Rektör Kizilay Açiklamasi 'Dört Üniversite Kurmus Anaç Bir Üniversiteyiz'

Malatya Inönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kizilay, katildigi bir televizyon programinda, üniversitelerinin dört üniversite kurmus anaç bir üniversite olarak tanimlanabilecegini vurguladi. Kizilay, Inönü Üniversitesi’nin saglik alaninda da çok güçlü bir üniversite olduguna dikkat çekti.

Rektör Kizilay Açiklamasi 'Dört Üniversite Kurmus Anaç Bir Üniversiteyiz'
Inönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kizilay, ulusal bir televizyon kanalinda Bengü Kantekin’in sundugu “Üniversite Yolunda” programinin canli yayin konugu oldu. Programda Inönü Üniversitesi’ni anlatan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kizilay, 2021 yilinda üniversite tercihi yapacak ögrenciler için tavsiyelerde bulundu.

“Inönü Üniversitesi dört üniversite kurmus anaç bir üniversitedir”

Inönü Üniversitesi’nin Türkiye’de kurulus kanunu bakimindan 14. sirada kurulmus köklü bir üniversite olduguna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Ahmet Kizilay, ayni zamanda 46 yillik tarihi olan bu üniversitenin yeterli altyapisi ve insan kaynagi ile büyük üniversiteler arasinda yer aldigini ve çok sayida ögretim üyesi yetistiren bir üniversite oldugunu ifade etti.

Inönü Üniversitesi’nin bünyesinden iki üniversite çiktigini ve baska iki üniversiteyi ise himayesinde kurdugunu belirten Kizilay, bu yönüyle üniversitenin dört üniversite kurmus anaç bir üniversite olarak tanimlanabilecegini vurguladi.

“Inönü Üniversitesi saglik alaninda çok güçlü “

Inönü Üniversitesi’nin lisans, ön lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde farkli alanlardaki 512 programa ögrenci aldigini kaydeden Kizilay, “Ayni zamanda saglik alaninda çok güçlü oldugumuzu ve Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri arasinda yer aldigimizi söyleyebiliriz. Bu alanda bes fakülte, iki enstitü ve bir meslek yüksekokulumuz var” seklinde konustu.

Turgut Özal Tip Merkezi ile Türkiye’nin en büyük üniversite hastanelerinden birinin yer aldigi Inönü Üniversitesi’nde saglik alaninda egitim gören ögrencilerin uygulamali egitim yönünden her türlü imkâna sahip oldugunu söyleyen Kizilay, ayrica deneyimli ve donanimli ögretim üyeleriyle insan kaynagi yapisinin da oldukça yeterli düzeyde bulundugunu bildirdi. Kizilay, Inönü Üniversitesi’nin sosyal bilimler, mühendislik ve doga bilimleri, ilahiyat ve güzel sanatlar alanlarinda da oldukça iddiali bir konumda oldugunu vurgulayarak “Fakat saglik alaninda bu alanlardan bir adim daha öndeyiz” dedi.



“Güzel sanatlarda tercih yapacak ögrenciler üniversitemizi tercih etmeliler”

Devlet Konservatuvari ve Güzel Sanatlar ve Tasarim Fakültesinin yaninda Egitim Fakültesi bünyesindeki Güzel Sanatlar Egitimi bölümüyle Inönü Üniversitesi’nin güzel sanatlar alaninda egitim ögretim hizmeti veren bir yüksekögrenim kurumu olduguna parmak basan Kizilay, bu sebeple Inönü Üniversitesi’nin güzel sanatlar alaninda tercih yapacak ögrencilerin öncelikli tercihleri arasinda yer almasi gerektigini belirtti.

Rektör Kizilay, Inönü Üniversitesi’nin özellikle müzik alaninda çok sayida doktora mezunu verdigini vurgulayarak, “Üniversitemiz müzik alaninda 60’in üzerinde doktora mezunu vermistir. Bu mezunlarimiz Türkiye’nin birçok üniversitesinde ögretim üyesi olarak görev yapmaktadir. Dolayisiyla bu alanda da çok güçlü oldugumuzu söylemek mümkündür” ifadelerini kullandi. Inönü Üniversitesi’nin farkli alanlarda nitelikli insan kaynagi yetistirdigine ve 150 bine yakin mezun verdigine isaret eden Rektör Kizilay, ayrica bu mezunlarin yurt içindeki kamu ve özel sektörün farkli alanlarinda ve yurt disindaki farkli sektörlerde istihdam edildigini, müzik alanindaki mezunlarin ise daha çok akademisyen olmayi tercih ettiklerini kaydetti.



“Temel hedefimiz uygulamali egitimi üniversitemizin tüm alanlarinda uygulamak”

Inönü Üniversitesi’nin uygulamali egitim alanindaki mevcut durumuna da deginen Kizilay, “Bizim üniversite olarak temel hedefimiz uygulamali egitimi üniversitemizin uygulayabilecegimiz tüm alanlarinda uygulamaktir. Bunu ön lisans egitiminde önemli ölçüde gerçeklestirdik. Hem üniversite-sanayi is birligi kapsaminda Malatya OSB Meslek Yüksekokulumuzdaki teknik programlarda hem de saglik alanindaki programlarimizda 3+1 uygulamali egitim modelini uyguluyoruz. Bu model ögrencilerimizin deneyim kazanmasi ve mezun olduktan sonra istihdam edilebilmesi açisindan çok önemli. Mühendislikte ise uygulamali mühendislik egitimine geçtik. Bölümlerimizin önemli bir kismi uygulamali mühendislik egitimi veriyor. Sosyal bilimler alaninda ise gönüllü stajyerlik uygulamasi baslatiyoruz. Kariyer Merkezimiz ise bunun planlamasini yapiyor. Hukuk Fakültemizde bile gönüllü stajyerlik var. Yine güzel sanatlar alanindaki ögrencilerimiz üniversitemizdeki programlarimizda yer alarak uygulamali egitimlerini gerçeklestiriyor. Burada Iletisim Fakültemizi de belirtmek istiyorum. Bu fakültemizde de INÜHABER merkezimiz, radyomuz, stüdyomuz ve ajansimiz var. Bu uygulama atölyelerinde ögrencilerimiz uygulamali egitimlerini tamamlayarak mezun olduklarinda istihdam edilme açisindan önemli deneyimler kazaniyorlar” ifadelerine yer verdi.

Rektör Kizilay, uygulamali egitimin üniversite tercihi yapacak ögrenciler için tercih sürecinde önemli bir konu oldugunu ve ögrencilerin bu konuya önem vermeleri gerektigini dile getirerek, üniversite egitimi sürecinde sahayi tanimanin ve deneyim kazanmanin mezun olduktan sonraki süreçte istihdam açisindan çok önemli bir unsur olduguna dikkat çekti.

Malatya, ögrenciler için huzurlu ve güvenli bir sehirdir”

Malatya’nin üniversite ögrencileri için huzurlu ve güvenli bir sehir olduguna vurgu yapan Kizilay, ayrica bu sehrin çok güzel ve sirin bir kent oldugunu, ögrenciyi kucaklayan bir yönünün bulundugunu dile getirdi. Ögrencilerin Inönü Üniversitesi’nde yari zamanli çalisabileceklerini belirten Kizilay, bununla beraber uygulamali egitim, staj veya istihdam imkanlarinin is dünyasiyla yapilan is birligi protokolleriyle desteklendigini, yine Inönü Üniversitesi Malatya Teknokent’teki 80’den fazla firmada ögrencilerin uygulamali staj yapabileceklerini ifade etti.

Kizilay, Malatya’nin bu yönüyle ögrencilere her türlü imkani sunabilen bir sehir oldugunu kaydetti.



“100’ü askin ögrenci toplulugu ve 50’nin üzerinde spor takimlari bulunuyor”

Üniversite egitimi sürecinde kampüsün de önemli bir yere sahip olduguna vurgu yapan Kizilay, ögrencilerin kampüs imkanlari sayesinde hayatin her alaninda yer bulabilme imkani buldugunu belirterek, “Inönü Üniversitesi kampüsü ögrencilerimize kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetler açisindan genis imkanlar sunan bir kampüstür” diye konustu.

Inönü Üniversitesi’nde 100’ü askin ögrenci toplulugunun ve 50’nin üzerinde spor takimlarinin bulundugunu, Türkiye’nin en iyi spor tesislerinin ögrencilere hizmet verdigini ve pandemi sürecinde çevrim içi olsa da hemen her gün kültürel faaliyetlerin düzenlendigini ifade eden Kizilay, son olarak Inönü Üniversitesi’nin ögrencilerine sadece akademik transkript vermedigine ayni zamanda sosyal transkript de vermeye basladigina dikkat çekerek konusmasini sonlandirdi.
Kaynak: İHA