Brezilya'da Bilim Insanlari Bir Hastanin 218 Gündür Kovid-19'U Neden Atlatamadigini Arastiriyor

Brezilya'da bilim insanlarinin, bir hastanin 218 gündür yakalandigi yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) atlatamayisinin sebebini arastirdigi açiklandi.

Sao Paulo Arastirma Vakfi'ndan (FAPESP) yapilan ve tip alaninda henüz resmi onay almamis arastirmalarinin yer aldigi MedRxiv'de yayimlanan çalismaya göre, Brezilya'da Sao Paulo Üniversitesi'nde görevli bilim adamlari, Kovid-19'a yakalanan ve 218 gün iyilesemeyen bir hastaya rastladi.

Kovid-19'a yakalanmadan önce bagisiklik sistemini zayiflatan agresif bir kanser tedavisi gören 40'li yaslarindaki erkek hastanin, 2020'nin Eylül ayinin baslarinda Kovid-19'a yakalandigi ve kendisine yapilan testlerin ancak Nisan 2021'de negatif sonuç verdigi aktarildi.

Arastirmayi yürüten Sao Paulo Üniversitesi Tip Fakültesinde görev yapan Maria Cassia Mendes-Correa, "Hastaya belirtilerin görülmeye baslamasindan sonraki 6 ila 218. günler arasinda yapilan bütün PCR testleri pozitif sonuç verdi. Virüs sadece vücutta bulunmuyor ayni zamanda çogaliyordu da. Yani, bütün bu süreçte virüsü baskalarina bulastirma riski mevcuttu." dedi.

Virüsün hastanin vücudunda bulasici halde bulunduguna dair testler, haftalik alinan örneklerle laboratuvar ortaminda yürütülen çalismalarda ortaya kondu.

Mendes-Correa, arastirmaya konu hastanin çogu zaman hastanede kaldigini ancak kisa bir süre evde karantinada bulundugunu hatirlatarak, "Virüsün çogalma kapasitesi 196 gün boyunca üst üste sürekli ve kalici olarak gözlemlendi." ifadesini kullandi.

Hastadan 2021 Ocak ve Nisan aylari arasinda kan, idrar ve anal bölgeden alinan örneklerden yapilan analizlerde, arastirma süresinin çogunda virüsün kaliciligina rastlandigi belirtildi.

Öte yandan, hastaya yapilan serolojik testlerin, hastanin Kovid-19'a karsi hiç antikor gelistirmedigini gösterdi.

- Virüs ayni bünyede mutasyona ugradi

Arastirmacilar, hastadan alinan örneklerde virüsün, bazilari Kovid-19'un insan vücuduna nüfuz etmesini saglayan "spike" proteininde olmak üzere, mutasyona ugradigini tespit etti.

Mendes-Correa, "Bu veriler toplumda normal olarak gözlemlenen mutasyon sürecinin ayni bünye içinde gerçeklestigini gösteriyor. Bu endise verici bir durum, çünkü insan organizmasina daha iyi adapte olmus viral varyantlarin ortaya çikmasini desteklemektedir." diye konustu.

Nüfusu 210 milyonu asan Güney Amerika ülkesi Brezilya, yarim milyondan fazla Kovid-19 kaynakli ölü sayisi ve 18 milyondan fazla vaka ile dünyada salgindan en çok etkilenen ülkeler arasinda bulunuyor.

Kaynak: AA