Türkiye Emekliler Derneginden Iki Ayri Ölüm Ayligi Baglanabilmesi Için Yasal Düzenleme Talebi

Genel Sekreter Gazi Aykiri: 'Mevzuat, BagKur kapsamindaki hak sahiplerine ikinci ayligin baglanmasini engelliyor. BagKur mevzuatindan aylik baglanmasinda gelir testi veya baska yerden aylik almama gibi engelleyici kosullar kaldirilmali, SSK ve Emekli Sandigi mevzuati ile paralellik saglanmali'

ÖZCAN YILDIRIM - Türkiye Emekliler Dernegi (TÜED) Genel Sekreteri Gazi Aykiri, Bag-Kur sigortasindan hak sahiplerine ikinci ölüm ayliginin baglanmadigini belirterek, Anayasa Mahkemesinin hak ihlali olarak gördügü bu durumun yasal düzenlemeyle giderilmesini istedi.

TÜED Genel Sekreteri Aykiri, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Anayasa Mahkemesinin hem esinden hem de babasindan ölüm ayligi baglanan kadinin babasindan kalan ayligin iptali ve iadesi yönündeki karari hak ihlali saydigini animsatti.

Yüksek Mahkemenin bu kararinda, Anayasa'nin 35. maddesi geregince, babadan baglanan ve sonra iptal edilen yetim ayligini mülkiyet hakki kapmasinda degerlendirdigini vurgulayan Aykiri, çok sayida vatandasin benzer durumla karsilastigina dikkati çekti.

- "Aylik baglamada farkli uygulamalar söz konusu"

Aykiri, kanun, genelgeler ve yargi kararlarinda ayliklarin baglanmasi ve baglanmamasi yönünde çok farkli uygulamalarin söz konusu oldugunu belirterek, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) mevzuatin farkli yorumlanmasindan kaynakli olarak bagladigi ayliklari kesme ve faizi ile geri isteme yoluna gidebildigini söyledi.

Bu konuda açilan davalarda da yerel mahkemeler ve Yargitayin farkli karar verebildigini vurgulayan Aykiri, "1479 sayili Kanun'un 45. ve 46. maddeleri, Bag-Kur kapsamindaki hak sahiplerine ikinci ayligin baglanmasini engelliyor. Bag-Kur mevzuatindan aylik baglanmasinda gelir testi veya baska yerden aylik almama gibi engelleyici kosullar kaldirilmali, SSK ve Emekli Sandigi mevzuati ile paralellik saglanmalidir." ifadelerini kullandi.

-"SGK ve TBMM yasal düzenlemeleri bir an evvel yapmali"

Aykiri, Anayasa Mahkemesinin, TÜED'in yillardir Bag-Kur'dan yetim ayligini engelleyen hükümlerin degistirilmesi talebi dogrultusunda karar vermesini memnuniyetle karsiladiklarini dile getirdi.

Ölüm sigortasindan hak sahiplerine baglanan ayliklarin ödenmesinde evli olmama, sosyal güvenlik kanunlari kapsaminda çalismama ve bu kapsamdaki çalismalarindan dolayi gelir veya aylik almama gibi sartlar disinda engelleyici hükümlerin kaldirilmasi gerektigini belirten Aykiri, "SGK ve TBMM, Anayasa Mahkemesinin ilgili kararini dikkate alarak hak ihlallerinin önüne geçecek yasal düzenlemeleri bir an evvel yapmalidir." dedi.
Kaynak: AA