Türkiye 50 Milyon Kisinin Iki Doz Asilanmasiyla Rahat Nefes Alacak

Saglik Bakanligi Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi Ilhan: 'Su an itibariyla sadece tek doz asi olanlarin iki doza tamamlanmasi bile 30 milyon vatandasimizin asi olmasi anlamina gelir ki bu da iyi bir noktaya gittigimizin en önemli göstergelerinden. 50 milyon vatandasimizin bilfiil asili oldugunu gördügümüz gün, kendimizi rahat hissettigimiz gündür' 'Ay sonuna kadar 18 yas üzeri her birey için, her yerde, istedigi asiya erisim imkani olacak. Bu çok önemli bir gelisme' 'Asilamayla virüs bulassa bile kisinin hastalanma, agir hasta olma ihtimali çok düsük olacak. Vefat ihtimali çok daha azalacak. Ayrica kisi enfekte olsa dahi hastaligin agirligi düsük olacagi için çevreye virüs saçilimi da daha az olacak. Bu da bulasi azaltacak' 'Iki doz asisini olan vatandaslar, çevrelerinde asisiz kimse yoksa, açik alandalarsa aralarinda en az 2 metre fiziksel mesafe birakmak kaydiyla maskesiz bir sekilde oturup sohbet edebilirler'

BURCU ÇALIK GÖÇÜMLÜ/AYBÜKE INAL KAMACI - Saglik Bakanligi Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mustafa Necmi Ilhan, asilamada iyi bir noktaya dogru gidildigine isaret ederek, "50 milyon vatandasimizin bilfiil asili oldugunu gördügümüz gün, kendimizi rahat hissettigimiz gündür." dedi.

Prof. Dr. Ilhan, Türkiye'de Kovid-19'a karsi toplumsal bagisikligin saglanmasi hedefiyle yürütülen asilama çalismalari ve 1 Temmuz'dan itibaren atilacak yeni normallesme adimlari hakkinda, AA muhabirine açiklamada bulundu.

Mustafa Necmi Ilhan, dün itibariyla 14,5 milyondan fazla kisinin iki doz, 29 milyondan fazla kisinin de tek doz asisini oldugunu animsatarak, vaka sayilarinda da yaklasik 15-20 gündür, 5-6 bin bandinda ilerlendigine dikkati çekti.

Türkiye'nin asilama hedefinin, 50 milyonu geçmek yönünde oldugunu belirten Ilhan, "Bu açidan asilamada iyi bir noktaya dogru gidiyoruz. Yeni dönemde salginla mücadelemiz, bireysel önlemler ve hizli asilama ile ilerleyecek." diye konustu.

- Iki doz asisini olanlar açik havada, mesafe kuralina uyarak maskesiz oturabilir

"Maske takmaya devam edecek miyiz?" sorusunu siklikla aldiklarini kaydeden Ilhan, su degerlendirmede bulundu:

"Iki doz asisini olan vatandaslar, çevrelerinde asisiz kimse yoksa, açik alandalarsa, aralarinda en az 2 metre fiziksel mesafe birakmak kaydiyla elbette maskesiz bir sekilde oturup sohbet edebilirler. Buna parklarda, bahçelerde, kirsal bölgelerde zaten sahit oluyoruz. Açik havada maskesiz bir sekilde asili vatandasimiz yürüyüsünü yapabilir ancak postane, banka, alisveris merkezi, sinema salonu gibi kalabalik yerlere girdiginde maskesini takmasi gerekecek."

- "Temiz hava Kovid-19 bulasma ihtimalini kesin olarak azaltiyor"

Güney Kore, Japonya gibi ülkelerde insanlarin hastaliklar ve hava kirliligine karsi bilinçlendigine, gereken tüm durumlarda maske takmayi aliskanlik haline getirdigine isaret eden Prof. Dr. Ilhan, Türkiye'de de böyle bir bilincin olusmasinin önemli oldugunu vurguladi.

Prof. Dr. Ilhan, ortamlari sik havalandirmanin, bireysel temizligin, el hijyenine dikkat etmenin önemini korudugunun altini çizerek, "Toplu tasimada açik camla seyahat ediliyorsa, is yerinde, restoranlarda açik camla oturuluyorsa, yani disaridan temiz hava aliniyorsa, Kovid-19 bulasma ihtimali kesin olarak azaliyor. Burada temiz hava önemli, klimadan bahsetmiyoruz." ifadelerini kullandi.

- "Ay sonuna kadar 18 yas üzeri her birey için istedigi asiya erisim imkani olacak"

Asilamada yas oraninin 25'e indigini animsatan Ilhan, "Ay sonuna kadar 18 yas üzeri her birey için her yerde, istedigi asiya erisim imkani olacak. Bu çok önemli bir gelisme." dedi.

Prof. Dr. Ilhan, su an sirasi gelen tüm vatandaslarin bir an önce asisini olmasi, fiziksel mesafe ve kisisel hijyen önlemlerine dikkat etmesi gerektigine vurgu yaparak, "Su an itibariyla sadece tek doz asi olanlarin iki doza tamamlanmasi bile 30 milyon vatandasimizin asi olmasi anlamina gelir ki bu da iyi bir noktaya gittigimizin en önemli göstergelerinden. 50 milyon vatandasimizin bilfiil asili oldugunu gördügümüz gün, kendimizi rahat hissettigimiz gündür." açiklamasinda bulundu.

- Asilama sayesinde virüs saçilimi ve bulas azalacak

Ilhan, tüm bu olumlu tabloya ragmen, dünyada Kovid-19 salgini bitmeden, Türkiye gibi dünyanin tam merkezinde olan, is insanlarinin çok seyahat ettigi ve hareketliligin fazla oldugu bir ülkede salginin bitmesinin çok mümkün olmadiginin altini çizdi.

Asilama ne kadar artarsa, salginla mücadelede o kadar avantaj saglanabilecegini vurgulayan Ilhan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Asilama sayesinde virüs bulassa bile kisinin hastalanma, agir hasta olma ihtimali çok düsük olacak. Vefat ihtimali çok daha azalacak. Ayrica kisi, enfekte olsa dahi hastaligin agirligi düsük olacagi için çevreye virüs saçilimi da daha az olacak. Bu da bulasi azaltacak.

Örnegin, ben asiliyken bu hastaligi geçiriyorum, yanimdaki kisi de asili, o zaman ben hafif geçirdigim için yanimdaki belki hiç hastalik geçirmeyebilir. Bu sekilde çevremdeki asilanan kisi sayisi arttikça, hastalik da bulasacak kimse bulamadigi için kaybolacak."

- "Vakalarda tedrici artis yasanip yasanmadiginin takibi önemli"

Sokaga çikma kisitlamalarinin 1 Temmuz'dan itibaren kalkmasiyla vaka sayilarinda da artis yasanabilecegini dile getiren Ilhan, ama bunun hangi oranda ve ne kadar sürede olacaginin dikkate alinmasi gerektigini aktardi.

Prof. Dr. Mustafa Necmi Ilhan, "Kisitlamalarin kalkmasinin ardindan vakalarda tedrici bir artis yasanip yasanmadiginin ve sebeplerinin takip edilmesi önem tasiyor. Sinirli bir bölgede mi kaliyor, dügün, cenaze gibi bir sebebi mi var, yoksa ülke genelinde mutant virüsten kaynakli bir artis mi var, ona göre devletimiz de gerekli degerlendirmeleri yapar." diye konustu.

Mücadelede iyi bir noktada olunmasina ragmen tehlikenin henüz geçmedigini anlatan Ilhan, vatandaslarin bireysel tedbirlerden taviz vermemesi gerektigini kaydetti.
Kaynak: AA