Sadberk Hanim Müzesi'ne Bank Of America'dan Sanat Eserlerini Koruma Hibesi

"Sadberk Hanim Müzesi Koleksiyonundan On Üç El Yazmasi ve Tezhipli Hat Eserinin Konservasyon Projesi", Bank of America'nin dünya çapinda sürdürdügü "Sanat Eserlerini Koruma Programi (Art Conservation Project) 2021" hibesini almaya hak kazandi.



Projede yer alan 13 nadir, Selçuklu ve Osmanli dönemi tezhipli el yazmasi, dünya çapinda, tarihi ve kültürel bakimdan sembolik özeliklere sahip nadir eserlerin restore edilmesi için önemli çalismalar yürüten Bank of America'nin sagladigi kaynakla kapsamli sekilde analizden sonra restore edilerek, sergilenecek.

Konservasyon asamalari görsel ve sözlü kayitlarla belgelenecek projeden elde edilecek birikim, akademik çevreye, kültür mirasinin korunmasina ve kamu yararina katki saglamak amaciyla yayinlar, sergiler ve bildiriler araciligiyla paylasilacak.

Türkiye’nin ilk özel müzesi olan Sadberk Hanim Müzesi, projeyi hayata geçirerek yalnizca nadir hat eserlerini korumakla kalmayarak, ayni zamanda proje kapsaminda düzenleyecegi etkinliklerle kültür mirasi ile sanat eserlerinin korunmasinin önemini asilamayi ve bu dogrultuda kamu bilincini artirmayi hedefliyor.

- Müze 20 bini askin esere ev sahipligi yapiyor

Türkiye'nin ilk özel müzesi olarak 1980'de ziyarete açilan Vehbi Koç Vakfi Sadberk Hanim Müzesi, kurulusunda yaklasik 3 bin esere sahipken bugün 20 bini askin eserle kültürel mirasi gelecek kusaklara aktarmak, toplumun bilimsel ve egitsel gelisimine katkida bulunmak amaciyla çalismalarini sürdürüyor.

M.Ö. 6 binden Bizans dönemi sonuna kadar Anadolu’da yasayan uygarliklarin maddi kültür kalintilarini yansitan arkeolojik eserler, Sevgi Gönül Binasi'nda yer alan arkeoloji bölümünde, Osmanli agirlikli Islam eserleri, Osmanlilar için yapilmis Avrupa, Uzak ve Yakin Dogu eserleri ile Osmanli dönemi dokumalari, kiyafetleri ve islemeleri ise Azaryan Yalisi'ndaki Türk-Islam bölümünde sergileniyor.

Kaynak: AA