu konudaki rahatligimiz çok daha artacaktir. BOTAS vasitasiyla ülkemize kazandirdigimiz bu yatirimin da hayirli olmasini diliyorum." dedi

Resmi açilisini yapacaklari bir baska eserin de Antakya Mobilyacilar Ihtisas Sanayi Sitesi oldugunu ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, "Ahsap islemeciligi, sehrimize Habib-i Neccar Hazretlerinin mirasidir. Ülkemizin önemli mobilya üretim ve ahsap islemeciligi merkezleri arasinda yer alan Hatay'in, açilisini yapacagimiz Mobilyacilar Ihtisas Sanayi Sitesi ile bu alanda yeni bir atilim yapacagina inaniyorum. Sehrin muhtelif bölgelerinde, çogu da uygun olmayan yerlerde ve verimsiz sartlarda çalisan mobilyacilarimiz, toplam 200 bin metrekare kapali alana sahip bu sitede, en modern sartlarda üretime devam edecektir." diye konustu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanligi destegiyle hayata geçirilen bu projenin Hatay'a ve sektöre hayirli olmasini dileyen Erdogan, sunlari söyledi:

"Ayrica, yine bugünkü törenimizle Çevlik-Kale mahalleleri arasindaki 26 kilometrelik yolun, tarihi Hatay Meclis binasinin restorasyonunun, Madenli Yat Limani ve Su Sporlari Merkezi'nin, toplam 1281 derslige sahip 81 yeni okulumuzun yapiminin ve 89 okulumuzun deprem güçlendirmesinin, birinci basamak saglik hizmeti verecek 12 tesisimiz ile diger saglik yatirimlarinin, Belen Belediyesi Millet Bahçesi, 15 Temmuz Parki ve Atatürk Parki'nin, Altinözü Belediyesi 15 Temmuz Milli Irade Parki ve Millet Bahçesi'nin de resmi açilislarini yapiyoruz. Her bir yatirimin sehrimize ve ülkemize hayirli olmasini diliyor, bu eserlerin Hatay’in emrine verilmesinde emegi geçen tüm bakanliklarimizi, kurumlarimizi, belediyelerimizi, mühendisinden isçisine herkesi tebrik ediyorum."

- "Hatay'a 14'ü hastane olmak üzere toplam 45 saglik tesisi insa ettik"

Türkiye'yi, eser ve hizmet siyasetiyle, Cumhuriyet döneminde yapilanlarin tamamini bese, ona katlayacak yatirimlara kavusturduklarini ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, Türkiye'nin 81 vilayetinin her birini, egitimden sagliga, ulastirmadan enerjiye, spordan sosyal desteklere kadar her alanda en gelismis altyapiyla, en ileri hizmetlerle donattiklarini söyledi.

Bu kapsamda, 19 yilda Hatay'a da toplam 35 milyar lira tutarinda yatirim yaptiklarini animsatan Erdogan, egitime 8 bin 836 yeni derslik kazandirdiklarini, Hatay'a ikinci devlet üniversitesi olarak Iskenderun Teknik Üniversitesini kurduklarini belirtti.

Yüksekögrenim ögrencileri için 7 bin 344 kisi kapasiteli yurt binalari açtiklarini söyleyen Erdogan, sunlari kaydetti:

"Antakya, Kirikhan ve Iskenderun’da toplam 2 bin 350 kisi kapasiteli yeni yurt binalari daha açacagiz. Hatay'a dünyanin en büyük mozaik müzesini kazandirdik. Sehrimize 44 spor tesisi ve gençlik merkezleriyle birlikte bugün açilisini yaptigimiz 26 bin 600 seyirci kapasiteli Hatay Stadyumu'nu kazandirdik. Hatay'a aktarilan sosyal yardim miktarini yillik 3,4 milyon liradan 1,3 milyar liraya ulastirdik. Saglikta, Hatay'a 14'ü hastane olmak üzere toplam 45 saglik tesisi insa ettik.

Toplamda 435 yatakli 4 hastane ile 23 saglik tesisimizin yapimi devam ediyor. Ayrica 660 yatakli Iskenderun Devlet Hastanesinin proje çalismalari sürüyor. TOKI vasitasiyla Hatay'da hükümetlerimiz dönemleri süresince 8 bin konut projesini hayata geçirdik. Hatay için toplam 287 bin metrekarelik alanda 6 millet bahçesi projesi baslattik.

Birini bugün hizmete verdigimiz millet bahçelerinin kalanlarinin da en kisa sürede tamamlanmasini saglayacagiz. Karayollarinda, 151 kilometreden devraldigimiz bölünmüs yol uzunlugunu 502 kilometreye çikardik. Demiryollarinda, Iskenderun-Toprakkale hattini komple yeniledik. Havayollarinda, Hatay Havalimanimiza yillik 4 milyon yolcu kapasiteli bir terminal binasi kazandirdik."

(Sürecek)
Kaynak: AA