Kremlin Açiklamasi Ingiliz Savas Gemisi Karadeniz'de 'Bilinçli Provokasyon' Yapti

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ingiliz savas gemisinin Karadeniz'deki eylemlerini "bilinçli provokasyon" olarak nitelendirdi.

Peskov, baskent Moskova'da gazetecilere yaptigi açiklamada, Ingiliz savas gemisinin Karadeniz'de sinir ihlali yaptigi iddiasini degerlendirdi.

Ingiltere'nin eylemlerinden endise duyduklarini belirten Peskov, bu tür eylemlerin kabul edilemez ve uluslararasi hukuka aykiri oldugunu savundu.

Peskov, "Ingiliz gemisinin provokasyon yaptigini düsünüyoruz. Ayrica bunun bilinçli ve hazirlikli bir provokasyon oldugunu üzülerek belirtmek isteriz." diye konustu.

Buna benzer eylemlere ileride yanit verebileceklerini vurgulayan Peskov, Rusya'nin bu konuda diplomatik düzeyde gerekli önlemleri alacagini söyledi.

Rusya Disisleri Bakan Yardimcisi Sergey Ryabkov da ülkesinin sinirlarini koruyacaklarini belirterek "Bu provokasyonu ve Ingiltere, ABD ve diger NATO ülkelerinin silahli kuvvetlerinin sinirlarimizin yakininda artan faaliyetlerini kiniyoruz." ifadelerini kullandi.

- Ingiliz savas gemisinin Karadeniz'de sinir ihlali yaptigi iddiasi

Rusya Savunma Bakanligindan dün yapilan açiklamada, Ingiltere'ye ait "Defender" adli savas gemisinin, Kirim'in güneybatisinda bulunan Felenk'te siniri ihlal ettigi iddia edilmisti.

Açiklamada, "Sinirlari koruyan Rus gemisi, 12.06 ve 12.08'de Ingiliz gemisine uyari atesi açti. Su-24M, 9 dakika sonra Defender gemisinin rotasina yönelik bombalama uyarisi yapti." ifadelerine yer verilmisti.

Olayla ilgili Ingiltere'nin Moskova Büyükelçiligindeki askeri atasesi, Rusya Savunma Bakanligina çagrilmisti.

Ingiltere Savunma Bakanligi da Rus uçaginin Karadeniz'de sinir ihlali yaptigi gerekçesiyle Ingiliz savas gemisine uyari atesi açtigi iddialarini reddetmisti.

Ingiliz gemisinin ihlal yaptigi ileri sürülen Felenk, Kirim'in kara sulari içinde bulunuyor.

Rusya, Kirim'i 2014'te yasa disi ilhak etmisti.

Uluslararasi hukuk kurallarina göre, Kirim Ukrayna'ya ait kabul ediliyor.

Kaynak: AA