Merkel Açiklamasi 'Türkiye Ile Diyalog Gündemini Hizla Hayata Geçirmeliyiz'

Almanya Basbakani Angela Merkel, Avrupa Birligi’nde (AB) ortak çikarlar üzerine is birliginin ilerletilmesi için Türkiye ile diyalog gündeminin hizla hayata geçirilmesi gerektigini söyledi.

Merkel, AB Liderler Zirvesi öncesinde Federal Meclis’te yaptigi konusmada, AB Konseyinin ve Komisyonunun göç konusundaki kilit ülkelerle ortakliklar kurulmasi için adimlar atilmasina iliskin öneriler sunmasini istedi.

Bunun yani sira zirvede AB Komisyonundan AB’nin Türkiye ile yaptigi göç is birliginin finansmaninin devami için somut teklif sunmasini beklediklerini belirten Merkel, Türkiye’de 3,7 milyon Suriyelinin kayitli oldugunu animsatti.

Merkel, "Mevcut ve gelecek göç sorunlarini ancak Türkiye ile diyalog içinde çözebilecegimiz açiktir. Mart ayinda anlastigimiz üzere, AB olarak ortak çikarlar üzerindeki is birligimizi ilerletmek için simdi Türkiye ile diyalog gündemini hizla hayata geçirmeliyiz." degerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ile görüsmelerde Gümrük Birligi'nin modernlestirilmesinin ilerletilmesinin yaninda saglik, iklimin korunmasi ve terörle mücadele gibi konularin da ele alinmasi gerektigini anlatan Merkel, Türkiye ile hukuk devleti ve temel haklarinin uygulanmasi alanlarinda görüs ayriliklari olmasina ragmen stratejik is birliginin ilerletilmesi gerektigini kaydetti.

- AB'nin Rusya ile dogrudan görüsmeler yapmasini istedi

Sansölye Merkel, AB Liderler Zirvesi’nde Rusya ile ilgili iliskilerin da ele alinacagina isaret ederek Rusya’nin provokasyonlarina üye ülkelerin koordinasyonu olmadan cevap verilmesinin yeterli olmadigini kaydetti.

Bu provokasyonlara ortak yanit vermek için mekanizmalar gelistirilmesini isteyen Merkel, "Ancak bu sekilde Rusya'nin hibrit saldirilarina karsi koymayi ögrenecegiz." ifadesini kullandi.

Merkel, ayni zamanda Rusya ile ortak stratejik çikarlar gündeminin tanimlanmasi gerektigini belirterek AB’nin, Rusya ve Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile dogrudan temasa geçmesini talep etti.

ABD Baskani Joe Biden'in Putin ile görüsme yapmasinin yetmedigini, AB’nin de görüsme formatlari olusturmasi gerektigini vurgulayan Merkel, ihtilaflarin baska türlü çözülemeyecegini kaydetti.

Kaynak: AA