Çocuk Bakimi Ve Egitimi Hizmetlerine Yönelik Protokol Imzalandi

Türkiye Belediyeler Birligi (TBB) ile Avrupa Imar ve Kalkinma Bankasi (EBRD) ve Uluslararasi Çalisma Örgütü (ILO) arasinda "Belediyeler için Erken Çocukluk Bakimi ve Egitimi (EÇBE) Hizmetlerine Yönelik Yasal Çerçevenin Gelistirilmesi" konulu protokol imzalandi.

TBB'den yapilan açiklamaya göre, çocuk bakimi ve egitimi hizmetlerine yönelik bir çevrim içi protokol imza töreni yapildi.??????? Belediyeler için bir çocuk bakimi mevzuatinin gelistirilmesini amaçlayan protokol; TBB ve Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin, EBRD Türkiye Direktörü Arvid Tuerkner ve ILO Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan tarafindan imzalandi.

Açiklamada görüslerine yer verilen Sahin, salgindan sonra kurulacak dünyaya herkesin hazirlikli olmasi gerektigini belirtti. Sahin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligindan bu yana dünyada bu konuda gelismeleri takip ettigini ifade ederek, bu alanlarda ciddi çalismalar yaptiklari için EBRD ve ILO’ya tesekkür etti.

Geçen haftalarda Ekonomik Isbirligi ve Kalkinma Teskilati (OECD) tarafindan Gaziantep’in Kapsayici Büyüme Için Sampiyon Belediye Baskanlari Koalisyonu'na davet edildigini hatirlatan Sahin, bütün dünyanin en önemli basliklardan birinin kapsayicilik oldugunu aktardi.

Sahin, sunlari kaydetti:

"Bugün altina imza attigimiz kisim çocuklarimiz açisindan çok mühim. Çünkü her krizden en fazla çocuklar, kadinlar ve dezavantajli gruplar etkileniyor. Bizim en zayif ve en dezavantajli grubu güçlendirmemiz ve koruyucu önleyici tedbirler almamiz gerekiyor. Yerel en büyük uygulamaci. Kalkinma ve demokrasi yerelde basliyor. Hukuki düzenlenmelerin ete kemige büründügü yer sehirler. Dünya nüfusunun büyük çogunlugunun sehirlerde yasamaya basladigini gördügümüz zaman bunu yalnizca çocuk bakimi ve kres destegi olarak görmememiz lazim. Bu olaganüstü önemli bir is. Bu isi bastan siki tutmazsak sehirlerimizi sonra hastalik, siddet, uyusturucu gibi sonuçlarla ugrasiyoruz. Koruyucu önleyici tedbir tam da bu."

- Belediyelerin çocuk bakim hizmetleri sunma kapasiteleri güçlendirilecek

EBRD Türkiye Direktörü Arvid Tuerkner de yapilan protokolün Türkiye’nin kapsayici kalkinma gündemi için bir mihenk tasi niteliginde olacagina inandigini belirtti.

Kadinlarin is gücüne katilma konusunda sikintilar yasadigini ifade eden Tuerkner, bakim sorumluluklarinin geleneksel olarak kadinlar tarafindan üstlenildigini, bu durumun kadinlarin ekonomik hayata katilimlarini etkiledigini ifade etti. Tuerkner, erisilebilir, elverisli ve kaliteli çocuk bakim çözümlerinin kamu, özel sektör ve belediyelerde verildigini ancak talebe cevap verme konusunda yetersiz kalindigini aktardi.

Tuerkner, protokol ile belediyelerin nasil daha kalici çocuk bakim çözümleri gelistirebileceklerine ve kadinlarin ekonomik gelismesine nasil daha fazla katkida bulunabileceklerine hep beraber cevap vermeyi amaçladiklarini ifade etti.

ILO Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan ise imzalanan mutabakat zapti ile kadinlarin is gücüne katilimini tesvik etmenin bir parçasi olarak belediyelerin çocuk bakim hizmetleri sunma kapasitelerini güçlendirmek amaciyla taraflar arasinda bir is birligi çerçevesi olusturuldugunu belirterek, "Kadin istihdamiyla ilgili ortaya konan tüm çalismalar bize gösteriyor ki, kadin istihdaminda kadinlar ve erkekler arasinda hem sayisal hem de kosullar bakimindan esitsizliklerin arkasinda yatan temel etmenlerden bir tanesi çocuk bakimina iliskin rol ve sorumluluklar." açiklamasinda bulundu.

Kaynak: AA