Misir Süveys Kanali'ni Kapatan Geminin Sahibi Firma Ile Tazminat Konusunda Anlasti

Misir, Süveys Kanali'ndaki deniz trafiginin 6 gün boyunca durmasina neden olan "The Ever Given" isimli dev yük gemisinin yol açtigi zararin tazmini için geminin sahibi firma ile tazminat konusunda ön anlasmaya vardi.

Gemi sahibi firmayi temsil eden Londra merkezli hukuk firmasi "Stan Marine"den yapilan yazili açiklamada, son birkaç hafta içinde Süveys Kanali'nin müzakere komitesi ile yapilan kapsamli görüsmelerin ardindan iki taraf arasinda bir anlasmaya varildigi bildirildi.

Açiklamada, taraflar arasinda en kisa sürede bu anlasmanin sonuçlandirilacagi ve ardindan geminin Misir'dan ayrilmasi için gerekli adimlarin atilacagi aktarildi.

Açiklamada, Misir'a ödenecek tazminat hakkinda detaylara yer verilmedi.

Süveys Kanal Idaresi Baskani Usame Rabi, 1 Nisan'da katildigi bir televizyon programinda, karaya oturan geminin sahibi olan firmadan 1 milyar dolar talep edilecegini belirtmis, ancak bu rakam daha sonra 550 milyon dolara düsürülmüstü.

- Ne olmustu?

The Ever Given isimli dev konteyner gemisi, kum firtinasi ve kötü hava kosullari nedeniyle görüs mesafesinin düsmesi sonucu 24 Mart'ta Süveys Kanali'nda kiyiya çarparak kaza yapmisti.

Geminin dar kanalda sikisarak geçis yolunu kapatmasi neticesinde kanalin iki yakasinda uzun gemi kuyruklari olusmus ve deniz trafiginin durmasi nedeniyle ham petrol ve LNG sevkiyatlarinda aksamalar yasanmisti.

Süveys Kanal Idaresi, 6 gün süren çalismalarin ardindan 29 Mart'ta dev yük gemisini yüzdürme çalismalarinin basariyla sonuçlandigini ve kanalin deniz trafigine açildigini açiklamisti.

Kaynak: AA