Mutabakata Uymayan Yunanistan'a Türkiye'den NAVTEX'li Yanit

Türkiye ile imzaladigi Atina Mutabakat Muhtirasi'na uymayan Yunanistan, mutabakata aykiri olarak turizm sezonunda tatbikat için Ege Denizi'nin uluslararasi sularinda askeri egitim sahasi ilani yapti Bunun üzerine Türkiye de mütekabiliyet çerçevesinde, 22 Haziran tarihli seyir duyurulari (NAVTEX) ile Ege Denizi uluslararasi sularinda egitim sahalari ilan etti.

Yunanistan'in, Türkiye ile imzaladigi Atina Mutabakat Muhtirasi'na aykiri olarak, turizm sezonunda tatbikat için Ege Denizi'nin uluslararasi sularinda askeri egitim sahasi ilani yapmasi üzerine Türkiye de mütekabiliyet çerçevesinde 22 Haziran tarihli seyir duyurulari (NAVTEX) ile Ege Denizi uluslararasi sularinda egitim sahalari ilan etti.

Güvenlik kaynaklarindan alinan bilgiye göre, Türkiye ve Yunanistan arasinda 1988'de imzalanan Atina Mutabakat Muhtirasi ile yogun turizm sezonunun oldugu 15 Haziran - 15 Eylül döneminde, Ege Denizi'nin uluslararasi sularinda tatbikat yapilmamasi ve askeri egitim sahasi ilan edilmemesi karara baglandi.

Mutabakat muhtirasi ile tesis edilen Moratoryum periyodunu dikkate alan Türkiye, 2021 yili harekat-egitim faaliyetleri planlanmalari sirasinda 15 Haziran-15 Eylül tarihleri arasinda, Ege Denizi uluslararasi sularda saha ilani yapmadi.

Yunanistan ise mutabakata uymayarak, bu sene için Moratoryum ile belirlenen dönemi de kapsayacak sekilde egitim/tatbikat sahasi ilan etti. Türkiye'nin, Moratoryuma saygili tutumu ve diplomatik girisimlerine ragmen Yunanistan, ilan ettigi sahalarda Moratoryuma uyma yönünde bir degisiklik yapmadi.

Yunanistan'in Moratoryumu ihlal eden uygulamalarini yakindan takip eden Türkiye için mütekabiliyet çerçevesinde, ayniyla mukabele etmek zorunlulugu dogdu. Bunun üzerine Türkiye tarafindan 22 Haziran 2021 tarihinde yayimlanan seyir duyurulari ile Ege Denizi uluslararasi sularinda egitim sahalari ilan edildi.
Kaynak: AA