Endonezya'da Kovid-19 Test Sonucunu Gizleyen Din Adamina 4 Yil Hapis Cezasi

Endonezya'da yasakli bir örgütün lideri olan din adamina, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) test sonucunu gizledigi ve temasli kisilerin izlenmesini zorlastirdigi için 4 yil hapis cezasi verildi.

Dogu Jakarta Bölge Mahkemesi, yasakli Islam Savunuculari Cephesinin (FPI) lideri Muhammed Rizik Sihab'i, Kovid-19 test sonucu hakkinda yalan söyledigi, bunun temasli kisileri izlemeyi zorlastirdigi gerekçesiyle 4 yil hapse mahkum etti.

Sihab, karari reddettigini ve temyize gidecegini belirterek Endonezya Devlet Baskani Joko Widodo'nun müttefiki olan ve Kur'an-i Kerim ile alakali tahrik edici sözlerinden ötürü hapse mahkum edilen Cakarta'nin eski Hristiyan Valisi'ne güçlü muhalefeti nedeniyle siyasi zulmün kurbani oldugunu savundu.

Bu arada Sihab'in binlerce destekçisi, geçen araliktan bu yana tutuklu olan din adaminin serbest birakilmasi talebiyle gösteri düzenledi.

Mahkemeye giden sokaklari kapatan polis, Sihab destekçilerini dagitmak için göz yasartici gaz ve tazyikli su kullandi. Bölgeden ayrilmayi reddeden yüzlerce kisi de gözaltina alindi.

Sihab, Endonezya'da 2017'de dönemin Cakarta Valisi "Ahok" lakapli Basuki Tjahaja Purnama'ya karsi baslattigi isyan ile gündeme gelmisti.

Hristiyan Vali Purnama'nin, Kur'an-i Kerim ile alakali tahrik edici sözlerinden ötürü dine hakaret suçlamasiyla yargilanmasini talep eden Sihab, ülke çapinda genis katilimli protestolar düzenlemisti.

Ayni yil hakkinda "Endonezya'nin kurulus ilkelerine hakaret" ve "ahlaksizlik" davalari açilan FPI lideri, ülkesini terk ederek, Suudi Arabistan'a yerlesmisti.

- Muhammed Rizik Sihab'in Endonezya'ya dönüsü

2019'da delil yetersizligi nedeniyle hakkindaki suçlamalarin düsürülmesinin ardindan ülkeye dönme karari alan Sihab, 10 Kasim 2020'de Endonezya'ya gelmisti.

Sihab, ülkeye döndükten sonra Cakarta'da destekçileriyle miting düzenleyerek, hükümetin tepkisini çekmis ve baskentte Kovid-19 tedbirlerini ihlal ettigi gerekçesiyle 13 Aralik 2020'de gözaltina alinmisti.

Liderlerinin siyasi nedenlerle gözaltina alindigini öne süren çok sayida FPI üyesi ve hükümet karsiti, 18 Aralik'ta ülke çapinda protesto düzenlemisti.

Cakarta'da polisle göstericilerin çatismasi sonucu 6 FPI üyesi öldürülmüstü.

Sihab, 27 Mayis'ta Kovid-19 salgini sirasinda kizinin dügününe binlerce destekçisinin katilmasi ve miting düzenleyerek salgin kisitlamalarini ihlal ettigi gerekçesiyle 8 ay hapis cezasina çarptirilmisti.

Kaynak: AA