Samsun'da 'Manda Ve Manda Etinin Ekonomik Önemi Gida Sektöründeki Kullanim Çalistayi'

Samsun Bafra Kaymakamligi Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan “Manda ve Manda Etinin Ekonomik Önemi Gida Sektöründeki Kullanim Çalistayi" düzenlendi.

Samsun'da 'Manda Ve Manda Etinin Ekonomik Önemi Gida Sektöründeki Kullanim Çalistayi'
Ondokuz Mayis Üniversitesi(OMÜ) Bafra Turizm Meslek Yüksekokulu Sevket Asci Turizm Fakültesi’nde düzenlenen çalistaya konusmaci olarak katilan Doç. Dr. Habip Muruz, Doç. Dr. Hüseyin Erdem ve Doç. Dr. Ali Gücükoglu tarafindan manda etinin kullanilmasi ve dünya örnekleri hakkinda bilgilendire yaptilar. Konusmalarin ardindan ögle arasinda fakülte bahçesinde katilimcilara manda etinden yapilmis döner, yogurt, ayran, pastirma ve kaymak ikram edildi.

"Türkiye’de kesilen mandalarin yüzde 15’i Bafra’da"

Bafra Kaymakami Cevdet Ertürkmen, “Manda etinin kullanilmasi ve dünya örneklerini bize verdiler. Manda etinin ne kadar kiymetli oldugunu Italya’da buna kara inci dendigini bize anlattilar. Biz zaten bunun önemini biliyorduk. Özellikle süt ve süt ürünleri konusunda herhangi sikinti yasamiyoruz tüketim konusunda. Sütünden hem yogurt hem kaymak yapiyoruz. Bafa’da bu sektör gelismis durumda dondurmacilik sektöründe de bunu kullaniyoruz. Kaymagimizi Bafra nokulunda kullaniyoruz. Her hangi bir sikinti yok. Ancak kirmizi etin kullanim konusunda maalesef bir sikinti ar. Türkiye’de kesilen mandalarin yüzde 15’i Bafra’da. Biz aslinda bunu tüketiyoruz ama maalesef manda eti olarak satilmiyor. Sigir eti olarak satiliyor. Biz tekrar bunu gögsümüzü gere gere bu manda etidir demek istiyoruz. Manda etini gerek firinlarda gerek pastirma yaparak uzun vadeli saklanma kosullarinda saklanarak tüketicinin hem Samsun’a hem Türkiye’ye sunulmasini arz ediyoruz. Bu noktada bir araya geldik çok güzel bir çalistay oldu. Bu çalistaydan herkes memnun. Biz bunu Türkiye gündemine tasimaya çalisiyoruz. Manda bizim öz degerimizdir atalarimiz bunu kullandilar. Biz mandasiz yasayamayiz, manda bizim öz degerimiz, bunu hatirlatmak istiyoruz. Bu çalisma sonunda bir çalisma çikacak 1 Temmuz’da Tarim Bakanimiza arz edecegiz. Randevumuzu aldik" dedi.

Belediye Baskani Hamit Kiliç ise, "Samsun Türkiye’de özellikle manda bakimindan en üst düzeyde. Samsun bölgesinde 22 bin manda var. Bunun da sadece 10 bini Bafra sinirlari içerisinde. Bu açidan Bafra çok önemli, manda et ürünleri ve süt ürünleri noktasinda. Bunlarin çogu Kus Cenneti’nde yasiyor ve besleniyor. Dogal beslenme var. Tabii, bu geleneksel yöntemlerle yapilan bir is. Bu toplantiyi yapmamiz amaci bu manda etinin ve sütünün üretimini kalitesini katma degerini nasil gelistirebiliriz, bununla ilgili neler yapmamiz gerekir yerelde. Sayin Cumhurbaskanimizda çevre gününde Kus Cenneti’ne canli baglandigi sirada bölge için manda etinin ve manda sütünün ürünlerinin çok önemli oldugunu, gelistirilmesi gerektigini söyledi.

Sayin Cumhurbaskanimizin sözü üzerine çalistay yaparak bu isin gelismesi için yerelde ne yapilmasi gerektigini tartisiyoruz" diye konustu.

Konusmalarin ardindan çalistay sona erdi.
Kaynak: İHA