Çevrim Içi 'Yapay Zeka Transhümanizm Ve Din Çalistayi' Düzenlendi

Agri Ibrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut: 'Hepimiz bir anlik düsünelim, 'Acaba ölümsüz olsaydik nasil olurdu?' diye bir hayal kuralim. Hiç hasta olmasak, hiç yaslanmasak, yani tabiri caizse her sey güllük gülistanlik olsa, olmaz miydi? Kisaca cennet tasavvurumuzu dünyada yasama arzusu transhümanizm degil midir?' Atatürk Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Musa Bilgiz: 'Bati'da çok detayli olarak ele alinan bu kavramlarin Türkiye'de özellikle din baglaminda ele alinmasi oldukça yenidir. Islam medeniyet mensuplarinin bu konulari incelemekten uzak kalmasi kabul edilemez bir durumdur'

Atatürk Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi ile Agri Ibrahim Çeçen Üniversitesi Islami Ilimler Fakültesi is birligiyle çevirim içi "Yapay Zeka Transhümanizm ve Din Çalistayi" düzenlendi.

Agri Ibrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, çalistayin açilisinda yaptigi konusmada, günümüz teknolojisinin toplum içindeki yasam biçimini belirleyen en önemli faktör oldugunu söyledi.

Modern bilim gelisiminin, endüstri devrimlerinin gerçeklesmesinin temelini olusturdugunu ifade eden Karabulut, sunlari ifade etti:

"Günümüzde teknoloji, toplum içinde yasam biçimimizi belirleyen en önemli faktörlerden biridir. Kopernik devrimiyle baslayan modern bilimin gelisimi, endüstri devrimlerinin gerçeklesmesine temel olusturmustur. Endüstri devrimiyle baslayan süreç, endüstriden sifir olarak enformasyon ve iletisim teknolojilerinin gelismesi, akilli telefonlar, akilli evler, biyoteknoloji, nanoteknoloji, yapay zeka, robotik ve sosyal aglarin olusumuyla yeni bir boyuta girmistir."

Karabulut, yasanan bu dönüsümü sadece teknik açidan degil tarihsel, siyasal, sosyolojik, kültürel, etik ve felsefi yönleriyle de ele almanin büyük önem kazandigini belirterek, "Hepimiz bir anlik düsünelim, 'Acaba ölümsüz olsaydik nasil olurdu?" diye bir hayal kuralim. Hiç hasta olmasak, hiç yaslanmasak, yani tabiri caizse her sey güllük gülistanlik olsa, olmaz miydi? Kisaca cennet tasavvurumuzu dünyada yasama arzusu transhümanizm degil midir? Baska bir ifadeyle transhümanizmin gayesi olan ölümsüzlük mümkün müdür? Bu insanoglunun varolusuyla baslayan bir istek arzudur."

Atatürk Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Musa Bilgiz ise dijital çagda büyük degisim ve dönüsümler yasandigini anlatti.

Ilahiyat alaninda ilk olan bu çalistayin faydali olmasi temennisinde bulunan Bilgiz, söyle dedi:

"Bu degisim ve dönüsümden bireyler ve toplumlar etkilendigi gibi özellikle din egitim kurumlari da genel anlamda egitim ve ögretim kurumlari da etkilenmektedir. Son dönemde bu degisim ve dönüsüm, yapay zeka ve transhümanizm kavramlariyla ifade edilmektedir ve bunlarin disinda farkli kavramlar da var. Bati'da çok detayli olarak ele alinan bu kavramlarin Türkiye'de özellikle din baglaminda ele alinmasi oldukça yenidir. Islam medeniyet mensuplarinin bu konulari incelemekten uzak kalmasi kabul edilemez bir durumdur."

Agri Ibrahim Çeçen Üniversitesi Islami Ilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Adem Yerinde de yapay zekanin, bilgisayar denetimli bir makinenin yüksek zihinsel süreçlere iliskin görevi yerine getirme yetenegi olarak tanimlandigini aktardi.

Yapay zekanin ayni zamanda gerçek bir teknolojik devrimi temsil ettigini aktaran Yerinde, "Transhümanizm, beyin, zihin ve beden olarak dogal biyolojiye dayanan, biyolojik insani, gelecekte sentetik biyoloji ve bilgisayar teknolojileri vasitasiyla daha da gelistirme amacindadir." ifadesini kullandi.

Çalistay, açilis konusmalarinin ardinda, "yapay zeka", "yapay zeka ve din", "transhümanizm ve din" basliklari altinda düzenlenecek oturumlarla çevrim içi devam edecek.
Kaynak: AA