Türkiye-Karadag Parlamentolararasi Dostluk Grubu Baskani Erol Kavuncu Açiklamasi

Türkiye-Karadag Parlamentolararasi Dostluk Grubu Baskani Erol Kavuncu, “Karadag Srebrenitsa’daki soykirimi siddetle kinamakta, 8 binden fazla Bosnak sivilin soykirimda öldügünü teyit etmekte, Srebrenitsa’da soykirimin varliginin veya azaltilmasinin alenen inkâr edilmesini yasaklamakta ve 11 Temmuz’u Srebrenitsa kurbanlarini Anma Günü olarak ilan etmektedir” dedi.

Türkiye-Karadag Parlamentolararasi Dostluk Grubu Baskani Erol Kavuncu, TBMM’de basin toplantisi düzenleyerek, Srebrenitsa katliamina iliskin açiklama yapti. Kavuncu, Srebrenitsa katliaminin, Ikinci Dünya Savasi’ndan bu yana Avrupa’da gerçeklesmis en büyük toplu insan kiyimi ve Avrupa’da hukuksal olarak 27 Haziran 2017 tarihinde Lahey Adalet Divani’nda tescillenmis bir soykirim oldugunu belirterek, “Insanlik tarihine kara bir leke olarak geçen ve üzerinden 26 yil geçmesine ragmen izleri silinmeyen Srebrenitsa hala Avrupa’nin kanayan yarasidir. Dünyanin neresinde yapilirsa yapilsin insanliga karsi islenen suç; kimligi, cografyasi ne olursa olsun hiçbir zulüm, soykirim asla kabul edilemez. Zira masum bir insani katletmek bütün insanligi katletmektir. Yeryüzündeki bütün katliamlara, zulümlere dur diyebilmek de bütün bir insanlik için ortak sorumluluktur” ifadelerini kullandi.

Kavuncu söyle konustu:

“Dost müttefik Karadag Parlamentosu, Karadag Bosnak Partisi’nin girisimi ile 1995’te yasanan Srebrenitsa soykiriminin taninmasi ve inkârinin cezalandirilmasina iliskin yasa tasarisini 16 Haziran 2021 tarihinde oylayarak 3/2 büyük bir oy çokluguyla kabul etmistir. Karadag Parlamentosu’nda kabul edilen bu kararla, Karadag Srebrenitsa’daki soykirimi siddetle kinamakta, sekiz binden fazla Bosnak sivilin soykirimda öldügünü teyit etmekte, Srebrenitsa’da soykirimin varliginin veya azaltilmasinin alenen inkar edilmesini yasaklamakta ve 11 Temmuz’u Srebrenitsa kurbanlarini Anma Günü olarak ilan etmektedir. Dost, kardes ülke Karadag bütün soykirimlar karsisinda, tüm insanligin yapmasi gerekeni en önce yaparak tarihi bir görevi yerine getirmistir. Böylesi önemli bir konuya önderlik ettigi ve duyarliligi için Karadag devleti, parlamentosu ve halkini tebrik ediyoruz, her birine tesekkürlerimizi sunuyoruz.”
Kaynak: İHA