Irak'in Su Ve Barajlar Konusundaki Uzman Heyeti, Türkiye'de Temaslarda Bulundu

Devlet Su Isleri (DSI) Genel Müdürlügü koordinasyonunda Türkiye'ye gelen Irak'in su ve barajlar konusunda uzman heyeti, iki ülke arasinda su alanindaki is birligine iliskin degerlendirme toplantilarina katildi.



DSI'den yapilan açiklamaya göre, 21 Haziran'da temaslarina baslayan heyet, çesitli toplanti, bilgilendirme ve inceleme programlarina istirak etti. Temaslari kapsaminda Hasankeyf'e giden heyet, Türkiye'nin en büyük 4'üncü hidroelektrik santrali olan Ilisu Prof. Dr. Veysel Eroglu Baraji ve HES projesini gezerken, burada baraj projesi ve barajin göl alanindaki tarihi eserlerin tasinma sürecine iliskin bilgi aldi.

Heyet, Istanbul'da da DSI tarafindan gerçeklestirilen teknik toplantiya katildi. DSI Genel Müdürü Kaya Yildiz baskanligindaki toplantida, Irakli heyete, DSI tarafindan insa edilen projeler ve su yapilarinin genel durumu ile ekonomik faydalari hakkindan bilgilendirme yapildi. Yildiz, Türkiye ve Irak'in yer aldigi bölgede son yillarda daha da siddeti artan ciddi kuraklik problemleri yasandigina isaret ederek, bu durumun Firat Dicle Havzasi üzerindeki olumsuz etkilerini de teknik açidan birlikte degerlendirdiklerini aktardi. Yildiz, gerçeklestirilebilecek projeler vasitasiyla bu olumsuz durumun üstesinden nasil gelineceginin ele alindigini bildirdi.

- "Firat ve Dicle'deki su kaynaklarinin durumu belirlenecek"

Toplantiya video konferans yöntemiyle katilan Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Akif Özkaldi da Türkiye'nin her zaman bilgi ve tecrübelerini Irak'la paylasmaya hazir oldugunu aktararak, iki ülke arasinda 2014 yilinda imzalanan Su Alaninda Mutabakat Zapti'nin da mart ayinda Mecliste onaylandigini animsatti. Mutabakat Zapti ile Firat ve Dicle su kaynaklarinin yönetimine iliskin is birliginin gelistirilmesi konusunda mutabik kalindigina isaret eden Özkaldi, mutabakat çerçevesinde Firat ve Dicle'deki meteorolojik ve hidrolojik sartlar incelenerek su kaynaklarinin mevcut durumunun belirlenecegini belirtti.

Özkaldi, Türkiye ve Irak'in su alaninda gerçeklestirebilecegi ortak projelere iliskin tekliflerin yer aldigi Eylem Plani'nin, Irak makamlarina tevdi edildigini animsatirken, iki tarafin da mutabakatiyla ortak projeler üzerinde bir an önce çalisilmaya baslanmasini arzu ettiklerini ifade etti.

Bagdat'ta kurulmasi planlanan Irak-Türkiye Su Kaynaklari Arastirma Merkezi konusunda yapilan hazirliklara da isaret eden Özkaldi, "Türkiye Cumhuriyeti olarak bu merkezin kurulmasi ve bu merkezde ortak teknik arastirma projelerinin gerçeklestirilmesi hususunda elimizden gelen tüm destegi saglamaya haziriz. Benzer sekilde tecrübe paylasimi programlarini da bir an önce hayata geçirmeyi arzu ediyoruz." ifadesini kullandi.

Teknik Müstesar Jamal Mohsen Ali baskanligindaki Irak heyetinde, Barajlar ve Rezervuarlar Genel Müdürü Kazim Sahar, Ulusal Su Kaynaklari Yönetim Merkezi Genel Müdürü Hatem Hamid Hussein, Kuzey Bölgesi Arastirmalari Merkezi Genel Müdürü Bakr Rahim Farag ve diger yetkililer yer aldi.

Kaynak: AA