ABD'nin Büyük Bankalari Fed'in 'Stres Testi'ni Geçti

Fed’in Kovid19 pandemisinin baslangicinda uyguladigi hisse geri alimlarini askiya alma ve temettü ödemelerinde sinirlamalar 30 haziran 2021’de sona erecek.

ABD Merkez Bankasi (Fed), "stres testi"ne tabi tuttugu en büyük 23 Amerikan bankasinin agir bir ekonomik durgunluk halinde hane halki ve sirketlere kredi vermeye devam edebilecek sermaye kriterlerine sahip oldugunu açikladi.

Fed her yil yaptigi ve finansal sistemin saglamligini ölçme amaci tasiyan stres testinin 2021 yili sonuçlarini açikladi.

Buna göre, Kapsamli Sermaye Analizleri ve Degerlendirmesi (CCAR) çerçevesinde stres testine tabi tutulan 23 bankanin sermayesi "agir durgunluk sartlarinda" gerekli asgari sermaye seviyelerinin “çok üzerinde” kaldi.

Fed'in belirledigi kuramsal agir durgunluk sartlari, issizlik oraninin yüzde 10,8'e ulastigi, piyasalarin büyük dalgalanma yasadigi ve borsanin yüzde 55 deger kaybettigi bir senaryoyu öngörüyor. Böyle bir durgunluk halinde ülkedeki en büyük 23 bankanin toplam kaybinin 470 milyar dolara kadar çikabilecegi belirtiliyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen Fed Baskan Yardimcisi Randal Quarles, geçen yil bankanin, birkaç farkli kuramsal agir ekonomik durgunluk sartlarinda üç stres testi gerçeklestirdigini belirterek, “Bu testlerin hepsi bankacilik sisteminin devam eden ekonomik toparlanmayi desteklemek için güçlü bir sekilde konumlandigini dogruladi.” degerlendirmesinde bulundu.

Fed, stres testine tabi tuttugu bankalarin, hisse geri alimlarinda ve temettü ödemelerinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) dönemi kisitlamalariyla karsi karsiya kalmayacaklarini da belirtti.

Fed’in Kovid-19 pandemisinin baslangicinda uyguladigi hisse geri alimlarini askiya alma ve temettü ödemelerinde sinirlamalar 30 Haziran 2021’de sona erecek.
Kaynak: AA