Nilüfer'den Gölyazi Arkeolojik Kazilarina Tam Destek

Gölyazi’da nekropol alani ve diger arkeolojik alanlarda incelemelerde bulunan Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, Gölyazi Nekropol Alani’nin bir açik hava müzesi olarak önümüzdeki haftalarda ziyarete açilacagini söyledi.

Nilüfer'den Gölyazi Arkeolojik Kazilarina Tam Destek
Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, Bursa’nin gözbebegi Gölyazi Mahallesi’nde Nilüfer Belediyesi tarafindan kültür turizmine kazandirilan nekropol alan düzenlemesi ve yine Nilüfer Belediyesi’nin destekleri ile devam eden arkeolojik kazi alanlarinda incelemelerde bulundu. Baskan Erdem, açik hava müzesi olarak düzenlenen nekropol alaninin önümüzdeki haftalarda ziyarete açilacagi müjdesini verdi. Gölyazi’da arkeolojik çalismalarin tamamlandigi nekropol alani ve yaz dönemi kazi çalismalarinin yeniden baslayacagi kiz ada, kutsal alan ve antik tiyatro alaninda incelemelerde bulunan Baskan Erdem’e Uludag Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Baskani Prof. Dr. Mustafa Sahin ve Bursa Müzeler Müdürlügü Baskanligi’nda yürütülen Gölyazi kazilarinin koordinatörü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Derya Sahin eslik etti.

2015 yilindan bu yana süren çalismalar sonucu kurtarma kazilari, üst çati koruma örtüsü ve açik hava müzesi düzenlemelerinin tamamlandigi Nekropol alani incelemesinin ardindan, antik tiyatro alani, Demeter Kutsal Alani ve Kiz Ada’daki Apollon Tapinagi’nda incelemelerde bulunan Baskan Erdem, bu yil kazilari sürdürecek Prof. Dr. Derya Sahin ve ekibine basarilar diledi.

Baskan Erdem inceleme sonrasi sunlari söyledi:

“Bugün degerli akademisyenlerimizle birlikte yerinde incelemeler yaptik. Çok degerli bir arkeolojik mirasa sahibiz. Biz Nilüfer Belediyesi olarak bu kazilara destegimizi sürdürecegiz. Buradaki kültürel mirasi gün yüzüne çikartacagiz. O dönemin kültürünü ve yasantilarini insanlarimiza aktarmaya çalisacagiz. Bu çalismalara kaynak aktaracak ve emek verecek kurumlarin destegi de çok önemli. Gölyazi, tarihi ve dogasi ile Türkiye’nin en önemli merkezlerinden biri. Biz bunun kiymetini bilelim ama diger yandan bu tip alanlarin turizme kazandirilmasi da çok önemli. Bu yil nekropol alanini ziyarete açiyoruz. Çalismalarimiz diger arkeolojik alanlarda yürütülecek kazi çalismalari sonrasi yapacagimiz düzenlemelerle devam edecek.”

Gölyazi’da 6 yildir sürdürülen çalismalara destegi için Nilüfer Belediyesi’ne tesekkür eden Prof. Dr. Derya Sahin ise, “Nilüfer Belediyesi’nin ve Kültür Bakanligi’nin destegi, Bursa Arkeoloji Müzeleri Baskanligi’nda, Bursa Uludag Üniversitesi Arkeoloji Bölümü koordinatörlügünde Gölyazi’da daha önce kurtarma kazisi amaçli baslayan kazilari sürdürülebilir hale getirmeye çalisiyoruz. Böylece hem üniversiteye, hem bulundugumuz kente ve hem de ögrencilerimize daha büyük katki saglamayi amaçliyoruz. Bu yil kazi planimiz içinde hem antik tiyatro alani, hem de Apollon Tapinagi var. Uzun soluklu bir çalisma olacak. Ancak bölgeye büyük deger katacagina inaniyoruz. 2015 yilindan bu yana Nilüfer Belediyesi, kazi alani düzenlemesi, restorasyon ve konservasyon çalismalarina büyük katkilar sagladi. Çok tesekkür ediyoruz. Bundan sonra da gerekli destekleri saglayacagini düsünüyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA