Rekortmen Erden Eruç, Kürekle Geçen Ilk Kisi Olmak Için Pasifik Okyanusu'na Açildi

Bugüne kadar 15 ayri Guinness Dünya Rekoru bulunan Erden Eruç: 'Bu süreçte, en az 5 Guinness Dünya Rekoru kaydetmekten daha önemli olarak, okyanustaki plastik kirlenmesi hakkinda farkindalik yaratacak, Türkiye’de Ilkögretim Okullarina Yardim Vakfi (ILKYAR) yatili bölge okulu ziyaretlerine uydu telefonu ile baglanip, kirsal bölgelerdeki ögrencilerimize hitap edecegim'.

Türk doga sporcusu Erden Eruç, kürekle Pasifik Okyanusu'nu geçerek Mart 2022'de Hong Kong'a ulasmak ve böylece "Kuzey Amerika ve Asya arasinda Pasifik'i kürekle geçen ilk kisi" olmak için California'nin Crescent City kentinden okyanusa açildi.

California kiyilarindan yerel saatle aksam 20.00 civarinda yola çikan Eruç, buradan, Hong Kong'a kürek gücüyle geçerek, Kuzey Amerika ve Asya kitalari arasini kürekle geçen ilk kisi olacak.

Mart 2022'de Hong Kong'a ulasmayi hedefleyen Eruç, Pasifik Okyanusu'na açilmadan önce AA muhabirine yaptigi açiklamada, "Açik denizlerde dünya standartlarinda bir projeyi önerip hayata geçirmek üzere denize açiliyorum. Hedefim Kuzey Amerika ve Asya kitalari arasinda tarihte ilk Pasifik geçisini basarmak olacak." ifadelerini kullandi.

Yolculugunda 5 ayri dünya rekoruna da imza atmaya aday oldugunu kaydeden Eruç, "Bu süreçte, en az 5 Guinness Dünya Rekoru kaydetmekten daha önemli olarak, okyanustaki plastik kirlenmesi hakkinda farkindalik yaratacak, Türkiye’de Ilkögretim Okullarina Yardim Vakfi (ILKYAR) yatili bölge okulu ziyaretlerine uydu telefonu ile baglanip, kirsal bölgelerdeki ögrencilerimize hitap edecegim." dedi.

Eruç, Kuzey Amerika’da da benzer sekilde 4-8 siniflardaki ögrencilere erismek üzere düzen olusturduklarini kaydederek,"Geçisim sirasinda kayigimin arkasinda okyanustaki ortami kaydeden bir hidrofon çekecegim, bundan toplanan veriler 'Beaked Whale' diye bilinen bir balina türünün sayilari ve dolandiklari sulari belgeleyen bilimsel bir çalismada kullanilacak." bilgisini paylasti.

Bilime ve egitime yapacagi katkilar nedeniyle New York’taki ünlü Explorers Club'in (Kasifler Kulübü) kendisini sayili kulüp bayraklarindan birini tasimak ve yapilanlari belgelemek üzere görevlendirdigini kaydeden Eruç, "Bu benim için büyük bir onur. Bayraklar numarali ve her birinin yollandigi projeler kayda geçiyor. Benimki 97 nolu bayrak, isim bitince bunu bir raporla birlikte kulübe geri yollayacagim." diye konustu.

- Eruç'un 15 dünya rekoru bulunuyor

Eruç'un bugüne kadar "ilk kendi kas gücüyle devrialem", "kas gücüyle en hizli devrialem", "üç büyük okyanusu kürekle geçen ilk kisi", "okyanusta tek basina kürekle katedilen kariyer mesafe ve gün toplamlari" dahil 15 ayri Guinness Dünya Rekoru bulunuyor.

Alti Zirve Projesi kapsaminda daha önce McKinley, Kosciuszko, Kilimanjaro zirvelerine çikan Eruç'un bu kez hedefinde Everest, Elbruz ve Aconcagua daglarinin zirveleri bulunuyor.

2023 yilinin baharinda kas gücüyle Türkiye'ye ulasmayi amaçlayan Eruç, burada köy okullarini ziyaret ederek ögrencilere umut ve motivasyon asilamayi amaçliyor.

Kaynak: AA