Belçika, 'Tam Asili' Kisilere Kapilarini Açmaya Hazirlaniyor

Belçika hükümeti, 1 Temmuz'dan itibaren yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karsi iki doz asi olmus ve AB üyesi olmayan ülkelerden gelecek kisilerin turistik seyahatlerine izin verme karari aldi.

Hükümetin bugün yayimladigi kararnameye göre, aralarinda Türkiye'nin de bulundugu kirmizi listede olan AB disindaki ülkelerin birçogundan Belçika'ya gelecek kisilerin, asilarinin tam olmasi halinde zorunlu olmayan seyahatlerine izin verilecek.

Asilanmis kisilerin iki dozu da almis ve ikinci dozun uygulanmasinin üzerinden en az iki hafta geçmis olmasi gerekecek. Belçika, Avrupa Ilaç Ajansi'nin bugüne kadar onay verdigi BioNTec-Pfizer, AstraZeneca, Moderna ve Johnson and Johnson asilarini olmus kisileri kabul edecek.

Belçika'ya seyahat etmek isteyen kisilerin tam olarak asili olduklarini kanitlamalari istenecek. Bunun için AB'nin Dijital Kovid Sertifikasi veya benzeri bir belge sunulmasi gerekecek.

Bu belgenin Belçika makamlarinca taninmasi için AB'nin veya Belçika'nin asi sertifikasi konusunda ikili anlasma yaptigi ülkeler tarafindan verilmis olmasi sarti aranacak.

AB disinda bulunan ve yüksek riski temsil eden "kirmizi bölgedeki" ülkelerin bazilari ise "çok yüksek riskli" olarak siniflandirilacak. Bu ülkelerden Belçika'ya zorunlu olmayan seyahatlere izin verilmeyecek.

Çok yüksek riskli ülkeler koronavirüsün "Delta" gibi varyantlarinin çokça görüldügü ülkeler olacak. Bunlar arasinda Hindistan, Brezilya, Güney Afrika gibi ülkeler bulunuyor. Bunlara cumartesi gününden itibaren Ingiltere, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Pakistan, Gürcistan, Tunus gibi 27 ülke eklenecek. Listeye eklenecekler arasinda Türkiye bulunmuyor.

Belçika'ya su anda sadece AB'nin de "beyaz listesinde" bulunan Avustralya, Yeni Zelanda, Ruanda, Singapur, Güney Kore, Tayland, Israil ve Japonya'dan gelecek kisilerin turistik seyahatlerine izin veriliyor. Yakinda listeye ABD; Arnavutluk ve Lübnan'in da eklenmesi bekleniyor.

Kaynak: AA