Sudan BM'den Nil'deki Baraj Krizine Müdahil Olmasini Istedi

Sudan Disisleri Bakani Meryem Sadik el-Mehdi, Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi’nden (BMGK) Etiyopya’nin Nil Nehri üzerine insa ettigi ve bölge ülkeleri arasinda siyasi krize yol açan Büyük Rönesans Baraji (Hedasi) tartismasina müdahil olmasini talep etti.

Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamaya göre, Mehdi, BMGK'ye yazdigi mektupta, "milyonlarca insanin güvenligi üzerindeki etkisi nedeniyle" Konsey'in mümkün olan en kisa sürede meseleyi tartismasini, tüm taraflari uluslararasi hukuktan dogan yükümlülüklerine uyma ve tek tarafli herhangi bir karar almaktan kaçinma çagrisinda bulunmasini istedi.

Mehdi, mektubunda Etiyopya'yi baraj müzakerelerinde "inatçi" bir tavir sergilemekle de suçladi.

- Hedasi Baraji anlasmazligi

Hedasi Baraji, Sudan-Etiyopya sinirina yakin bir bölgede, Nil Nehri'ni yüzde 85 besleyen Mavi Nil Nehri kolu üzerinde yapilmasi nedeniyle büyük önem tasiyor.

Elektrik ihtiyacinin yüzde 90'ini hidroelektrik santrallerinden saglayan Etiyopya, Afrika'nin en büyügü olacak Hedasi Baraji ile enerji açigini kapatmayi ve elektrik satmayi amaçliyor.

Misir, barajin anlasma olmadan dolumunun içme ve tarimda kullandigi suyun neredeyse tamamini olusturan nehrin akisini tehdit ettigini belirtiyor.

Sudan ise barajin 3’lü anlasma olmadan doldurulmasini ulusal güvenligine tehdit olarak görüyor.

Sudan ve Misir tarafi, ilerideki muhtemel anlasmazliklara da çözümler sunan baglayici, yasal bir anlasma imzalanmasinda israr ediyor.

Afrika Birligi’nin aracilik ettigi son müzakerelerden de sonuç alinamamasi üzerine barajin dolumu ve isletilmesiyle ilgili anlasmazliklar 10 yildir sürüyor.

Kaynak: AA